Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gegrilde courgette

Courgettebloem

Ingrediënten

courgette
cherry-tomaten
ui in ringetjes
knoflook
olijfolie
zout
peper
chilipoeder
ketchup

Bereiding

Snij de courgette in plakken van maximaal een halve centimeter dik. De tomaten halveren.
Marineer alles in olijfolie met zout, peper, chilipoeder. Laat even uitlekken en gril ze dan in een hete grilpan, een hete koekepan of op de barbeque. De pan moet goed heet zijn voor de groenten erin gaan. Beide zijden ongeveer een paar minuten tot de courgette zacht is. De courgette en tomaat uit de pan halen en nu de ui en knofook erin, even bakken en dan ketchup erbij. Dit over de courgette en tomaat gieten.

Bij hele grote courgettes kunnen eventueel de zaden eruit geschept worden. Dit gaat goed met een lepel.

Gegrilde courgette is erg lekker als broodbeleg of als bijgerecht bij pasta of aardappels.

Gifgas in zeecontainers

categorieën: Acties, Gezondheid algemeen, Handel, Landbouw algemeen, natuur en milieu, schandalen, voedselveiligheid

Stickeren-van-containers

Sinds 2005 is het een Europese verplichting om zeecontainers met goederen vol te spuiten met gas om schadelijk insecten en larven te doden. Dit gebeurt in het land van herkomst met bestrijdingsmiddelen. Het gaat vooral om containers uit Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Volgens de voorschriften mogen de containers pas gesloten worden nadat de gassen zijn vervlogen, maar dit gebeurt vaak niet.
Het gassen komt voor bij goederen als matrassen, kleding, speelgoed, meubels en schoenen. Deze spullen slaan de gassen op en geven ze pas heel langzaam weer af. Niet alleen arbeiders die in en met de containers werken, maar ook consumenten, kunnen deze gassen dus binnen krijgen. Het gaat om bijna 1 miljoen containers per jaar in Nederland.

Ook containers met levensmiddelen worden bespoten, dat betekent dat deze voedingsmiddelen ook de gassen opnemen. Met name de voedingsmiddelen die vetten bevatten, zoals melkpoeder en cacaoboter, gaan verbindingen aan met de gassen, en vormen op die manier giftige bestanddelen in het voedsel.

Enkele van de gassen die gebruikt worden zijn: methylbromide, sulfurylfluoride en benzeen - zeer giftige middelen. Alle gassen die gebruikt worden, zijn neurotoxische stoffen, die bij regelmatige inademing van kleine hoeveelheden op den duur tot hersenbeschadiging kunnen leiden. Ook kunnen ze kankerverwekkend zijn.
Omdat ze kleur- en geurloos zijn hebben de mensen meestal niet in de gaten dat ze met deze gassen te maken hebben.

FNV Bondgenoten voert actie om deze gassen te verbieden. Volgens de bond is gassen van containers onnodig, en weten havenarbeiders vaak niet welke containers gegast zijn.

Bronnen:

index.cfm?ln=nl&fuseaction=videoaudio.details&reportage_id=6350" target="_blank">NOVA, 22 september 2008
Eén vandaag, 22 jan 2009
Argos, 23 januari 2009
- Een vandaag 6 februari 2009
- FNV Bondgenoten