Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bieten-peren salade

Walnoten

Naar een recept van Annelini D'Angelo, te eten als voorgerecht of als maaltijdsalade.

Ingrediënten

voor de salade:

4 grote bieten, in stukjes
3 grote rode uien, in partjes
3 grote peren, geschild en in 8 partjes
60 ml olijfolie
2 el agave- of rijstestroop
2 el balsamico-azijn
zout, peper
2 handenvol gepelde walnoten
200 gram groene blaadjes b.v. spinazie of veldsla

voor de dressing:
1 el pesto
2 el citroensap
3 el olijfolie
zout, peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de stukjes biet in een ondiepe ovenschaal. Leg in een andere schaal de uien en peren.

Verdeel de stroop, azijn, en olie gelijkmatig over de twee schalen en vermeng. Spreid de groenten uit tot 1 laag. Bak ze 40–50 minuten, roer ze enkele malen om, tot ze zacht zijn en het vocht verdampt is.
Rooster de walnoten 12–15 minuten in een apart schaaltje, en laat de groenten afkoelen.

Meng de ingrediënten voor de pestodressing en maak er de sla mee aan. Voeg bietjes, uien, peer en walnoten toe en meng alles.

Extra vierge

Synoniemen: extra virgin, koudgeperst.

Over deze term bestaan nogal wat misverstanden en het blijkt heel moeilijk achter de precieze waarheid te komen. Voor zover ik het begrepen heb geldt het volgende:
De term extra vierge staat op producten die niet geraffineerd zijn. Het is het bekendst van olijfolie. Deze olie is koudgeperst, wat betekent dat de olijven alleen gemalen, geperst en gefilterd zijn en niet verhit. Daardoor is de smaak uitgesprokener en is de olie gezonder dan de verhitte varianten. De zuurgraad mag niet meer dan 0,1% zijn ende smaak moet goed zijn. Hoewel daar dus over te twisten valt.
Het is ook de duurste variant. Deze olie is geschikt voor een raw food-dieet.

Er bestaat ook extra vierge kokosnoot-, zonnebloem-, lijnzaad-(vlaszaad)-, rode palm-, tarwekiem- en walnoot-olie.