Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: andijvie met appel en rozijn

Appel

Ingrediënten

- 4 appels
- citroensap, het liefst van verse citroen
- klont boter of margarine
- krop andijvie
- 4 eetlepels rozijnen
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Week de rozijnen een paar uur in koud water of 10 minuten in heet water

Rasp de appels op een grove rasp en besprenkel ze dan met citroensap.

Was de andijvie en snijd het blad in reepjes.

Smelt de boter of margarine in een hoge pan en roer hierin alle ingrediënten behalve het peper en zout.
Schep alles regelmatig om en laat dan een minuut of 8 stoven op een laag vuur met een deksel half op de pan. Eventueel wat water toevoegen als je bang bent dat het droogkookt.

Voeg nu zout en peper naar smaak toe.

Food, Inc.

categorieën: films, Koken en eten, Landbouw algemeen

foodinc

Op 9 februari 2009 ging de documentaire Food Inc. in (Europese) première op de Berlinale in Berlijn.

In deze film laten regiseur Robert Kenner en de onderzoeksjournalisten Michael Pollan (o.a. van The Omnivor's Dilemma en Een pleidooi voor echt eten) en Eric Schlosser (Fast Food Nation (Het fastfoodparadijs)) zien wat er in ons eten zit. Ook boeren als Gary Hirshberg (directeur van Stonyfield Farm, de grootste biologische yoghurtboerderij, en spreker over o.a. duurzaamheid) en Joel Salatin van Polyface Farms (een biologische boerderij) komen aan het woord.
Ze vertellen dat de voedselindustrie niet wil dat consumenten de waarheid weten over hun voedsel, en er zijn beelden te zien van enorme fabrieken waar dagelijks meer dan 30 duizend varkens geslacht worden en maïsvelden zo groot als de provincie Utrecht. Vertegenwoordigers van de voedingsmiddelenindustrie hebben geweigerd commentaar te leveren.

Het is een Amerikaanse film en het gaat over Amerikaanse voedselindustrie, maar dat wil niet zeggen dat het voor ons hier niet opgaat. Ook voedsel is een supergeglobaliseerde handel en markt.

De Amerikaanse voedselvoorziening wordt gecontroleerd door een handvol bedrijven die winst stellen boven de gezondheid van consumenten en vee, veiligheid van arbeiders en het milieu.
De kippen moeten groter, het varkensvlees perfect, de sojaboon insecticide-resistent en de tomaten perfect van kleur en vorm. De smaak en gezondheid van de producten zijn van ondergeschikt belang.
Ondertussen kampen we met besmettingen met E-Coli, wijdverspreid overgewicht en diabetes

Food Inc. toont verrassende en schokkende waarheden, over wat we eten, hoe het geproduceerd is, wat voor natie Amerika geworden is en waar het heen gaat.

Aan het eind van de film verschijnt een lijstje aanbevelingen zoals we dat van Michael Pollan al kennen:
- leg een moestuin aan;
- kook en eet samen met je familie;
- koop geen voedsel met etiketten met woorden die je niet begrijpt.