Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: herfsttoetje

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 8 speculaasjes
- 1 rijpe peer, doyenne de comice
- 1 pakje sojaslagroom
- scheutje ahornsiroop

Bereiding

Het pakje slagroom ongeopend een uur in de koelkast of, met koud weer, buiten zetten.

De speculaasjes verkruimelen.

De peer schillen en in kleine blokjes snijden.

Meng alle ingrediënten, behalve de ahornsiroop, met elkaar in een schaal en zet dit nog minimaal een uur in de koelkast.

Hierna kan je er bolletjes van scheppen en deze opdienen met ahornsiroop eroverheen gegoten.

Eetbare wilde planten

categorieën: boeken, Gezond voedsel, Theorieën over gezonde voeding

eetbare_wilde_planten_Marion_de_Kort

Auteur: Marion de Kort
Uitgever: Schildpad Boeken
ISBN: 978-90-77463-26-0

Essentieel voor de ontgifting
Over de ontbrekende beschermende voedingsstoffen
Supervoeding van eigen bodem

Marion de Kort

beschrijft in dit boek de ontbrekende beschermende voedingsstoffen, stoffen die, zoals dit begrip al zegt, in ons dagelijks voedsel niet (meer) voorkomen. Maar ze worden ook zo genoemd omdat ze niet officieel erkend worden als beschermende voedingsstof. Omdat deze stoffen een cruciale rol spelen in de ontgifting en dus de gezondheid van mensen is het van belang deze toch binnen te krijgen. Maar dus op een andere manier dan via de gangbare cultuurgewassen.

De vijf noodzakelijke essentiële stoffen die hier bedoeld worden zijn: looistoffen, slijmstoffen, bitterstoffen, etherische oliën en chlorofyl. De eigenschappen van deze stoffen worden behandeld in relatie tot onze gezondheid.

Smaak

De smaak van wilde planten is over het algemeen veel sterker dan die van de cultuurgewassen. Vooral bitter, wrang en zuur vallen op als je niet gewend bent deze te eten. Wie begint met het eten van wilde planten doet er goed aan dit langzaam op te voeren, en te wennen aan de smaken. Begin bijvoorbeeld met het mengen van wilde en gekweekte bladgroenten in een salade.

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat we al deze stoffen onder handbereik hebben in de vorm van wilde planten uit onze omgeving. Superfoods hoeven helemaal niet duur te zijn en van ver weg te komen. Ze groeien gewoon in de buurt. De schrijfster behandelt een groot aantal van deze planten en geeft er recepten en aanwijzingen om ze te kweken bij.

Eigen tuin

Ik vond dit een inspirerend boek en bovendien weet ik ook meteen wat ik met mijn eigen tuin ga doen.

Marion de Kort is natuurgeneeskundige, fytotherapeut en klassiek homeopaat.