Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel bloemkoolschotel

Aardappel

Ingrediënten

3 el slaolie
500 gram aardappels, geschild en in blokjes
1 kleine bloemkool, in kleine roosjes
1 el verse gehakte gember
1 teentje knoflook, gehakt
100 gram doperwten (diepvries)
100 ml yofu naturel
1 tl kurkuma
1 tl kerriepoeder
1 tl cayennepeper
200 ml water
sap van halve citroen
zout

Bereiding

Verhit de olie in een grote braadpan. Voeg de bloemkoolroosjes toe en roerbak deze tot ze beginnen te bruinen. Haal ze uit de pan.
Doe de gember en knoflook in de achtergebleven olie en fruit deze 30 seconden. Voeg de aardappels toe en de kruiden. Roerbak tot de aardappels beginnen te bruinen en voeg dan de bloemkoolroosjes en het water toe. Sluit de pan en laat ongeveer 8 minuten stoven.

Controleer of alles gaar is (de bloemkool moet slechts beetgaar zijn) en voeg dan de yofu, de doperwten en citroensap toe. Laat nog 2 minuten sudderen en maak op smaak af met zout.

Eeuwige moes, de film

categorieën: films

eeuwigemoes2

Een film van Catherine van Campen.

Na veertig jaar gaf Ruurd Walrecht zijn levenswerk op: het behouden van zeldzame en met uitsterven bedreigde gewassen. Moegestreden, tegengewerkt vanuit de overheid, emigreerde hij naar Zweden.

Met hem verdween een schat aan unieke kennis, essentieel voor onze toekomstige voedselvoorziening. In Eternal Mash ('Eeuwige moes') worden de achterblijvers aan het woord gelaten. Mensen die samen met Walrecht jarenlang dezelfde droom koesterden. Hun herinneringen worden afgewisseld met impressies van hun dagelijks leven en het landschap dat zij bewonen. In korte intermezzo's worden bijzondere gewassen in extreme close-ups getoond. Terwijl ze als juwelen rondzweven in een zwart universum, zijn Walrechts overpeinzingen in voice-over te horen.

Bron:

- http://idfa.nl

Meer over de film en over Ruurd Walrecht: http://www.bakkeveen.nl/item/1377/FILM-over-teler-RUURD-WALRECHT-in-première.html.
De website van Ruurd zelf in Zweden.