Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: walnotentaartjes

Walnotentaartjes

Een enigzins aangepast recept uit de 'People, Planet, Profit'. Die hebben het weer van de kookschool www.soul-food.be in België.

Ingrediënten

voor het deeg:
100 gram walnoten
100 gram volkorenmeel
25 ml rijststroop
25 ml ahornsiroop
50 ml ongeharde plantaardige margarine
1/4 theelepel zout

voor de vulling:
75 gram walnoten, licht geroosterd
125 ml water
50 ml rijststroop
25 ml ahornsiroop
1 volle eetlepel agar agar (= plantaardig geleermiddel)
1 eetlepel arrowroot, opgelost in een beetje water, of maïzena
1/8 theelepel vanillepoeder

Bereiding

Maal voor het deeg de walnoten en het meel in een keukenmachine tot een fijn meel.
Voeg het zout, rijststroop, ahornsiroop en de margarine toe en meng dit tot een soepel deegje.

Rol kleine balletjes van het deeg en rol ze tussen plasticfolie (tegen het plakken, het kan waarschijnlijk ook zonder) uit tot 4 mm dik. Steek er dan rondjes uit van ongeveer 8 cm doorsnede en leg ze ieder in een muffinvormpje.
Prik gaatjes in de bodem met een vork en druk er met de achterkant van de vork een getande rand in.

Bak de taartjes gedurende 8 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat ze afkoelen in de vorm en haal ze er dan uit. Vul ze met de geroosterde walnoten.

Doe de andere ingrediënten voor de vulling, behalve de arrowroot, in een steelpannetje. Breng zachtjes aan de kook.
Laat 10 minuten koken. Verdik het mengsel tenslotte met de arrowroot en laat even afkoelen.

Schep de saus over de taartjes zodat ze mooi gevuld zijn, laat opstijven en serveer.

Eetbaar Park Den Haag

categorieën: Alternatieve landbouw, Permacultuur, Tuinieren

Eetbaar_park_Den_Haag_foto_Eric_de_Vries

'Eetbaar Park' in het Zuiderpark

In het kader van Stroom's Foodprint werd het project 'An Edible park' gerealiseerd.
Permacultuurcentrum Den Haag is daar bij betrokken. De Engelse kunstenaar Nils Norman heeft het project geïnitieerd.

Met zijn project 'Eetbare Tuinen' (2009-2011) onderzoekt Nils Norman op twee locaties in Den Haag (Stadsboerderij Zuiderpark en ATV Nut en Genoegen) de mogelijkheden van een bottom up wijze van stedelijke planning die tevens duurzaam en ecologisch is. Voor beide plekken heeft de kunstenaar op basis van Permacultuur eetbare tuinen ontworpen.

Op het terrein van Stadsboerderij Zuiderpark is in 2010 het paviljoen geplaatst, waar het de komende jaren dienst zal doen als plek voor voorlichting over 'Eetbare Tuinen' en Permacultuur. Permacultuur Centrum Den Haag, een Haagse ngo die de mogelijkheden van regionale duurzame voedselproductie onderzoekt, communiceert en realiseert, is partner in het project van Norman.

Het project werd financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van Fonds 1818 en Gemeente Den Haag in het kader van Groenjaar 2009.

Eetbaar Park 1 (Zuiderpark)

bezoekadres: 

06-26130464

Anna Polakweg 21, 2533 SW Den Haag

ingang Stadsboerderij de Herwijerhoeve (Zuiderpark, ingang Vreeswijkstraat)
Anna Polakweg 7, 2533 SW Den Haag
Indien gesloten: poortje achter benzinestation aan de Vreeswijkstraat (nr. 64)

postadres:

Permacultuur Centrum Den Haag

Stichting de Ruiter
Beeklaan 230 1et, 2562 AS Den Haag
www.permacultuur.nu
070-3569978