Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: snijbonen in vinaigrette

Ingrediënten

voor de snijbonen:
3 ½ theelepel grof zeezout
1 kleine rode ui in dunne plakjes
750 gram snijbonen
1 eetlepel azijn
snufje versgemalen zwarte peper

voor vinaigrette:
2 eetlepels versgeperst citroensap
1 eetlepel mosterd
1 klein teentje knoflook, geplet
1 eetlepel agavesiroop
½ theelepel grof zeezout
snufje peper
3 eetlepels extra vierge olijfolie

Bereiding

Spreid een schone theedoek uit op een bakplaat. Breng 3 liter water aan de kook in een grote pan en voeg 3 theelepels zout toe.

Leg de plakjes ui in een kom en overgiet ze met een halve liter kokend water. Dek de kom af met een bord en laat 10 à 15 minuten rusten.

Schep de bonen in de rest van het kokende water en laat ze in 4 à 6 minuten beetgaar koken. Laat ze hierna uitlekken en spreid ze uit over de bakplaat.

Laat de ui uitlekken en meng met azijn, de overblijvende ½ theelepel zout en peper.

Maak de vinaigrette door citroensap, mosterd, knoflook, agavesiroop, zout en peper te mengen in een grote kom. Roer alles glad en voeg de olie toe tot een romige saus ontstaat.

Laat de ui nog eens uitlekken en knijp ‘m goed droog. Voeg dit en de snijbonen bij de vinaigrette en meng alles goed door elkaar.
Laat voor het opdienen 15 minuten trekken op kamertemperatuur.

Gen zoekt boer

categorieën: films

boerzoektgen

Op 15 maart 2008 ging in De Balie in Amsterdam de documentaire Gen zoekt boer in première.

De film, een co-productie van A SEED en Milieudefensie, onderzoekt de verschillende aspecten van gentechnologie in de landbouw: aanwezigheid van gentech in de voedselketen, keuzevrijheid voor boer en consument, co-existentie, ecologische en economische gevolgen en de tegenstrijdigheid van verschillende landbouwmodellen.

De film is Engels ondertiteld en kan tegen een geringe vergoeding bij A SEED worden geleend voor vertoningen in het land.

Bronnen:

- ZOZ 84
- index.php?option=com_content&task=view&id=507&Itemid=236">A SEED