Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gegratineerde venkel

Venkel

Ingrediënten

- 2 venkelknollen, in dunne plakjes
- sap van 2 citroenen
- 300 ml sojaroom
- 1 eetlepel rijststroop

Voor het gegratineerde laagje:
- 80 g havervlokken
- 80 g paneermeel
- 40 g bloem
- 50 g margarine

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Kook de venkel 5 minuten in water met 2 eetlepels citroensap. Spoel de venkel af met koud water en laat uitlekken op een vergiet.

Meng de venkel met de rest van het citroensap en de rijststroop. Doe het mengsel in een ovenschaal en giet er de sojaroom bij.

Meng voor het kruimellaagje de havervlokken, bloem en het paneermeel.
Verhit de margarine en giet over het haver-vlokkenmengsel. Strooi dit over de venkel.

Zet de schotel 30 minuten in de oven.

Foodtrends

categorieën: Afvallen algemeen, Gezondheid algemeen, Koken en eten

Ook in voedsel bestaan trends, zowel wat betreft het eten in restaurants als in het zelf koken thuis. Bepaalde bereidingen en combinaties van voedingsmiddelen zijn onderhevig aan modes, net als stromingen als vegetarisme, veganisme en rawfood.

Binnen de dieetwereld zijn deze modes vaak makkelijk aan te wijzen, zo was ooit 'Het leven lang fit'-dieet in, waarna het dieet van Montignac de aandacht opeiste; weer later werden deze opgevolgd door onder andere Sonja Bakker (in Nederland).
De ene keer moet je veel eiwitten eten, de volgende keer juist weinig.

Ook de aandacht voor gezondheid is onderhevig aan modes. Net als de specifieke nutriënten die op een bepaald moment belangrijk zijn. Voorbeelden hiervan zijn omega 3- en omega 6-vetzuren, kokosvet en vezels.

Huidige (2009) foodtrends die al een tijdje meegaan zijn onder andere: rawfood, vergeten groenten en gezond eten.