Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bieten-peren salade

Walnoten

Naar een recept van Annelini D'Angelo, te eten als voorgerecht of als maaltijdsalade.

Ingrediënten

voor de salade:

4 grote bieten, in stukjes
3 grote rode uien, in partjes
3 grote peren, geschild en in 8 partjes
60 ml olijfolie
2 el agave- of rijstestroop
2 el balsamico-azijn
zout, peper
2 handenvol gepelde walnoten
200 gram groene blaadjes b.v. spinazie of veldsla

voor de dressing:
1 el pesto
2 el citroensap
3 el olijfolie
zout, peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de stukjes biet in een ondiepe ovenschaal. Leg in een andere schaal de uien en peren.

Verdeel de stroop, azijn, en olie gelijkmatig over de twee schalen en vermeng. Spreid de groenten uit tot 1 laag. Bak ze 40–50 minuten, roer ze enkele malen om, tot ze zacht zijn en het vocht verdampt is.
Rooster de walnoten 12–15 minuten in een apart schaaltje, en laat de groenten afkoelen.

Meng de ingrediënten voor de pestodressing en maak er de sla mee aan. Voeg bietjes, uien, peer en walnoten toe en meng alles.

Gezonde Gronden

categorieën: organisaties, Permacultuur

weimartuintje11gezonde_gronden

Gezonde Gronden / Permacultuur Den Haag
informatie- en educatiecentrum
Weimarstraat 23, Den Haag
tel: 070-3569978
info@gezondegronden.nl

Gezonde Gronden maakt het mogelijk dat burgers uit de zuidwesthoek van de Randstad in de nabije toekomst uit hun eigen stad en regio kunnen eten van gezonde grond. Een gezonde bodem geeft gezonde planten, gezonde dieren en ook gezonde mensen. Gezonde Gronden vlecht een levend netwerk van betrokken burgers, boeren en ondernemers tot een regionale groene economie.

Gezonde Gronden verbindt stad en platteland, geeft voorlichting, instructie en advies hoe:
- gezond voedsel te produceren/consumeren in stad en ommelanden;
- boeren te behouden voor de Randstad;
- boeren te steunen die met hun bedrijf willen omschakelen naar een gezonde bodem;
- voedselzekerheid en zelfredzaamheid van burgers te bevorderen;
- het Groene Hart te behouden voor ons en onze kinderen.

Enkele projecten:

- Lezingen-, film- en cursusprogramma
- Voorbeeld 'eetbaar' stadstuintje
- Tuinclub 'Op Goede Grond'
- Permacultuur Den Haag, cursussen, jaaropleiding
- Permacultuur Voorbeeldtuinen: Proeftuin Madestein, 'Eetbaar Park' Zuiderpark en Nut & Genoegen