Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: ovenschotel met misome

Misome

Ingrediënten

aardappels
misome
broccoli

voor de saus:
plantaardige margarine
rozemarijn (de blaadjes)
bloem of gebuild meel
sojamelk
zout
gistvlokken
chilipoeder
nootmuskaat

Bereiding

Schil of borstel de aardappels en snijd ze in blokjes. De misome wassen en in stukken snijden. De broccoli in roosjes verdelen en de steel (geschild) in plakken snijden.
Al deze stukken groente in een ovenschaal leggen.

saus maken:
Margarine in een pannetje smelten. De rozemarijnblaadjes meebakken.
De bloem of het gebuild meel erbij strooien en goed roeren met een garde. Zorg dat er niets meer onder aan de randjes van de pan klontert.

De sojamelk rustig erbij gieten onder voortdurend roeren. Als de saus de gewenste dikte heeft de overige ingrediënten toevoegen. De saus mag wat dunner zijn dan normaal omdat de groenten hierin gaar moeten koken.

De saus over de groenten verdelen, zorg voor ruim voldoende saus.

De oven voorverwarmen op 175 graden. De schaal erin zetten en ongeveer 30 à 45 minuten bakken. Prik-met-de-vork-test doen en opdienen als de aardappels goed gaar zijn.

EKO-keurmerk

categorieën: filosofie, Gezondheid algemeen, Handel, keurmerk en logo, Landbouw algemeen, natuur en milieu

eko

Het EKO-keurmerk staat voor 'biologisch'. Een product mag biologisch genoemd worden als aan strenge, wettelijke normen voor biologische producten is voldaan. Deze betreffen o.a. bodem, bemesting, bestrijdingsmiddelen, dierenwelzijn en diervoeding.

Biologische veehouderij heeft als uitgangspunt dat dieren behoren te leven naar hun geaardheid. Zo is er voldoende lig- en loopruimte in de stallen, en worden de koeien zo lang mogelijk buiten geweid. De weiden worden niet met kunstmest behandeld. Het vee krijgt gevarieerd, biologisch voer, grotendeels van eigen bedrijf. Het gebruik van medicijnen voor extra groei en het voorkomen van ziekten is verboden.
Ieder biologisch bedrijf wordt gecontroleerd door Skal, een onafhankelijke controle-instantie in opdracht van de overheid.

Bronnen

- http://www.keurmerken.info/EKO.html
- http://www.skal.nl/