Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: paddestoelenrisotto

Shitake

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- olie en/of plantaardige margarine
- 300 gram paddestoelen, het liefst een mengsel van verschillende soorten, zoals bv. shi-take, oesterzwammen en cantharellen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 dunne prei
- 300 gram verse of een potje spinazie of een pak diepvries spinazie
- 100 gram arborio- of andere risottorijst
- handje gistvlokken
- ongeveer een liter bouillon
- naar smaak zout, peper

Bereiding

Diepvriesspinazie zoveel mogelijk laten ontdooien en er zoveel mogelijk water uit knijpen, dit laatste geldt ook voor spinazie uit een potje. Verse spinazie wassen.
Van de paddestoelen de harde stelen verwijderen en ze in stukken breken, niet te klein.
De ui in ringen snijden.
De prei in smalle ringetjes snijden en wassen. Uit laten lekken.

In een hoge braadpan de olie en/of de margarine langzaam verhitten en hier de ui en de paddestoelen in smoren. De prei toevoegen en blijven roeren.

Nu de rijst erbij doen en deze ook even bakken met de knoflook.

Een beetje bouillon toevoegen en erdoor roeren. Dit moet je telkens blijven doen tot de bouillon op is of tot de rijst gaar genoeg is voor jouw smaak. (De meningen verschillen hier nog wel eens over, zie ook bij risotto.)

Daarna de spinazie, zout en peper erdoor roeren tot alles goed warm is.

Op het bord de gistvlokken er over heen strooien.

Food, Inc.

categorieën: films, Koken en eten, Landbouw algemeen

foodinc

Op 9 februari 2009 ging de documentaire Food Inc. in (Europese) première op de Berlinale in Berlijn.

In deze film laten regiseur Robert Kenner en de onderzoeksjournalisten Michael Pollan (o.a. van The Omnivor's Dilemma en Een pleidooi voor echt eten) en Eric Schlosser (Fast Food Nation (Het fastfoodparadijs)) zien wat er in ons eten zit. Ook boeren als Gary Hirshberg (directeur van Stonyfield Farm, de grootste biologische yoghurtboerderij, en spreker over o.a. duurzaamheid) en Joel Salatin van Polyface Farms (een biologische boerderij) komen aan het woord.
Ze vertellen dat de voedselindustrie niet wil dat consumenten de waarheid weten over hun voedsel, en er zijn beelden te zien van enorme fabrieken waar dagelijks meer dan 30 duizend varkens geslacht worden en maïsvelden zo groot als de provincie Utrecht. Vertegenwoordigers van de voedingsmiddelenindustrie hebben geweigerd commentaar te leveren.

Het is een Amerikaanse film en het gaat over Amerikaanse voedselindustrie, maar dat wil niet zeggen dat het voor ons hier niet opgaat. Ook voedsel is een supergeglobaliseerde handel en markt.

De Amerikaanse voedselvoorziening wordt gecontroleerd door een handvol bedrijven die winst stellen boven de gezondheid van consumenten en vee, veiligheid van arbeiders en het milieu.
De kippen moeten groter, het varkensvlees perfect, de sojaboon insecticide-resistent en de tomaten perfect van kleur en vorm. De smaak en gezondheid van de producten zijn van ondergeschikt belang.
Ondertussen kampen we met besmettingen met E-Coli, wijdverspreid overgewicht en diabetes

Food Inc. toont verrassende en schokkende waarheden, over wat we eten, hoe het geproduceerd is, wat voor natie Amerika geworden is en waar het heen gaat.

Aan het eind van de film verschijnt een lijstje aanbevelingen zoals we dat van Michael Pollan al kennen:
- leg een moestuin aan;
- kook en eet samen met je familie;
- koop geen voedsel met etiketten met woorden die je niet begrijpt.