Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: snelle pizza

Pizzabodem

Ingrediënten

pizzabodem
tomatenpuree (of pastasaus)
gistvlokken
spinazie (uit een potje en goed uitgelekt)
ui
courgette
cherrytomaatjes (gehalveerd)
aubergine (voorgebakken)
knoflook
oregano
paprikapoeder
tijm
olijfolie

Bereiding

Een laag tomatenpuree of pastasaus is de basis. Daaroverheen komt de spinazie en daarop wat gistvlokken voor de hartige smaak.
Hierop de groenten in schijfjes, en de kruiden. Op het laatst wat olijfolie overheen sprenkelen (niet te zuinig).

In de oven bakken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de bodem.

Voorgebakken bodems

Er zijn in de natuurvoedingswinkels heel lekkere voorgebakken pizzabodems te krijgen. Van volkoren, wit of speltmeel. Van bijvoorbeeld de merken La Bioidea, Terra Sana of Biona. Ze zijn heel handig om in huis te hebben voor een snelle maaltijd.

Extra vierge

Synoniemen: extra virgin, koudgeperst.

Over deze term bestaan nogal wat misverstanden en het blijkt heel moeilijk achter de precieze waarheid te komen. Voor zover ik het begrepen heb geldt het volgende:
De term extra vierge staat op producten die niet geraffineerd zijn. Het is het bekendst van olijfolie. Deze olie is koudgeperst, wat betekent dat de olijven alleen gemalen, geperst en gefilterd zijn en niet verhit. Daardoor is de smaak uitgesprokener en is de olie gezonder dan de verhitte varianten. De zuurgraad mag niet meer dan 0,1% zijn ende smaak moet goed zijn. Hoewel daar dus over te twisten valt.
Het is ook de duurste variant. Deze olie is geschikt voor een raw food-dieet.

Er bestaat ook extra vierge kokosnoot-, zonnebloem-, lijnzaad-(vlaszaad)-, rode palm-, tarwekiem- en walnoot-olie.