Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: appelcake

Appel2

Ingrediënten

2 appels
250 gram abrikozen
200 gram margarine
200 ml sojamelk
400 gram zelfrijzend bakmeel

Bereiding

Appels schillen en in stukjes snijden. De margarine smelten in een pan. De abrikozen in stukjes snijden.
De gesmolten margarine mengen met het meel, de sojamelk, de appelstukjes en abrikozen.

Doe dit alles in een cakevorm en bak ongeveer een uur in een voorverwarmde oven op 195 graden.

Extra vierge

Synoniemen: extra virgin, koudgeperst.

Over deze term bestaan nogal wat misverstanden en het blijkt heel moeilijk achter de precieze waarheid te komen. Voor zover ik het begrepen heb geldt het volgende:
De term extra vierge staat op producten die niet geraffineerd zijn. Het is het bekendst van olijfolie. Deze olie is koudgeperst, wat betekent dat de olijven alleen gemalen, geperst en gefilterd zijn en niet verhit. Daardoor is de smaak uitgesprokener en is de olie gezonder dan de verhitte varianten. De zuurgraad mag niet meer dan 0,1% zijn ende smaak moet goed zijn. Hoewel daar dus over te twisten valt.
Het is ook de duurste variant. Deze olie is geschikt voor een raw food-dieet.

Er bestaat ook extra vierge kokosnoot-, zonnebloem-, lijnzaad-(vlaszaad)-, rode palm-, tarwekiem- en walnoot-olie.