Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kokos-citroen-taart

Citroen

Ingrediënten

1 pakje moutbiscuit (200 gram)
150 gram plantaardige margarine
1 pakje sojavanillevla (½ liter)
1 blikje kokosmelk (400 ml)
1 zakje agar-agar
citroenrasp van 2 citroenen

Bereiding

Verkruimel de moutbiscuit en smelt de margarine. Meng de biscuitkruimels door de margarine en stort in een springvorm. Goed aanduwen en laten afkoelen.

Meng de vanillevla, kokosmelk, citroenrasp en agar-agar met de staafmixer. Dit mengsel langzaam verhitten in een pan en een paar minuten zachtjes door laten koken. Tijdens het verhitten en koken goed blijven doorroeren.

Over de taartbodem gieten en af laten koelen in de vorm. Twee uur in de koelkast zetten voor serveren.

Garapa

categorieën: films, wereldvoedselverdeling

Volgens de Verenigde Naties waren er in 2005 meer dan 850 miljoen mensen chronisch ondervoed en de verwachting is dat dat er in 2010 ruim een miljard zijn. Dergelijke cijfers blijven statistieken zolang we niet weten wat honger echt betekent. Wat voor gevolgen heeft ondervoeding? Wat voor toekomst heeft een kind dat onvoldoende te eten krijgt? En hoe is het voor ouders om hun gezin geen goede maaltijd te kunnen voorzetten?

Om te begrijpen wat honger precies betekent, bracht de Braziliaanse regisseur José Padilha dertig dagen door met drie straatarme Braziliaanse families die gebrek aan voedsel hebben. Dergelijke arme families kunnen hun kinderen alleen ‘garapa’ (een mengsel van water en suikerriet) voorschotelen: een calorierijk en relatief goedkoop hapje. Padilha geeft met deze documentaire een menselijk gezicht aan de mondiale voedselcrisis.

In 2003 vertoonde het festival de film 'Omnibus 174' van José Padilha. In 2008 won hij het filmfestival Berlijn met het favela drama 'Tropa de Elite', waarop hij prompt een uitnodiging ontving om een grote Hollywoodfilm te maken. Hij liet de producent wachten omdat hij de noodzaak voelde eerst 'Garapa' te vervaardigen.

Brazilië 2009, 110 min.
Gesproken taal: Portugees