Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: paddestoelenrisotto

Shitake

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- olie en/of plantaardige margarine
- 300 gram paddestoelen, het liefst een mengsel van verschillende soorten, zoals bv. shi-take, oesterzwammen en cantharellen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 dunne prei
- 300 gram verse of een potje spinazie of een pak diepvries spinazie
- 100 gram arborio- of andere risottorijst
- handje gistvlokken
- ongeveer een liter bouillon
- naar smaak zout, peper

Bereiding

Diepvriesspinazie zoveel mogelijk laten ontdooien en er zoveel mogelijk water uit knijpen, dit laatste geldt ook voor spinazie uit een potje. Verse spinazie wassen.
Van de paddestoelen de harde stelen verwijderen en ze in stukken breken, niet te klein.
De ui in ringen snijden.
De prei in smalle ringetjes snijden en wassen. Uit laten lekken.

In een hoge braadpan de olie en/of de margarine langzaam verhitten en hier de ui en de paddestoelen in smoren. De prei toevoegen en blijven roeren.

Nu de rijst erbij doen en deze ook even bakken met de knoflook.

Een beetje bouillon toevoegen en erdoor roeren. Dit moet je telkens blijven doen tot de bouillon op is of tot de rijst gaar genoeg is voor jouw smaak. (De meningen verschillen hier nog wel eens over, zie ook bij risotto.)

Daarna de spinazie, zout en peper erdoor roeren tot alles goed warm is.

Op het bord de gistvlokken er over heen strooien.

Eten is om op te eten

categorieën: Acties, natuur en milieu

voedseverspilling

In 2010 stond de wereldvoedseldag en -week in het teken van verspilling.

De site etenisomopteeten.nl is onderdeel van de campagne van Milieu Centraal en het Voedingscentrum: Eten is om op te eten. Deze campagne is op 13 oktober 2010 gestart en heeft als doel consumenten bewust te maken van hun voedselverspilling. Op de site kunnen consumenten praktische tips vinden over het tegengaan van voedselverspilling. Tevens kunnen zij een weggooitest doen om te zien hoeveel voedsel zij verspillen.

Van de site

Op zich prima eetbaar voedsel weggooien: dat noemen we verspilling. Neem bijvoorbeeld kliekjes die we niet meer opeten, groente en fruit die te lang zijn blijven liggen, of producten die we ongebruikt weggooien.

De Nederlandse consumenten gooien zo’n twintig procent van het voedsel dat ze kopen weg, blijkt uit onderzoek. Ongeveer de helft daarvan is gewoon afval, zoals klokhuizen, botjes, kaaskorsten en schillen.

Maar de andere helft die we weggooien, 0,8 miljoen ton, is goed eetbaar voedsel: vooral verse zuivel, groente en fruit, brood, vlees, aardappelen en oliën en vetten. Per persoon verspillen we gemiddeld 51 kilo voedsel per jaar. Dat kost ons jaarlijks zo’n 175 euro de man en zo’n vierhonderd euro per huishouden. Zonde van het geld, maar ook sneu voor het milieu. Want het heeft veel energie gekost om dat voedsel bij jou in huis te krijgen. En het weggegooide voedsel maakt de afvalberg weer groter.

Daarom komen het Voedingscentrum en Milieu Centraal met deze website. Hier lees je hoe en waarom we zoveel voedsel verspillen. Maar je krijgt vooral heel veel praktische tips en tests om verspilling te voorkomen. Zo kun je veel geld besparen en het milieu een handje helpen!