Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappels bakken

Aardappel

Aardappels kunnen op verschillende manieren gebakken worden. Ze kunnen rauw in hete olie gebakken worden of eerst een paar minuten gekookt, vervolgens afgegoten en dan gebakken worden. 
De meest gebruikte vorm is in schijfjes, maar als ze eerst gekookt worden kan je ze ook in vierkantjes of grove blokjes snijden (dit doen voor je ze kookt), en dan bakken. Op deze manier nemen ze minder ruimte in, in de pan.

Het lekkerste is het om de aardappels met schil te bakken maar dat is alleen aan te raden als ze nog niet oud en uitgelopen zijn. De uitlopers bevatten namelijk een giftige stof (solanine) die je beter niet teveel binnen kan krijgen. Dit is ook het geval als de aardappels groenig kleuren onder de schil, je kan ze dan beter wat dikker schillen.
Aardappelschillen worden ook wel los als een soort chips gefrituurd.

Zeer belangrijk bij het bakken is geduld, een grote pan met een dikke bodem en hete olie.

Het beste is het om elk schijfje of blokje op de bodem te leggen en ze stuk voor stuk om te draaien, dit gaat vanzelf als er een korstje op komt. Het vuur in het begin goed hoog houden om een lekker korstje te krijgen, daarna lager om de aardappels goed gaar te krijgen. Blijven omdraaien. Prik met een vork in één van de dikkere stukken om de gaarheid te testen.
Als de aardappels, vrijwel, gaar zijn kan je er eventueel andere (snelgarende) groenten zoals ui, spinazie, paprika, knoflook, kruiden (zout!) en wat je nog meer wilt, toevoegen om even mee te bakken. Zet het vuur dan hoog en blijf erbij om regelmatig alles om te scheppen.

Het lijkt moeilijk maar op deze manier moet het eigenlijk altijd lukken, zelfs in een pan zonder anti-aanbaklaag.

Glazige aardappels

categorieën: producten

Aardappels worden glazig als ze te weinig zetmeel bevatten. Ze zijn oneetbaar en voor de boer vrijwel onverkoopbaar. Soms worden ze nog wel opgekocht voor de commerciële patatbakkerij.

Het glazig worden kan gebeuren als er te laat wordt geoogst. Dan ontstaan nieuwe kleine aardappeltjes (uitlopers), die zetmeel van de volgroeide aardappels wegnemen waardoor deze minder overhouden. Dit verschijnsel noemt men ook wel doorwas. Het komt vaak voor als na een periode waarin het heel warm is geweest, het overvloedig gaat regenen. Nieuwe scheuten krijgen dan de kans om hard te groeien.

De kans op glazige aardappels kan verkleind worden door tijdens lange warme en droge perioden de grond te mulchen (bedekken en vochtig houden). Op deze manier zal de bodem minder opwarmen.

Als het loof nog mooi groen is, zal er minder kans op doorwas en dus glazige aardappels zijn, dan wanner het loof al afgestorven is. In het laatste geval kan beter geoogst worden om te redden wat er te redden valt.