Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gevulde koolrolletjes

Spitskool1

Ingrediënten

spitskool

sojabrokjes
water
paprikapoeder
kerrie
ketchup
shoyu (zoute sojasaus)

ui
prei
tomatenstukjes in blik of gedroogde en geweekte tomaten
olie
ketchup
paprikapoeder
gistvlokken
pijnboompitjes

Bereiding

De spitskoolbladeren in hun geheel losmaken. Een paar minuten in kokend water blancheren. Goed uit laten lekken.

De sojabrokjes met het water, paprikapoeder, kerrie, ketchup en shoyu koken tot ze zacht zijn. Ongeveer 15 minuten.

In een bakpan olie warm laten worden. De ui en de prei bakken. Daarna de tomaten erbij doen en de ketchup, paprikapoeder, gistvlokken en de sojabrokjes meebakken.

De prut met de pijnboompitten in de koolbladeren rollen. In een ovenschaal leggen op zo'n manier dat er niets uit kan vallen. Ongeveer 30 à 45 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden bakken.

Food, Inc.

categorieën: films, Koken en eten, Landbouw algemeen

foodinc

Op 9 februari 2009 ging de documentaire Food Inc. in (Europese) première op de Berlinale in Berlijn.

In deze film laten regiseur Robert Kenner en de onderzoeksjournalisten Michael Pollan (o.a. van The Omnivor's Dilemma en Een pleidooi voor echt eten) en Eric Schlosser (Fast Food Nation (Het fastfoodparadijs)) zien wat er in ons eten zit. Ook boeren als Gary Hirshberg (directeur van Stonyfield Farm, de grootste biologische yoghurtboerderij, en spreker over o.a. duurzaamheid) en Joel Salatin van Polyface Farms (een biologische boerderij) komen aan het woord.
Ze vertellen dat de voedselindustrie niet wil dat consumenten de waarheid weten over hun voedsel, en er zijn beelden te zien van enorme fabrieken waar dagelijks meer dan 30 duizend varkens geslacht worden en maïsvelden zo groot als de provincie Utrecht. Vertegenwoordigers van de voedingsmiddelenindustrie hebben geweigerd commentaar te leveren.

Het is een Amerikaanse film en het gaat over Amerikaanse voedselindustrie, maar dat wil niet zeggen dat het voor ons hier niet opgaat. Ook voedsel is een supergeglobaliseerde handel en markt.

De Amerikaanse voedselvoorziening wordt gecontroleerd door een handvol bedrijven die winst stellen boven de gezondheid van consumenten en vee, veiligheid van arbeiders en het milieu.
De kippen moeten groter, het varkensvlees perfect, de sojaboon insecticide-resistent en de tomaten perfect van kleur en vorm. De smaak en gezondheid van de producten zijn van ondergeschikt belang.
Ondertussen kampen we met besmettingen met E-Coli, wijdverspreid overgewicht en diabetes

Food Inc. toont verrassende en schokkende waarheden, over wat we eten, hoe het geproduceerd is, wat voor natie Amerika geworden is en waar het heen gaat.

Aan het eind van de film verschijnt een lijstje aanbevelingen zoals we dat van Michael Pollan al kennen:
- leg een moestuin aan;
- kook en eet samen met je familie;
- koop geen voedsel met etiketten met woorden die je niet begrijpt.