Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tjap-tjoi

Tjap-tjoi

De naam tjap-tjoi komt van de twee Kantonese woorden: tjap en tjoi. Tjap betekent gemengd, en tjoi groente. In de VS, Frankrijk en Duitsland noemen ze dit gerecht ook wel chop suey.

Allerlei groenten kunnen gebruikt worden, vooral de beetje harde groenten zijn geschikt. Naast de hieronder genoemde zijn dit bv. (witte) kool, prei, courgette, bleekselderij, taugé en sperzieboontjes.
Daarnaast kunnen er andere ingrediënten als tofu, kokos en pinda's toegevoegd worden.

Ingrediënten

- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels olie
- 250 gram paksoi
- 150 gram wortel
- 150 gram venkel
- 1 1/2 dl water
- 100 gram kastanjechampignons
- 1/2 eetlepel geraspte gemberwortel
- (kruiden)zout

Bereiding

De ui snipperen en fruiten in de olie. Een paar minuten later de knoflook er uitgeperst bijdoen, en even mee fruiten.
De paksoi en venkel in reepjes en de wortel en paddestoelen in plakjes snijden.
De groenten toevoegen aan de ui en op een laag vuur smoren tot de paksoi geslonken is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Daarna het water en de gember toevoegen en nog een paar minuten stoven. De groenten moeten liefst enigzins knapperig blijven.

Serveersuggestie

Opdienen met rijst, pindasaus en gebakken tempeh.

Gebuild meel

categorieën: producten

molenkorenbloem

Gebuild meel betekent dat het meel door een buil gehaald is, en op die manier gezeefd is. Dit is dus al het meel dat niet 100% volkoren is. Niet alleen wat als gebuild meel verkocht wordt, maar ook bloem en bijvoorbeeld griesmeel zijn dus gebuild.

Builen

Een buil is een zeefsysteem dat bestaat uit diverse soorten fijn en grover gaas.
Er zijn heel veel verschillende vormen van builen, net als er heel veel verschillende korenmolens zijn. De in de Nederlandse molens gebruikte builen zijn relatief klein, en zijn 6-, 8- of 12- zijdig of rond. De buil is een soort trommel die ronddraait, en waar het gaas omheen gespannen is.

Er zijn veel verschillende manieren om het meel door het gaas te laten vallen, zo heb je o.a. de klopbuil, de valbuil en de centrifugaalbuil.

Bij de grofste zeving van het meel houd je alleen de zemelen over, daarna komt het griesmeel, daarna de grauwe bloem en tenslotte het fijnste resultaat: de echte witte 'patent'-bloem. De laatste twee soorten worden vaak gemengd voor het bakken van koekjes en witbrood.

Vroeger werd het meel, nadat het gemalen was, in een zak (buil) gestopt, en werd deze zak zo geschud dat het fijnste meel erdoorheen viel. Het meel werd als het ware gezeefd door die zak, vandaar 'gebuild'.
Wat er aan meel uitviel was heel fijn meel, en dat was bedoeld voor de rijken; wat overbleef was grof meel voor de armen.

Bron:

- Elvin Haak