Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: romige linzensoep

Rode linzen1

Alle soepen en dus ook linzensoep kunnen op veel verschillende manieren gemaakt worden. Deze soep smaakt weer heel anders dan de linzensoep elders op deze site.

Ingrediënten (voor 2 personen)

- 1/2 liter water
- 1 bouillonblokje
- 75 gram rode linzen
- takje vers bonenkruid of theelepel gedroogd
- theelepel kerrie
- theelepel korianderpoeder
- theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
- 1/2 winterwortel
- 2 roosjes bloemkool
- 1/2 prei
- scheutje olijfolie
- dessertlepel tamarinde chutney
- dessertlepel santen (kokosvet in blok)

Bereiding

Breng het water aan de kook met de bouillon, de kruiden en de linzen.

Snijd de groente in kleine stukjes en voeg deze toe.

De overige ingrediënten ook erbij doen en het geheel ongeveer een kwartier laten koken.

Foodtrends

categorieën: Afvallen algemeen, Gezondheid algemeen, Koken en eten

Ook in voedsel bestaan trends, zowel wat betreft het eten in restaurants als in het zelf koken thuis. Bepaalde bereidingen en combinaties van voedingsmiddelen zijn onderhevig aan modes, net als stromingen als vegetarisme, veganisme en rawfood.

Binnen de dieetwereld zijn deze modes vaak makkelijk aan te wijzen, zo was ooit 'Het leven lang fit'-dieet in, waarna het dieet van Montignac de aandacht opeiste; weer later werden deze opgevolgd door onder andere Sonja Bakker (in Nederland).
De ene keer moet je veel eiwitten eten, de volgende keer juist weinig.

Ook de aandacht voor gezondheid is onderhevig aan modes. Net als de specifieke nutriënten die op een bepaald moment belangrijk zijn. Voorbeelden hiervan zijn omega 3- en omega 6-vetzuren, kokosvet en vezels.

Huidige (2009) foodtrends die al een tijdje meegaan zijn onder andere: rawfood, vergeten groenten en gezond eten.