Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: broodpap

Rozijnen

Ingrediënten

oud brood
rozijnen
water
eventueel sojaroom

Bereiding

De rozijnen in een redelijke hoeveelheid water op het vuur zetten en aan de kook brengen. Daarna het gas uitzetten en een nacht laten weken, of een half uur laten koken voor direct gebruik. Door het weken in heet water wordt het water lekker zoet.

Het oude gedroogde brood in stukken breken en meekoken met de rozijnen. Een kwartier tot een half uurtje. Het ligt eraan hoe hard het brood was.

Op het laatst kan er wat sojaroom bij gedaan worden. Hier wel mee wachten tot de pap dik genoeg is, anders kan het gaan schiften. Dit is op zich niet erg, het ziet er alleen niet zo fris uit. Als de pap te dun is kan het verdikt worden met wat havermout of vlokken.

Serveersuggestie

Er kan eindeloos gevarieerd worden op dit basisidee. Andere gedroogde vruchten zoals abrikozen, pruimen of vijgen kunnen erbij. Om het zoeter te maken kan diksap, rijstestroop of iets dergelijks toegevoegd worden.
Lekker is ook om er kaneel door te roeren.

Allerlei pitjes, zaadjes en noten geven een aparte smaak.

Food, Inc.

categorieën: films, Koken en eten, Landbouw algemeen

foodinc

Op 9 februari 2009 ging de documentaire Food Inc. in (Europese) première op de Berlinale in Berlijn.

In deze film laten regiseur Robert Kenner en de onderzoeksjournalisten Michael Pollan (o.a. van The Omnivor's Dilemma en Een pleidooi voor echt eten) en Eric Schlosser (Fast Food Nation (Het fastfoodparadijs)) zien wat er in ons eten zit. Ook boeren als Gary Hirshberg (directeur van Stonyfield Farm, de grootste biologische yoghurtboerderij, en spreker over o.a. duurzaamheid) en Joel Salatin van Polyface Farms (een biologische boerderij) komen aan het woord.
Ze vertellen dat de voedselindustrie niet wil dat consumenten de waarheid weten over hun voedsel, en er zijn beelden te zien van enorme fabrieken waar dagelijks meer dan 30 duizend varkens geslacht worden en maïsvelden zo groot als de provincie Utrecht. Vertegenwoordigers van de voedingsmiddelenindustrie hebben geweigerd commentaar te leveren.

Het is een Amerikaanse film en het gaat over Amerikaanse voedselindustrie, maar dat wil niet zeggen dat het voor ons hier niet opgaat. Ook voedsel is een supergeglobaliseerde handel en markt.

De Amerikaanse voedselvoorziening wordt gecontroleerd door een handvol bedrijven die winst stellen boven de gezondheid van consumenten en vee, veiligheid van arbeiders en het milieu.
De kippen moeten groter, het varkensvlees perfect, de sojaboon insecticide-resistent en de tomaten perfect van kleur en vorm. De smaak en gezondheid van de producten zijn van ondergeschikt belang.
Ondertussen kampen we met besmettingen met E-Coli, wijdverspreid overgewicht en diabetes

Food Inc. toont verrassende en schokkende waarheden, over wat we eten, hoe het geproduceerd is, wat voor natie Amerika geworden is en waar het heen gaat.

Aan het eind van de film verschijnt een lijstje aanbevelingen zoals we dat van Michael Pollan al kennen:
- leg een moestuin aan;
- kook en eet samen met je familie;
- koop geen voedsel met etiketten met woorden die je niet begrijpt.