Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: witte bonen in tomatensaus

Tijm1

Witte bonen in tomatensaus hoeven niet per se uit een potje te komen, je kan ze ook zelf maken. Hieronder volgen 2 manieren.

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 2 koppen gedroogde witte bonen
- water
- 100 gram tomatenpuree
- olijfolie
- 4 tenen knoflook
- 2 rode uien, in kleine stukjes
- tijmtakjes, vers of gedroogd
- sap van 1 citroen
- zout en peper, naar smaak

Bereiding - Eerste manier

Breng water aan de kook, haal van het vuur en week hierin de bonen 12 uur, spoel ze daarna goed af en herhaal dit nog een keer 12 uur. Spoel ze weer af.

Meng in een ovenschaal de olie, de bonen, tomatenpuree, knoflook, zout en tijm. Zet dit 6 uur (!) in een oven op 150 graden. Af en toe alles mengen. Als het te droog lijkt te worden, voeg dan wat olie toe.

Haal het gerecht uit de oven, verwijder de tijmtakjes en voeg de uienstukjes en citroensap toe.

Het gerecht is klaar als de bonen zacht zijn. Ze zijn dan niet melig.

Bereiding - Tweede manier (deze gaat een stuk sneller.)

Week en kook de bonen volgens de aanwijzingen. Nog sneller is het als je gare bonen uit een pot of blik gebruikt.

Verhit in een koekenpan de olie. Bak hierin de bonen met de overige ingrediënten.

Gezonde Gronden

categorieën: organisaties, Permacultuur

weimartuintje11gezonde_gronden

Gezonde Gronden / Permacultuur Den Haag
informatie- en educatiecentrum
Weimarstraat 23, Den Haag
tel: 070-3569978
info@gezondegronden.nl

Gezonde Gronden maakt het mogelijk dat burgers uit de zuidwesthoek van de Randstad in de nabije toekomst uit hun eigen stad en regio kunnen eten van gezonde grond. Een gezonde bodem geeft gezonde planten, gezonde dieren en ook gezonde mensen. Gezonde Gronden vlecht een levend netwerk van betrokken burgers, boeren en ondernemers tot een regionale groene economie.

Gezonde Gronden verbindt stad en platteland, geeft voorlichting, instructie en advies hoe:
- gezond voedsel te produceren/consumeren in stad en ommelanden;
- boeren te behouden voor de Randstad;
- boeren te steunen die met hun bedrijf willen omschakelen naar een gezonde bodem;
- voedselzekerheid en zelfredzaamheid van burgers te bevorderen;
- het Groene Hart te behouden voor ons en onze kinderen.

Enkele projecten:

- Lezingen-, film- en cursusprogramma
- Voorbeeld 'eetbaar' stadstuintje
- Tuinclub 'Op Goede Grond'
- Permacultuur Den Haag, cursussen, jaaropleiding
- Permacultuur Voorbeeldtuinen: Proeftuin Madestein, 'Eetbaar Park' Zuiderpark en Nut & Genoegen