Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-spruitjessalade

Spruiten

Ingrediënten

- 1 grote wortel
- een handvol spruitjes
- 1 prei
- 1/2 blok rooktofu
- 1/2 pak yofu (sojayoghurt)
- 1 teen knoflook
- kruidenzout
- 1 theelepel chilimosterd
- scheutje diksap
- scheut olijfolie

Bereiding

De spruitjes schoonmaken en halveren. Ongeveer een minuut of acht koken, afhankelijk van de grootte. Ze moeten niet heel zacht zijn. De tofu in blokjes snijden en in hete olie knapperig bakken.

De wortel raspen en van de prei een klein wit stukje in hele dunne ringetjes snijden. Mengen.

Een sausje maken van yofu, olie, mosterd, knoflook, kruidenzout en diksap. Dit mengen door de wortel en prei.
Als de spruiten en tofu enigzins zijn afgekoeld kunnen ze er ook door.

EKO-keurmerk

categorieën: filosofie, Gezondheid algemeen, Handel, keurmerk en logo, Landbouw algemeen, natuur en milieu

eko

Het EKO-keurmerk staat voor 'biologisch'. Een product mag biologisch genoemd worden als aan strenge, wettelijke normen voor biologische producten is voldaan. Deze betreffen o.a. bodem, bemesting, bestrijdingsmiddelen, dierenwelzijn en diervoeding.

Biologische veehouderij heeft als uitgangspunt dat dieren behoren te leven naar hun geaardheid. Zo is er voldoende lig- en loopruimte in de stallen, en worden de koeien zo lang mogelijk buiten geweid. De weiden worden niet met kunstmest behandeld. Het vee krijgt gevarieerd, biologisch voer, grotendeels van eigen bedrijf. Het gebruik van medicijnen voor extra groei en het voorkomen van ziekten is verboden.
Ieder biologisch bedrijf wordt gecontroleerd door Skal, een onafhankelijke controle-instantie in opdracht van de overheid.

Bronnen

- http://www.keurmerken.info/EKO.html
- http://www.skal.nl/