Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoen-bonenragout

Pompoenen

Gebaseerd op een recept uit Puur vegetarisch van Peter Berley.


Ingrediënten

- 200 gram gedroogde bonen (of neem een blik of pot butterbeans, cannellinibonen of witte bonen)
- 3 el olijfolie
- 1 grote ui
- pond pompoen, eventueel geschild, in grove stukken gesneden
- 3 tenen knoflook, geperst
- stukje gemberwortel van ongeveer 2 cm, geschild en geperst (in knoflookpers)
- 2 blikken (400 gram) tomaten in stukjes
- kaneelpoeder of een stokje van 5 cm
- zout en peper

Bereiding

Week en kook de gedroogde bonen volgens de aanwijzingen.

Verwarm de olie in een zware bakpan (liefst gietijzer) met een dikke bodem op halfhoog vuur. Fruit hierin de ui met een snufje zout tot hij glazig is. Voeg dan de pompoen, de knoflook en de gember toe en bak ongeveer 5 minuten op een laag vuur.

Voeg de tomaten met het sap toe en breng aan de kook. Voeg de bonen en de kaneel toe.
Op een laag vuur laten koken tot de pompoen gaar is, voeg eventueel water toe.

Verwijder het kaneelstokje en voeg naar smaak zout en peper toe.

Serveersuggestie

Berley serveert dit gerecht met polenta, maar het combineert ook goed met een ander graan of met brood.
Ook een knoflooksaus is hier lekker bij.

Forks over Knives

categorieën: films, Gezondheid algemeen, Over gewicht, Theorieën over gezonde voeding

Forks over Knives is een film over de invloed van voedsel op de gezondheid. Het westerse dieet heeft ons veel ziekten gebracht. Overgewicht, kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte zijn een paar van de bekendste. Forks over Knives wil laten zien dat voedsel ook een medicijn kan zijn. Daarvoor moeten wel totaal andere gewoonten aangeleerd worden dan het standaard-dieet nu voorschrijft. Vooral het Amerikaanse voedselpatroon is erg ongezond.

Deze film betoogt dat vooral veel minder vlees en bewerkt voedsel en veel meer plantaardig voedsel een positieve uitwerking heeft op de gezondheid.

Van de site forksoverknives.com

What has happened to us? Despite the most advanced medical technology in the world, we are sicker than ever by nearly every measure.

Two out of every three of us are overweight. Cases of diabetes are exploding, especially amongst our younger population. About half of us are taking at least one prescription drug. Major medical operations have become routine, helping to drive health care costs to astronomical levels. Heart disease, cancer and stroke are the country’s three leading causes of death, even though billions are spent each year to “battle” these very conditions. Millions suffer from a host of other degenerative diseases.

Could it be there’s a single solution to all of these problems? A solution so comprehensive but so utterly straightforward, that it’s mind-boggling that more of us haven’t taken it seriously?

Forks over Knives examines the profound claim that most, if not all, of the so-called “diseases of affluence” that afflict us can be controlled, or even reversed, by rejecting our present menu of animal-based and processed foods. The major storyline in the film traces the personal journeys of a pair of pioneering yet under-appreciated researchers, Dr. T. Colin Campbell and Dr. Caldwell Esselstyn.

Dr. Campbell, a nutritional scientist at Cornell University, was concerned in the late 1960’s with producing “high quality” animal protein to bring to the poor and malnourished areas of the third world. While in the Philippines, he made a life-changing discovery: the country’s wealthier children, who were consuming relatively high amounts of animal-based foods, were much more likely to get liver cancer. Dr. Esselstyn, a top surgeon and head of the Breast Cancer Task Force at the world-renowned Cleveland Clinic, found that many of the diseases he routinely treated were virtually unknown in parts of the world where animal-based foods were rarely consumed.

These discoveries inspired Campbell and Esselstyn, who didn’t know each other yet, to conduct several groundbreaking studies. One of them took place in China and is still among the most comprehensive health-related investigations ever undertaken. Their research led them to a startling conclusion: degenerative diseases like heart disease, type 2 diabetes, and even several forms of cancer, could almost always be prevented—and in many cases reversed—by adopting a whole foods, plant-based diet. Despite the profound implications of their findings, their work has remained relatively unknown to the public.

The filmmakers travel with Drs. Campbell and Esselstyn on their separate but similar paths, from their childhood farms where they both produced “nature’s perfect food”; to China and Cleveland, where they explored ideas that challenged the established thinking and shook their own core beliefs.

The idea of food as medicine is put to the test. Throughout the film, cameras follow “reality patients” who have chronic conditions from heart disease to diabetes. Doctors teach these patients how to adopt a whole foods plant-based diet as the primary approach to treat their ailments—while the challenges and triumphs of their journeys are revealed.

Forks over Knives utilizes state of the art 3-D graphics and rare archival footage. The film features leading experts on health, examines the question “why we don’t know”, and tackles the issue of diet and disease in a way that will have people talking for years.

Forks over Knives was filmed all over the United States, and in Canada and China.