Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortelcake geglazuurd

Ingrediënten cake

- 1 kop geraspte wortel
- 3/4 kop rozijnen
- theelepel koekkruiden
- theelepel zout
- 2 eetlepels margarine
- 3/4 kop rijstemoutstroop
- 1 1/4 kop water
- 1 1/2 kop gebuild meel
- 1 theelepel zuiveringszout
- 1/2 kop fijngehakte walnoten

Ingrediënten glazuur

- 100 gram ongebrande cashewnoten
- flinke scheut ahornsiroop
- scheutje sojamelk
- beetje agavesiroop

Bereiding cake

Kook de wortels, rozijnen, kruiden, margarine en de rijstemoutstroop in het water gedurende 10 minuten. Van het vuur halen en eventueel even af laten koelen. Dan het meel, het zuiveringszout en de walnoten erdoor roeren.

Verwarm de oven voor tot 150 graden.

Giet de massa in een ingevet cake- of bakblik.

Ongeveer 45 minuten bakken in de oven. Er in prikken met een vork om te zien of de cake gaar is. De vork hoeft niet brandschoon te zijn als die eruit komt. De cake blijft redelijk vochtig.

Bereiding glazuur

In een keukenmachine de noten zo fijn mogelijk malen. Dan de overige ingrediënten erdoor mixen. Het moet een stevige smeerbare massa worden.

Finishing touch

Als de cake afgekoeld is de glazuur eroverheen smeren.

Serveersuggestie

Echte lekkerbekken kunnen bij de cake (soja)-slagroom en/of (soja)-vanillevla serveren.

Gebuild meel

categorieën: producten

molenkorenbloem

Gebuild meel betekent dat het meel door een buil gehaald is, en op die manier gezeefd is. Dit is dus al het meel dat niet 100% volkoren is. Niet alleen wat als gebuild meel verkocht wordt, maar ook bloem en bijvoorbeeld griesmeel zijn dus gebuild.

Builen

Een buil is een zeefsysteem dat bestaat uit diverse soorten fijn en grover gaas.
Er zijn heel veel verschillende vormen van builen, net als er heel veel verschillende korenmolens zijn. De in de Nederlandse molens gebruikte builen zijn relatief klein, en zijn 6-, 8- of 12- zijdig of rond. De buil is een soort trommel die ronddraait, en waar het gaas omheen gespannen is.

Er zijn veel verschillende manieren om het meel door het gaas te laten vallen, zo heb je o.a. de klopbuil, de valbuil en de centrifugaalbuil.

Bij de grofste zeving van het meel houd je alleen de zemelen over, daarna komt het griesmeel, daarna de grauwe bloem en tenslotte het fijnste resultaat: de echte witte 'patent'-bloem. De laatste twee soorten worden vaak gemengd voor het bakken van koekjes en witbrood.

Vroeger werd het meel, nadat het gemalen was, in een zak (buil) gestopt, en werd deze zak zo geschud dat het fijnste meel erdoorheen viel. Het meel werd als het ware gezeefd door die zak, vandaar 'gebuild'.
Wat er aan meel uitviel was heel fijn meel, en dat was bedoeld voor de rijken; wat overbleef was grof meel voor de armen.

Bron:

- Elvin Haak