Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bloemkoolcurry

Gember

Een recept van Andy McDonald, de tv-kok van wijlen omroep Llink.

Ingrediënten voor 4 personen

- 4 el olie  
- grote bloemkool, in roosjes
- 1 ui, in halve ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 50 g verse gemberwortel, geraspt (of 1 tl gemberpoeder)
- 2 aardappels, geschild, in blokjes
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnzaad
- ½ tl chilipoeder of cayennepeper
- 1 tl kurkuma
- eventueel 1 tl garam masala (curry specerijenmengsel, kant-en-klaar te koop)
- 1 blik kokosmelk
- zout
- peper
- 200 gram basmatirijst

Bereiding

Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de bloemkoolroosjes ± 5 minuten. Voeg de aardappelblokjes toe en bak ± 10 minuten op middelhoog vuur. Rooster de komijnzaadjes in een droge koekenpan 1 minuut.

Verhit ondertussen een andere koekenpan met 2 el olie, voeg de uien, knoflook en gember toe, en bak zachtjes 10 minuten. Voeg nu het komijnzaad, korianderpoeder, chilipoeder, kurkuma en evt. de garam masala toe. Bak 2 minuten mee. Voeg de bloemkoolroosjes, aardappelblokjes en kokosmelk toe.

Breng op smaak met zout en peper. Laat nog 10 minuten zachtjes koken.

Serveer met basmatirijst.

Eetbare wilde planten

categorieën: boeken, Gezond voedsel, Theorieën over gezonde voeding

eetbare_wilde_planten_Marion_de_Kort

Auteur: Marion de Kort
Uitgever: Schildpad Boeken
ISBN: 978-90-77463-26-0

Essentieel voor de ontgifting
Over de ontbrekende beschermende voedingsstoffen
Supervoeding van eigen bodem

Marion de Kort

beschrijft in dit boek de ontbrekende beschermende voedingsstoffen, stoffen die, zoals dit begrip al zegt, in ons dagelijks voedsel niet (meer) voorkomen. Maar ze worden ook zo genoemd omdat ze niet officieel erkend worden als beschermende voedingsstof. Omdat deze stoffen een cruciale rol spelen in de ontgifting en dus de gezondheid van mensen is het van belang deze toch binnen te krijgen. Maar dus op een andere manier dan via de gangbare cultuurgewassen.

De vijf noodzakelijke essentiële stoffen die hier bedoeld worden zijn: looistoffen, slijmstoffen, bitterstoffen, etherische oliën en chlorofyl. De eigenschappen van deze stoffen worden behandeld in relatie tot onze gezondheid.

Smaak

De smaak van wilde planten is over het algemeen veel sterker dan die van de cultuurgewassen. Vooral bitter, wrang en zuur vallen op als je niet gewend bent deze te eten. Wie begint met het eten van wilde planten doet er goed aan dit langzaam op te voeren, en te wennen aan de smaken. Begin bijvoorbeeld met het mengen van wilde en gekweekte bladgroenten in een salade.

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat we al deze stoffen onder handbereik hebben in de vorm van wilde planten uit onze omgeving. Superfoods hoeven helemaal niet duur te zijn en van ver weg te komen. Ze groeien gewoon in de buurt. De schrijfster behandelt een groot aantal van deze planten en geeft er recepten en aanwijzingen om ze te kweken bij.

Eigen tuin

Ik vond dit een inspirerend boek en bovendien weet ik ook meteen wat ik met mijn eigen tuin ga doen.

Marion de Kort is natuurgeneeskundige, fytotherapeut en klassiek homeopaat.