Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: romige slasoep

Bieslookbloem

Tegenwoordig wordt sla (kropsla, romeinse sla, bataviasla of ijsbergsla) voornamelijk rauw gegeten, in een salade. Maar vroeger werd er ook vaak soep van gemaakt. Mensen met een tuin hebben vaak veel kroppen tegelijk die snel kunnen doorschieten. In de vroege zomer kost deze groente ook vaak bijna niets. Sla in de soep is een manier om veel hiervan te verwerken.

Ingrediënten

- scheut olie
- 1 (bos-, of rode) ui
- 1 teentje knoflook
- 1 krop sla
- 2 bouillonblokjes
- liter water
- 50 gram aardappel
- peper en zout naar smaak

Bereiding

Stoof de ui (in ringen) en de gewassen of geschilde en in kleine blokjes gesneden aardappels met de olie in een pan. Voeg na een paar minuten de uitgeperste knoflook en de gewassen en grof gesneden sla toe.

Daarna het water met de bouillon erbij doen en alles nog zo'n 10 minuten doorkoken. In een stukje aardappel prikken of die gaar is en als dat het geval is met de staafmixer de soep pureren. Eventueel peper en zout toevoegen.

Serveersuggesties

- Op het bord kleingeknipte bieslook over de soep strooien.
- In plaats van aardappel kan ook sojaroom of bloem gebruikt worden om een romige structuur te krijgen.

Food Junkies

categorieën: Afvallen algemeen, Eetstoornissen, Gezondheid algemeen, Over gewicht

Uit onderzoek, gepubliceerd in Nature Neuroscience, blijkt nu bewezen dat verslaving aan junk food minstens zo erg is als verslaving aan cocaïne en heroïne, en het afkicken minstens zo moeilijk. Dit is tenminste bewezen bij ratten.

Dopamine

De verslaving heeft te maken met het beloningssysteem in de hersenen, en wel specifiek met de dopamine D2 receptoren. Junk food en hard drugs hebben een aantal dezelfde effecten in het brein. Met junk food wordt vet en zoet voedsel bedoeld als patat, hamburgers, spek, kaas, cake en chocolade. Hoe meer ongezonde voeding de ratten in het experiment kregen, hoe meer er veranderde in het brein.

Afvallen en afkicken

De meeste mensen die verslaafd zijn aan junk food zijn, of worden, te dik.
Vanwege het verslavende karakter van dit soort eten is stoppen hiermee extreem moeilijk, en dus het afvallen ook.