Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-preisoep

Aardappelpreisoep

Ingrediënten

olijfolie
400 gram aardappels, in dobbelsteentjes
1 dikke prei, in ringetjes, het groene en het witte deel apart houden
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook
peper
zout
nootmuskaat
herbs de provence
½ liter water
1 bouillonblokje

Bereiding

Giet de olijfolie in de pan en voeg meteen de ui en het witte deel van de prei (in ringetjes) toe. Het vuur moet op z’n laagste stand staan zodat de groenten zachtjes smoren. De aardappels, de knoflook en de kruiden toevoegen. Een paar minuten bakken, maar opletten dat het niet aanbrandt.

Water en bouillonblokje toevoegen en aan de kook laten komen. Ongeveer 15 à 20 minuten laten koken.

Met de staafmixer tot een romige soep mixen.
De groene preiringetjes erbij doen en nog een paar minuten koken.

Serveersuggestie

Op het bord kan naar smaak in blokjes gesneden en knapperig gebakken (rook)-tofu en/of een scheutje (soja)-room toegevoegd worden.

Eindig fosfor

categorieën: films

Van de site

Voor elk organisme, zowel planten als dieren, is fosfor van levensbelang. In de meeste bodems komt het van nature voor, waardoor er planten op kunnen groeien, die weer dienen als voedsel voor mens en dier. Deze natuurlijke bodemvruchtbaarheid is echter niet voldoende om alle 6,5 miljard bewoners van de aarde te voeden. Daarom is kunstmest, gemaakt van fosfaat-erts, essentieel voor de wereldvoedselproductie. Het einde van de winbare voorraden fosfor dreigt echter in zicht te komen. En er zijn geen alternatieven, tenzij we weer rondgaan met de poepkar uit de tijd voor er riolering was.

Eindredactie: Rob van Hattum, Marcia van Woensel.

Labyrint is een programma van de VPRO