Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-ui-ovenschotel

Aardappel

Ingrediënten

aardappels
uien
zout
peper
nootmuskaat
sojamelk
margarine

Bereiding

De aardappels en de uien in plakken snijden. In een ovenschaal eerst een laagje aardappels en dan een laag uienschijven leggen. Op elke laag aardappels zout, peper en/of nootmuskaat strooien. Dit herhalen tot alles (de aardappels en de uien) op zijn.
Op het laast klontjes margarine erop leggen en de sojamelk er in gieten. Niet te weinig.

In een voorverwarmde oven (plusminus 200 graden) zetten en na een half uur prikken of de aardappels gaar zijn en controleren of het niet droogkookt. Eventueel melk toevoegen.
Als de aardappels gaar zijn opdienen.

Serveersuggestie

Serveren met een spitskoolsalade.

Eeuwige moes, de film

categorieën: films

eeuwigemoes2

Een film van Catherine van Campen.

Na veertig jaar gaf Ruurd Walrecht zijn levenswerk op: het behouden van zeldzame en met uitsterven bedreigde gewassen. Moegestreden, tegengewerkt vanuit de overheid, emigreerde hij naar Zweden.

Met hem verdween een schat aan unieke kennis, essentieel voor onze toekomstige voedselvoorziening. In Eternal Mash ('Eeuwige moes') worden de achterblijvers aan het woord gelaten. Mensen die samen met Walrecht jarenlang dezelfde droom koesterden. Hun herinneringen worden afgewisseld met impressies van hun dagelijks leven en het landschap dat zij bewonen. In korte intermezzo's worden bijzondere gewassen in extreme close-ups getoond. Terwijl ze als juwelen rondzweven in een zwart universum, zijn Walrechts overpeinzingen in voice-over te horen.

Bron:

- http://idfa.nl

Meer over de film en over Ruurd Walrecht: http://www.bakkeveen.nl/item/1377/FILM-over-teler-RUURD-WALRECHT-in-première.html.
De website van Ruurd zelf in Zweden.