Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met pompoensaus

Pompoen1

Pasta wordt meestal gegeten met een tomaten- en/of groentesaus, het kan ook anders. Met pompoensaus bijvoorbeeld.

Ingrediënten

voor de pompoensaus:
pompoen
olijfolie
sjalot of bosui
knoflook
kerriepoeder
kurkuma
koriander
gember vers (eventueel)
bouillon
shoyu (zoute sojasaus)
water
pindakaas en/of sambal

Pasta

Bereiding

Elke soort pompoen is hiervoor geschikt. De groene is wat zoeter dan de oranje en de butternut. De oranje hoeft niet geschild maar alleen geborsteld te worden. Tenzij die al heel lang geleden geoogst is, de schil kan dan wat taai en bitter worden. De groene pompoen en de butternut wel schillen.

Met een lepel de pitten verwijderen. Deze kan je drogen en pellen. Een lastig karweitje, maar ze zijn erg lekker en gezond.

In de pan een beetje olijfolie verwarmen en hierin heel fijn gesnipperde sjalot of bosui en uitgeperste knoflook doen. Goed blijven roeren zodat de knoflook niet aanbrandt. Kerriepoeder, kurkuma, koriander en eventueel wat heel klein gesneden verse gember toevoegen.
Snijd de pompoen in kleine stukken. Doe deze in de pan en voeg water toe. De pompoen mag onder water staan.

Voeg bouillon en een scheutje shoyu toe en laat aan de kook komen. Tijdens het koken regelmatig roeren, zodat de pompoen stuk gaat en de saus zacht en romig wordt. Eventueel meer water toevoegen.
Op het laatst kan er naar smaak pindakaas en/of sambal toegevoegd worden.

De pasta koken volgens voorschrift. Als deze gaar is kan hij door de saus gemengd worden. Ze kunnen ook apart op het bord opgediend worden.

Let op: in sambal zit vaak suiker en vaak ook iets van garnalen of visextract.

Eten is om op te eten

categorieën: Acties, natuur en milieu

voedseverspilling

In 2010 stond de wereldvoedseldag en -week in het teken van verspilling.

De site etenisomopteeten.nl is onderdeel van de campagne van Milieu Centraal en het Voedingscentrum: Eten is om op te eten. Deze campagne is op 13 oktober 2010 gestart en heeft als doel consumenten bewust te maken van hun voedselverspilling. Op de site kunnen consumenten praktische tips vinden over het tegengaan van voedselverspilling. Tevens kunnen zij een weggooitest doen om te zien hoeveel voedsel zij verspillen.

Van de site

Op zich prima eetbaar voedsel weggooien: dat noemen we verspilling. Neem bijvoorbeeld kliekjes die we niet meer opeten, groente en fruit die te lang zijn blijven liggen, of producten die we ongebruikt weggooien.

De Nederlandse consumenten gooien zo’n twintig procent van het voedsel dat ze kopen weg, blijkt uit onderzoek. Ongeveer de helft daarvan is gewoon afval, zoals klokhuizen, botjes, kaaskorsten en schillen.

Maar de andere helft die we weggooien, 0,8 miljoen ton, is goed eetbaar voedsel: vooral verse zuivel, groente en fruit, brood, vlees, aardappelen en oliën en vetten. Per persoon verspillen we gemiddeld 51 kilo voedsel per jaar. Dat kost ons jaarlijks zo’n 175 euro de man en zo’n vierhonderd euro per huishouden. Zonde van het geld, maar ook sneu voor het milieu. Want het heeft veel energie gekost om dat voedsel bij jou in huis te krijgen. En het weggegooide voedsel maakt de afvalberg weer groter.

Daarom komen het Voedingscentrum en Milieu Centraal met deze website. Hier lees je hoe en waarom we zoveel voedsel verspillen. Maar je krijgt vooral heel veel praktische tips en tests om verspilling te voorkomen. Zo kun je veel geld besparen en het milieu een handje helpen!