Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met Oost-Indische kers

Verse doperwtjes in peul

De Oost-Indische kers kan uitbundig groeien en bloeien in de zomer. Niet alleen de bloemen, maar ook de bladeren zijn eetbaar. Dit recept is bij uitstek geschikt voor mensen met een (moes)-tuin.
Bij gebrek aan tuin of balkon kan in plaats van O-I kers ook spinazie of een andere bladgroente gebruikt worden.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
100 gram pasta

400 gram doperwten in de peul

olie
1 ui
1 grote of 2 kleine bieten
knoflook
4 grote handen vol blad van de Oost-Indische kers, zo jong en ongeschonden mogelijk
eetlepel tomatenpuree
paprikapoeder
chilipoeder

Bereiding

Dop de doperwten.

Kook de pasta en stoom de doperwten in een stoommandje of een vergiet in dezelfde pan. Als de pasta gaar is zijn de erwten dat waarschijnlijk ook.

Ondertussen in een bakpan de olie langzaam verwarmen met hierin de in ringen gesneden ui en de in kleine stukjes gesneden biet(en). Als de biet op deze manier langzaam gaar wordt, zal hij heerlijk zoet en zacht smaken.
De uitgeperste knoflook toevoegen.

Na ongeveer 10 à 15 minuten de gare pasta, de doperwten, de kruiden en de tomatenpuree toevoegen.
Het vuur hoger zetten en blijven roeren.
De afgespoelde bladeren van O-I kers erdoor roeren en nog ongeveer 2 minuten alles door elkaar scheppen.

Serveersuggestie

Voor wat meer hartigheid kan er gistpoeder door gedaan worden en/of een vleesvervanger meegebakken worden.

Glazige aardappels

categorieën: producten

Aardappels worden glazig als ze te weinig zetmeel bevatten. Ze zijn oneetbaar en voor de boer vrijwel onverkoopbaar. Soms worden ze nog wel opgekocht voor de commerciële patatbakkerij.

Het glazig worden kan gebeuren als er te laat wordt geoogst. Dan ontstaan nieuwe kleine aardappeltjes (uitlopers), die zetmeel van de volgroeide aardappels wegnemen waardoor deze minder overhouden. Dit verschijnsel noemt men ook wel doorwas. Het komt vaak voor als na een periode waarin het heel warm is geweest, het overvloedig gaat regenen. Nieuwe scheuten krijgen dan de kans om hard te groeien.

De kans op glazige aardappels kan verkleind worden door tijdens lange warme en droge perioden de grond te mulchen (bedekken en vochtig houden). Op deze manier zal de bodem minder opwarmen.

Als het loof nog mooi groen is, zal er minder kans op doorwas en dus glazige aardappels zijn, dan wanner het loof al afgestorven is. In het laatste geval kan beter geoogst worden om te redden wat er te redden valt.