Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met gyros

Gyros

Ingrediënten

pasta
gyros
aubergine
olie
ui
prei
knoflook
gistvlokken
paprika
paprikapoeder
tomatenpuree

Bereiding

Kook de pasta (spaghetti, macaroni of iets anders). Als het gaar is uit laten lekken, spoelen met koud water en apart zetten.

In een bakpan de kleingesneden stukjes gyros op een hoog vuur bakken. Apart zetten.

In een bakpan de aubergine-in-plakken bakken met genoeg (veel) olijfolie. Uit laten lekken op keuken- of wc-papier. Klein snijden. Apart zetten.

In een braadpan of wok ui, paprika en prei bakken in olijfolie. Knoflook toevoegen maar opletten dat het niet aanbrandt. Paprikapoeder en gistvlokken erbij. Puree erbij. Als alles lekker smeuïg is (eventueel meer olie of een beetje water toevoegen) de aubergine, gyros en pasta toevoegen. Onder voortdurend roeren goed verhitten.

Eeuwige moes, de film

categorieën: films

eeuwigemoes2

Een film van Catherine van Campen.

Na veertig jaar gaf Ruurd Walrecht zijn levenswerk op: het behouden van zeldzame en met uitsterven bedreigde gewassen. Moegestreden, tegengewerkt vanuit de overheid, emigreerde hij naar Zweden.

Met hem verdween een schat aan unieke kennis, essentieel voor onze toekomstige voedselvoorziening. In Eternal Mash ('Eeuwige moes') worden de achterblijvers aan het woord gelaten. Mensen die samen met Walrecht jarenlang dezelfde droom koesterden. Hun herinneringen worden afgewisseld met impressies van hun dagelijks leven en het landschap dat zij bewonen. In korte intermezzo's worden bijzondere gewassen in extreme close-ups getoond. Terwijl ze als juwelen rondzweven in een zwart universum, zijn Walrechts overpeinzingen in voice-over te horen.

Bron:

- http://idfa.nl

Meer over de film en over Ruurd Walrecht: http://www.bakkeveen.nl/item/1377/FILM-over-teler-RUURD-WALRECHT-in-première.html.
De website van Ruurd zelf in Zweden.