Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: couscous lente-salade

Munt2

Het eind van de winter en het begin van de lente was vroeger, toen mensen nog afhankelijk waren van hun zelfverbouwde en bewaarde voedsel, de periode waarin het meeste honger werd geleden. De voorraden knollen en wortels raakten op, of waren dusdanig verschrompeld en/of uitgelopen, dat ze niet meer te eten waren - maar nieuwe verse groente was er nog niet. Terwijl er juist in dit seizoen veel behoefte is aan verse vitaminen.

Die kunnen gevonden worden in al het eetbare blad en spriet dat nu supersnel opkomt.
Tegenwoordig is dit allemaal veel makkelijker, omdat er altijd van alles te krijgen is. Maar toch is het vanuit diverse standpunten (duurzaamheid, groenten uit het seizoen, voedsel zonder transportkosten) goed om hier af en toe bij stil te staan, en hier iets mee te doen.

Iedereen die een tuin of balkon heeft kan daar van alles vinden of zaaien. Ook binnen in potten kan een hoop gekweekt worden. Vooral kruiden en slasoorten zijn geschikt.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram cous cous (droog)
- 2 handjes walnoten (gepeld)
- een flinke scheut walnotenolie

Van onderstaande bladeren ongeveer 2 handen vol per persoon, neem wat je lekker vindt en wat je tot je beschikking hebt:
- zuring
- spinaziezuring
- jong paardebloemblad (molsla)
- pluksla
- venkelgroen
- kleine pimpernel
- munt

Onderstaande kruiden naar smaak en beschikbaarheid toevoegen:
- bies- of kraailook
- madeliefjes (meizoentjes) (de kopjes) om mee te garneren
- knoflookuitlopers (zie tweedehands groenten)
- tuinkers
- zout
- peper

Bereiding

Kook of stoom de cous cous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Af laten koelen en in een schaal doen.

Was al het blad voorzichtig. Grote bladeren in stukken scheuren.
De walnoten in kleine stukken breken.
Alles bij de cous cous doen, de olie toevoegen en voorzichtig omscheppen tot alles goed gemengd is.

Serveersuggestie

Dit gerecht kan als bijgerecht gegeten worden, maar ook als op zichzelf staand gerecht. Bijvoorbeeld als lunch. Het blijft goed van smaak en kan dus ook meegenomen worden voor een picknick ofzo.

Gebuild meel

categorieën: producten

molenkorenbloem

Gebuild meel betekent dat het meel door een buil gehaald is, en op die manier gezeefd is. Dit is dus al het meel dat niet 100% volkoren is. Niet alleen wat als gebuild meel verkocht wordt, maar ook bloem en bijvoorbeeld griesmeel zijn dus gebuild.

Builen

Een buil is een zeefsysteem dat bestaat uit diverse soorten fijn en grover gaas.
Er zijn heel veel verschillende vormen van builen, net als er heel veel verschillende korenmolens zijn. De in de Nederlandse molens gebruikte builen zijn relatief klein, en zijn 6-, 8- of 12- zijdig of rond. De buil is een soort trommel die ronddraait, en waar het gaas omheen gespannen is.

Er zijn veel verschillende manieren om het meel door het gaas te laten vallen, zo heb je o.a. de klopbuil, de valbuil en de centrifugaalbuil.

Bij de grofste zeving van het meel houd je alleen de zemelen over, daarna komt het griesmeel, daarna de grauwe bloem en tenslotte het fijnste resultaat: de echte witte 'patent'-bloem. De laatste twee soorten worden vaak gemengd voor het bakken van koekjes en witbrood.

Vroeger werd het meel, nadat het gemalen was, in een zak (buil) gestopt, en werd deze zak zo geschud dat het fijnste meel erdoorheen viel. Het meel werd als het ware gezeefd door die zak, vandaar 'gebuild'.
Wat er aan meel uitviel was heel fijn meel, en dat was bedoeld voor de rijken; wat overbleef was grof meel voor de armen.

Bron:

- Elvin Haak