Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: broodpap

Rozijnen

Ingrediënten

oud brood
rozijnen
water
eventueel sojaroom

Bereiding

De rozijnen in een redelijke hoeveelheid water op het vuur zetten en aan de kook brengen. Daarna het gas uitzetten en een nacht laten weken, of een half uur laten koken voor direct gebruik. Door het weken in heet water wordt het water lekker zoet.

Het oude gedroogde brood in stukken breken en meekoken met de rozijnen. Een kwartier tot een half uurtje. Het ligt eraan hoe hard het brood was.

Op het laatst kan er wat sojaroom bij gedaan worden. Hier wel mee wachten tot de pap dik genoeg is, anders kan het gaan schiften. Dit is op zich niet erg, het ziet er alleen niet zo fris uit. Als de pap te dun is kan het verdikt worden met wat havermout of vlokken.

Serveersuggestie

Er kan eindeloos gevarieerd worden op dit basisidee. Andere gedroogde vruchten zoals abrikozen, pruimen of vijgen kunnen erbij. Om het zoeter te maken kan diksap, rijstestroop of iets dergelijks toegevoegd worden.
Lekker is ook om er kaneel door te roeren.

Allerlei pitjes, zaadjes en noten geven een aparte smaak.

Forest Gardening

categorieën: Alternatieve landbouw, boeken

bostuin

Forest gardening, ook wel 3-dimensionaal tuinieren of bostuin (forest garden) genoemd, is een systeem van tuinieren voor voedsel gebaseerd op het bosecosysteem. In een bos zijn verschillende hoogtelagen die benut worden. Bomen, struiken en bodembedekkers. Met vrucht- en notenbomen, struiken, kruiden en groenten kan een eetbaar bos gecreëerd worden dat het hele jaar door voedsel geeft.

Het systeem wordt voor het eerst beschreven in het boek 'Forest Gardening' van Robert Hart die dit toepaste in zijn tuin van 500 vierkante meter.

Forest Gardening heeft veel overeenkomsten met permacultuur.

Meer lezen:

- Forest Gardening van Robert Hart
- How to Make a Forest Garden van Patrick Whitefield