Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: linzencurry met banaan

Rode linzen1

Ingrediënten

- rode linzen
- prei
- wortel
- witte kool of spitskool
- ui
- knoflook
- citroensap
- banaan
- ongeroosterde cashewnoten
- olie
- kerrie
- zout (eventueel)

Bereiding

Kook de linzen ongeveer twintig minuten en voeg dan de kleingesneden prei, wortel en kool toe en laat alles dan nog ongeveer tien minuten doorkoken. Uit laten lekken.

Snipper de ui en fruit die in de olie tot hij glazig is. Roer dan de knoflook, de kerrie en eventueel wat zout erdoor. Snijd de banaan in plakjes en besprenkel die met citroensap. Voeg de linzen met de groenten en de in plakjes gesneden banaan bij de ui en laat alles, onder af en toe omscheppen, goed warm worden.

Bestrooi alles op het laatst met de in grove stukken gehakte cashewnoten.

Foodtrends

categorieën: Afvallen algemeen, Gezondheid algemeen, Koken en eten

Ook in voedsel bestaan trends, zowel wat betreft het eten in restaurants als in het zelf koken thuis. Bepaalde bereidingen en combinaties van voedingsmiddelen zijn onderhevig aan modes, net als stromingen als vegetarisme, veganisme en rawfood.

Binnen de dieetwereld zijn deze modes vaak makkelijk aan te wijzen, zo was ooit 'Het leven lang fit'-dieet in, waarna het dieet van Montignac de aandacht opeiste; weer later werden deze opgevolgd door onder andere Sonja Bakker (in Nederland).
De ene keer moet je veel eiwitten eten, de volgende keer juist weinig.

Ook de aandacht voor gezondheid is onderhevig aan modes. Net als de specifieke nutriënten die op een bepaald moment belangrijk zijn. Voorbeelden hiervan zijn omega 3- en omega 6-vetzuren, kokosvet en vezels.

Huidige (2009) foodtrends die al een tijdje meegaan zijn onder andere: rawfood, vergeten groenten en gezond eten.