Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken zuurkool

Ingrediënten

- 1 pakje zuurkool (500 gram)
- 400 gram aardappels
- olie
- 1 grote ui, in ringen
- 1 grote appel, liefst een harde die stevig blijft, dus geen moesappel
- 1 gehaktbal (Bonanza veggie steak van Viana, te vinden in de koeling van de biowinkel; dit product bevat suiker)
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Snijd de aardappels in blokjes en kook ze 3 of 4 minuten. Afgieten en uit laten lekken.

Bak de aardappelblokjes in hete olie tot ze vrijwel gaar zijn. Doe dan de in ringen gesneden ui en de in blokjes gesneden appel erbij. Deze moeten ook even lekker bakken.

De gehaktbal kleingesneden toevoegen, net als het zout en peper.

De zuurkool uit laten te lekken en als de uien gaar zijn door de aardappels roeren. Vuur hoog zetten en blijven omscheppen.

Serveersuggesties

- In plaats van de gehaktbal kan ook een andere vleesvervanger gebruikt worden. Het kan ook gewoon weggelaten worden.
- Als je zuurkool te zuur vindt, kan je 'm spoelen onder de kraan. Dit scheelt veel. Daarna wel goed uit laten lekken.

Geosmin

categorieën: Gezondheid algemeen, Tuinieren

CompostSoil-Post-thumb-615x300-76480

Overgenomen van hetkanwel.net

De grondige geur van goede compost maakt gelukkig. Dat geldt niet alleen voor geitenwollen sokken groenliefhebbers. De bacterie M. Vaccae die in compost zit, heeft een gunstig effect op het gemoed van mensen.

Je ruikt het als je compost in je handen neemt of grond omwoelt: een wat zoetige en metalige geur. Deze geur is afkomstig van microben in de grond die plantaardige resten afbreken. M. Vaccae is één van die bacteriën. En als je die opsnuift voel je je gelukkiger. Het stimuleert onder andere de productie van serotonine.
Het werd bij toeval ontdekt door een dokter die een serum van M. Vaccae toediende aan longkankerpatiënten. Het was de bedoeling dat hun immuunsysteem een boost kreeg. In plaats daarvan rapporteerden de patiënten dat zij zich gelukkiger voelden en minder pijn hadden.

De geur van compost wordt door wetenschappers “geosmin” genoemd. Wijnexperts noemen het “terroir”. Zij kunnen een wijn herkennen aan de smaak en geur die een specifieke mix van microben in de grond aan de wijn gegeven heeft.
Bron: The Atlantic