Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: worteltaart (A real carrotpie)

Worteltaart

Dit recept is met toestemming overgenomen uit Ecofabulous koken in alle seizoenen van Lisette Kreischer. Daar heet het A real carrotpie!

Ingrediënten

- 1 grote winterwortel
- 350 gram gezeefd tarwemeel, geen bloem
- 330 gram rietsuiker of druivensuiker (of dadelsuiker)
- 75 gram rozijnen
- 75 gram walnoten
- 1/2 eetlepel kaneelpoeder
- 1/2 eetlepel fijn gesneden gember (kan ook weggelaten worden)
- rasp van 1 sinaasappelschil (neem een biologische sinaasappel hiervoor)
- mespunt zout
- 250 ml zonnebloemolie
- 250 ml sojamelk en sojaroom, gemengd
- 3 eetlepels appelmoes
- 1 zakje bakpoeder
- mespunt zout
- extra walnoten ter versiering
- sojaslagroom
- extra wortelrasp ter versiering

Bereiding

Voor 8 grote punten

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een taartvorm (diameter 20 cm) in en bestrooi die met bloem.
Was de wortel en rasp ze fijn.
Crush de walnoten.

Meng meel, bakpoeder, zout, kruiden, suiker, wortel, walnoten, rozijnen en sinaasappelrasp in een kom. Roer goed door. Meng in een andere kom de olie met het sojamengsel en de appelmoes, en voeg dit aan het droge mengsel toe.

Roer het geheel goed door.

Het mengsel mag geen nat beslag worden maar ook geen deeg; het hangt er een beetje tussenin; een dik en glanzend mengsel.
Schep het in de vorm en bak de taart in zo'n 40 minuten gaar.

Vanaf 25 minuten mag je af en toe in de oven kijken. Houd de bovenkant in de gaten en prik er af en toe in met een mes of vork; als dat er schoon uitkomt is de taart klaar (prik-met-de-vork-test).
Heb je een oven met een knop voor onderwarmte dan is het wijs om de onderwarmte halverwege de baktijd 10 minuten aan te zetten.

Is de taart goudbruin? Haal hem uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen. Versier de afgekoelde taart op een mooi bord met sojaslagroom, walnoten en wortelrasp.

Garbage Warrior

categorieën: films, Klimaatverandering, Permacultuur

Een film over Michael Reynolds en zijn earthships, huizen die geen energie van buiten nodig hebben, hun eigen water en riolering regelen en ook nog voedsel produceren. De film is hier in zijn geheel te bekijken.

Imagine a home that heats itself, that provides its own water, hat grows its own food. Imagine that it needs no expensive technology, that it recycles its own waste, that it has its own power source.

And now imagine that it can be built anywhere, by anyone, out of the things society throws away. Thirty years ago, architect Michael Reynolds imagined just such a home – then set out to build it.

A visionary in the classic American mode, Reynolds has been fighting ever since to bring his concept to the public. He believes that in an age of ecological instability and impending natural disaster, his buildings can – and will – change the way we live.

Shot over three years in the USA, India and Mexico, Garbage Warrior is a feature-length documentary film telling the epic story of maverick architect Michael Reynolds, his crew of renegade house builders from New Mexico, and their fight to introduce radically different ways of living.

A snapshot of contemporary geo-politics and an inspirational tale of triumph over bureaucracy, Garbage Warrior is above all an intimate portrait of an extraordinary individual and his dream of changing the world.