Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: jam van kweeperen en hazelnoten

Hazelnootblad

Een recept van Barbara
Zelf gemaakt in 2009 en in dezelfde herfst tegengekomen in Bulgarije. Daar werd me verteld dat het logisch is om vruchten te combineren die in dezelfde periode rijp zijn. Zo had ik het zelf niet bekeken toen ik het maakte.

Kweeperenjam met hazelnoten (of een andere noot naar keuze)

Ingrediënten en benodigdheden

- 1000 g kweeperen
- sap van 1/2 citroen
- 1 theelepel vanille of vanille stokje
- ½ beker gepelde en gebroken hazelnoten
- water, goed kijken tijdens koken v.d. kweeperen of er water aangevuld moet worden.
- 2dl appeldiksap
- 1 zakje marmello nr. 1 = geleerpoeder, geschikt voor jam maken zonder suikertoevoeging.

- mesje
- hoge pan
- roerlepel
- schone (uitgekookte) glazen jampotten met goede deksels
- kleine soeplepel
- houten plank waarop kokendhete potjes kunnen afkoelen.

Bereiding

Schil de kweeperen en snijd ze in stukken. Leg deze in de pan met een bodem water en het vanillestokje en kook op een laag vuur in gesloten pan tot de kweeperen gaar zijn. Dit kan 45 minuten duren! Kijk regelmatig, voeg zo nodig water toe.
Prik met een vork in de vruchten en voel of ze gaar zijn.

Zeef de kweeperen of maak ze fijn met een staafmixer of stamp ze fijn.

Breng het mengsel weer aan de kook samen met de citroensap en de hazelnoten.

Maak de jam volgens de instructie op het pak marmello! (een zakje marmello + 2 dl appeldiksap).

Vul de glazen potten tot de rand met de jam, sluit ze meteen af, draai ze op z’n kop op de houten plank.

Gifmeter 2010: afname gifresten op groente en fruit stagneert

categorieën: Gezond voedsel, Koken en eten

De jarenlange afname van gifresten op groente en fruit is tot stilstand gekomen. In 2009 werd de wettelijke norm vaker overschreden dan in 2008. Het aandeel groente en fruit met resten van bestrijdingsmiddelen nam in 2009 nauwelijks af. Dat blijkt uit de jaarlijkse Gifmeter van Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en foodwatch.

De Gifmeter is gebaseerd op metingen van de Voedsel- en Waren-Autoriteit (VWA). In 2009 bevatte 7 procent van de onderzochte groenten en fruit zo veel gifresten dat de wettelijke normen werden overschreden. In 2008 was dat nog 5 procent. Bij negen op de tien overtredingen ging het om producten van buiten Europa.

De Voedsel- en Waren-Autoriteit treedt bovendien onvoldoende op tegen de wetsovertredingen. De autoriteit komt pas in actie als twee keer zo veel gif wordt aangetroffen als wettelijk is toegestaan. Van de dertien keer dat de VWA dit constateerde, is de dienst vijf keer niet opgetreden.

Hoewel het aantal overtredingen toenam, daalde het aandeel groenten en fruit met resten van bestrijdingsmiddelen. Het gaat hierbij om resten die binnen de wettelijke normen blijven. Vorig jaar bevatte 62 procent van de onderzochte producten gifresten. In 2008 was dat 64 procent.

Gezondheidsrisico's

Resten van bestrijdingsmiddelen zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Gifresten maken mensen vatbaarder voor kanker, kunnen het zenuwstelsel aantasten en hebben een nadelig effect op de ontwikkeling van jonge kinderen. De wettelijke normen moeten consumenten hiertegen beschermen.

Deze normen zijn echter niet streng genoeg volgens Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en foodwatch. Enkele weken geleden stelde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM, rapporten/320005006.pdf" target="blank">http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/320005006.pdf) dat mensen door het eten van groenten en fruit meer restanten van bestrijdingsmiddelen binnen kunnen krijgen dan tot dusver werd aangenomen. Vooral baby's en peuters, die relatief veel groenten en fruit eten, kunnen daarvan het slachtoffer worden.

Supermarkten

Dit jaar wordt de Gifmeter voor de vierde keer uitgebracht. Uit het rapport blijkt dat Super de Boer de schoonste producten in het schap heeft liggen. De strengere regels die het bedrijf zichzelf heeft gesteld lijken hun vruchten af te werpen. In 2008 was Super de Boer nog een middenmoter.

Op groenten en fruit van C1000 blijken de meeste gifresten te zitten. Deze supermarkt heeft net als Albert Heijn en Plus onlangs aangekondigd zichzelf strengere normen op te leggen dan wettelijk vereist is.

De volledige resultaten van de Gifmeter zijn te vinden op de website www.weetwatjeeet.nl.

Bron:

- Milieudefensie