Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boerenkoolstamppot

Boerenkool

Bij deze stamppot kookt de kool niet met de aardappels mee, maar wordt ze gestoofd.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 400 gram aardappels
- 300 gram boerenkool
- olijfolie
- 1 ui
- 1 prei (alleen het wit, in ringen)
- 1 teen knoflook, geperst
- scheut sojaroom
- zout en peper

Bereiding

Schil de aardappels, snijd ze in kleine stukken en kook ze net onder water ongeveer 5 minuten. Zet dan het vuur uit en laat staan.

De boerenkool van de nerven af snijden en de bladeren zo fijn mogelijk snijden of hakken.
Of de zak openknippen.

Giet de olie in een braad- of bakpan en fruit hierin de ui en de prei op een laag vuur. Voeg de gesneden boerenkool en de knoflook toe en laat een paar minuten zachtjes bakken.
Voeg een beetje water toe en laat ongeveer 20 minuten sudderen met het deksel op de pan. Af en toe omscheppen en kijken of er nog genoeg water in zit.

Als de kool zacht geworden is de aardappels afgieten en bij de kool voegen. Stampen of goed doorroeren.
Voeg de sojaroom, zout en peper toe en laat alles goed warm worden.

Gebuild meel

categorieën: producten

molenkorenbloem

Gebuild meel betekent dat het meel door een buil gehaald is, en op die manier gezeefd is. Dit is dus al het meel dat niet 100% volkoren is. Niet alleen wat als gebuild meel verkocht wordt, maar ook bloem en bijvoorbeeld griesmeel zijn dus gebuild.

Builen

Een buil is een zeefsysteem dat bestaat uit diverse soorten fijn en grover gaas.
Er zijn heel veel verschillende vormen van builen, net als er heel veel verschillende korenmolens zijn. De in de Nederlandse molens gebruikte builen zijn relatief klein, en zijn 6-, 8- of 12- zijdig of rond. De buil is een soort trommel die ronddraait, en waar het gaas omheen gespannen is.

Er zijn veel verschillende manieren om het meel door het gaas te laten vallen, zo heb je o.a. de klopbuil, de valbuil en de centrifugaalbuil.

Bij de grofste zeving van het meel houd je alleen de zemelen over, daarna komt het griesmeel, daarna de grauwe bloem en tenslotte het fijnste resultaat: de echte witte 'patent'-bloem. De laatste twee soorten worden vaak gemengd voor het bakken van koekjes en witbrood.

Vroeger werd het meel, nadat het gemalen was, in een zak (buil) gestopt, en werd deze zak zo geschud dat het fijnste meel erdoorheen viel. Het meel werd als het ware gezeefd door die zak, vandaar 'gebuild'.
Wat er aan meel uitviel was heel fijn meel, en dat was bedoeld voor de rijken; wat overbleef was grof meel voor de armen.

Bron:

- Elvin Haak