Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: geroosterde wortel en biet

Geroosterde biet en wortel

Een ovenschotel die zowel als bij- als als hoofdschotel gegeten kan worden.

Ingrediënten (hoofdschotel voor 2 personen of bijgerecht voor 4 personen)

- 400 gram biet
- 400 gram wortel
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- zout naar smaak
- 2 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop

Bereiding

Borstel de bieten en wortels tot ze schoon zijn, en snijd de wortels in de lengte een aantal keer door - afhankelijk van de dikte van de wortel. Het moeten smalle repen worden. Snijd de bieten in plakjes van ongeveer een 1/2 cm dikte.
Kook de groenten ongeveer 5 minuten, ze hoeven niet gaar te worden. Afgieten.

In een platte ovenschaal de overige ingrediënten mengen en daar de groenten in wentelen, zodat overal olie zit.

De oven op ongeveer 200 graden zetten en de schaal erin doen. Na een kwartier de temperatuur verlagen tot 100 graden. Nu nog een kwartier laten staan.

Serveersuggesties

- Bij de groenten kunnen ook nog stukken pompoen gevoegd worden, deze hoeven niet eerst gekookt te worden. Met meer groenten wel meer olie gebruiken.
- Dit gerecht combineert goed met een graan- of peulvruchtgerecht.
- Serveren met appelmoes of knoflooksaus.

Fruitcirkel aanleggen

categorieën: Permacultuur

fruitcirkel

Het is winter, het seizoen bij uitstek om structurele veranderingen in de tuin aan te brengen, daarom gaan we in het weekend van 12 en 13 december een groente-en-fruit-cirkel aanleggen (ontwikkeld door de permacultuurschool, zie: http://www.permacultuurnederland.org/permacultuurtk/fruitcirkel.jpg). Dat betekent dat de meeste verhoogde bedden op de schop gaan en hervormd worden. We hebben daar veel hulp bij nodig, Tegelijk kan het een dag zijn waar meer ervaren permaculturisten hun kennis kunnen uitwisselen, en delen met beginners. Ook zullen natuurlijk de uitgangspunten en basispincipes tijdens de dag aan bod komen.

Waar: Swomp, Rustenburgerstraat 440.
Wanneer: 12 en 13 december, vanaf 10 uur 's ochtends.
Wie: iedereen die de handen graag uit de mouwen steekt, iedereen die geïnteresseerd is in permacultuur, van leek tot beginner tot expert.

Er zal een veganistische lunch en soep verzorgd worden. Als je beide dagen wilt komen, maar van buiten Amsterdam komt, is er ook slaapplek, neem slaapzak en matje mee. We zouden het op prijs stellen als je even een mailtje stuurt als je van plan bent om te komen, zodat we weten hoeveel soep er moet zijn.

Voor meer info over deze of andere activiteit(en) zie:
www.swomp.wordpress.com
www.depijp.transitiontowns.nl