Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: spinazie met champignons

Wildespinazie

Ingrediënten

300 gram spinazie
250 gram kastanjechampignons
klontje plantaardige margarine
zeezout
peper
handje zonnebloempitjes
eetlepel sesamzaadjes

Bereiding

In een hoge hapjespan de margarine bruin laten worden en de doormidden gesneden champignons bakken. De spinazie wassen en met nog aanhangende water op de champignons leggen en onder scheppen, De spinazie zal slinken, dan opnieuw natte spinazie erbij en weer onderscheppen. Zo doorgaan tot alle spinazie gebruikt is. Als je snel werkt op hoog vuur blijft de spinazie fris groen en blijven de champignons stevig.

De zonnebloempitten en sesamzaadjes roosteren in een droge pan.

De geroosterde zonnebloempitten met sesamzaad eroverheen strooien.
Zeezout en verse peper naar smaak toevoegen.

Serveersuggestie

Gekookte (nieuwe) aardappels erbij eten.

Eten is om op te eten

categorieën: Acties, natuur en milieu

voedseverspilling

In 2010 stond de wereldvoedseldag en -week in het teken van verspilling.

De site etenisomopteeten.nl is onderdeel van de campagne van Milieu Centraal en het Voedingscentrum: Eten is om op te eten. Deze campagne is op 13 oktober 2010 gestart en heeft als doel consumenten bewust te maken van hun voedselverspilling. Op de site kunnen consumenten praktische tips vinden over het tegengaan van voedselverspilling. Tevens kunnen zij een weggooitest doen om te zien hoeveel voedsel zij verspillen.

Van de site

Op zich prima eetbaar voedsel weggooien: dat noemen we verspilling. Neem bijvoorbeeld kliekjes die we niet meer opeten, groente en fruit die te lang zijn blijven liggen, of producten die we ongebruikt weggooien.

De Nederlandse consumenten gooien zo’n twintig procent van het voedsel dat ze kopen weg, blijkt uit onderzoek. Ongeveer de helft daarvan is gewoon afval, zoals klokhuizen, botjes, kaaskorsten en schillen.

Maar de andere helft die we weggooien, 0,8 miljoen ton, is goed eetbaar voedsel: vooral verse zuivel, groente en fruit, brood, vlees, aardappelen en oliën en vetten. Per persoon verspillen we gemiddeld 51 kilo voedsel per jaar. Dat kost ons jaarlijks zo’n 175 euro de man en zo’n vierhonderd euro per huishouden. Zonde van het geld, maar ook sneu voor het milieu. Want het heeft veel energie gekost om dat voedsel bij jou in huis te krijgen. En het weggegooide voedsel maakt de afvalberg weer groter.

Daarom komen het Voedingscentrum en Milieu Centraal met deze website. Hier lees je hoe en waarom we zoveel voedsel verspillen. Maar je krijgt vooral heel veel praktische tips en tests om verspilling te voorkomen. Zo kun je veel geld besparen en het milieu een handje helpen!