Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rauwe cacao-bananenshake

Amanpranacocosvet

Niet alleen lekker voor Raw Fooders en gezondheidsfreaks!

Ingrediënten

15 goji berries
1 banaan, zo rijp mogelijk
3 dadels
1 theelepel extra virgin kokosvet (Aman Prana)
1/2 theelepel hennepzaad
1 theelepel blond lijnzaad
1 theelepel rauw cacaopoeder
5 amandelen
water

Bereiding

Zet de goji berries en de dadels de avond van tevoren in water te weken.

Doe alle ingrediënten in een blender en voeg net zoveel water toe tot alles onder staat. Zeker 1 minuut op de hoogste stand mengen.

Serveersuggestie

In plaats van cacao kan ook carobpoeder gebruikt worden.

PS - Alle ingrediënten zijn verkrijgbaar op de boerenmarkt in Amsterdam, elke zaterdag op de Noordermarkt en bij Mastercare (zie links hieronder).

Glazige aardappels

categorieën: producten

Aardappels worden glazig als ze te weinig zetmeel bevatten. Ze zijn oneetbaar en voor de boer vrijwel onverkoopbaar. Soms worden ze nog wel opgekocht voor de commerciële patatbakkerij.

Het glazig worden kan gebeuren als er te laat wordt geoogst. Dan ontstaan nieuwe kleine aardappeltjes (uitlopers), die zetmeel van de volgroeide aardappels wegnemen waardoor deze minder overhouden. Dit verschijnsel noemt men ook wel doorwas. Het komt vaak voor als na een periode waarin het heel warm is geweest, het overvloedig gaat regenen. Nieuwe scheuten krijgen dan de kans om hard te groeien.

De kans op glazige aardappels kan verkleind worden door tijdens lange warme en droge perioden de grond te mulchen (bedekken en vochtig houden). Op deze manier zal de bodem minder opwarmen.

Als het loof nog mooi groen is, zal er minder kans op doorwas en dus glazige aardappels zijn, dan wanner het loof al afgestorven is. In het laatste geval kan beter geoogst worden om te redden wat er te redden valt.