Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hopscheuten als asperges

Hop

Hop (Humulus lupulus) is een inheemse, meerjarige, klimplant die in het wild voorkomt maar ook gebruikt wordt in tuinen. Hop is vooral bekend van zijn toepassing bij het brouwen van bier. Je kan echter ook delen van deze plant eten. Bijvoorbeeld de jonge scheuten en bladeren. Doe dit het liefst voor mei.

De jonge hopscheuten kunnen bereid worden als asperges.

Bereiding

Knip scheuten tot een lengte van ongeveer 15 cm. Verwijder hiervan de grote bladeren, laat de hele kleintjes gewoon zitten.
Week de scheuten ongeveer een uur in zout water waarna je ze nog even in kokend water legt.

Doe er verder hetzelfde mee als met asperges.

Gezonde Gronden

categorieën: organisaties, Permacultuur

weimartuintje11gezonde_gronden

Gezonde Gronden / Permacultuur Den Haag
informatie- en educatiecentrum
Weimarstraat 23, Den Haag
tel: 070-3569978
info@gezondegronden.nl

Gezonde Gronden maakt het mogelijk dat burgers uit de zuidwesthoek van de Randstad in de nabije toekomst uit hun eigen stad en regio kunnen eten van gezonde grond. Een gezonde bodem geeft gezonde planten, gezonde dieren en ook gezonde mensen. Gezonde Gronden vlecht een levend netwerk van betrokken burgers, boeren en ondernemers tot een regionale groene economie.

Gezonde Gronden verbindt stad en platteland, geeft voorlichting, instructie en advies hoe:
- gezond voedsel te produceren/consumeren in stad en ommelanden;
- boeren te behouden voor de Randstad;
- boeren te steunen die met hun bedrijf willen omschakelen naar een gezonde bodem;
- voedselzekerheid en zelfredzaamheid van burgers te bevorderen;
- het Groene Hart te behouden voor ons en onze kinderen.

Enkele projecten:

- Lezingen-, film- en cursusprogramma
- Voorbeeld 'eetbaar' stadstuintje
- Tuinclub 'Op Goede Grond'
- Permacultuur Den Haag, cursussen, jaaropleiding
- Permacultuur Voorbeeldtuinen: Proeftuin Madestein, 'Eetbaar Park' Zuiderpark en Nut & Genoegen