Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: couscous lente-salade

Munt2

Het eind van de winter en het begin van de lente was vroeger, toen mensen nog afhankelijk waren van hun zelfverbouwde en bewaarde voedsel, de periode waarin het meeste honger werd geleden. De voorraden knollen en wortels raakten op, of waren dusdanig verschrompeld en/of uitgelopen, dat ze niet meer te eten waren - maar nieuwe verse groente was er nog niet. Terwijl er juist in dit seizoen veel behoefte is aan verse vitaminen.

Die kunnen gevonden worden in al het eetbare blad en spriet dat nu supersnel opkomt.
Tegenwoordig is dit allemaal veel makkelijker, omdat er altijd van alles te krijgen is. Maar toch is het vanuit diverse standpunten (duurzaamheid, groenten uit het seizoen, voedsel zonder transportkosten) goed om hier af en toe bij stil te staan, en hier iets mee te doen.

Iedereen die een tuin of balkon heeft kan daar van alles vinden of zaaien. Ook binnen in potten kan een hoop gekweekt worden. Vooral kruiden en slasoorten zijn geschikt.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram cous cous (droog)
- 2 handjes walnoten (gepeld)
- een flinke scheut walnotenolie

Van onderstaande bladeren ongeveer 2 handen vol per persoon, neem wat je lekker vindt en wat je tot je beschikking hebt:
- zuring
- spinaziezuring
- jong paardebloemblad (molsla)
- pluksla
- venkelgroen
- kleine pimpernel
- munt

Onderstaande kruiden naar smaak en beschikbaarheid toevoegen:
- bies- of kraailook
- madeliefjes (meizoentjes) (de kopjes) om mee te garneren
- knoflookuitlopers (zie tweedehands groenten)
- tuinkers
- zout
- peper

Bereiding

Kook of stoom de cous cous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Af laten koelen en in een schaal doen.

Was al het blad voorzichtig. Grote bladeren in stukken scheuren.
De walnoten in kleine stukken breken.
Alles bij de cous cous doen, de olie toevoegen en voorzichtig omscheppen tot alles goed gemengd is.

Serveersuggestie

Dit gerecht kan als bijgerecht gegeten worden, maar ook als op zichzelf staand gerecht. Bijvoorbeeld als lunch. Het blijft goed van smaak en kan dus ook meegenomen worden voor een picknick ofzo.

Food, Inc.

categorieën: films, Koken en eten, Landbouw algemeen

foodinc

Op 9 februari 2009 ging de documentaire Food Inc. in (Europese) première op de Berlinale in Berlijn.

In deze film laten regiseur Robert Kenner en de onderzoeksjournalisten Michael Pollan (o.a. van The Omnivor's Dilemma en Een pleidooi voor echt eten) en Eric Schlosser (Fast Food Nation (Het fastfoodparadijs)) zien wat er in ons eten zit. Ook boeren als Gary Hirshberg (directeur van Stonyfield Farm, de grootste biologische yoghurtboerderij, en spreker over o.a. duurzaamheid) en Joel Salatin van Polyface Farms (een biologische boerderij) komen aan het woord.
Ze vertellen dat de voedselindustrie niet wil dat consumenten de waarheid weten over hun voedsel, en er zijn beelden te zien van enorme fabrieken waar dagelijks meer dan 30 duizend varkens geslacht worden en maïsvelden zo groot als de provincie Utrecht. Vertegenwoordigers van de voedingsmiddelenindustrie hebben geweigerd commentaar te leveren.

Het is een Amerikaanse film en het gaat over Amerikaanse voedselindustrie, maar dat wil niet zeggen dat het voor ons hier niet opgaat. Ook voedsel is een supergeglobaliseerde handel en markt.

De Amerikaanse voedselvoorziening wordt gecontroleerd door een handvol bedrijven die winst stellen boven de gezondheid van consumenten en vee, veiligheid van arbeiders en het milieu.
De kippen moeten groter, het varkensvlees perfect, de sojaboon insecticide-resistent en de tomaten perfect van kleur en vorm. De smaak en gezondheid van de producten zijn van ondergeschikt belang.
Ondertussen kampen we met besmettingen met E-Coli, wijdverspreid overgewicht en diabetes

Food Inc. toont verrassende en schokkende waarheden, over wat we eten, hoe het geproduceerd is, wat voor natie Amerika geworden is en waar het heen gaat.

Aan het eind van de film verschijnt een lijstje aanbevelingen zoals we dat van Michael Pollan al kennen:
- leg een moestuin aan;
- kook en eet samen met je familie;
- koop geen voedsel met etiketten met woorden die je niet begrijpt.