Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: havermoutpap

Rozijnen

Een lekkere warme hap.

Ingrediënten

klein beetje water
(moes)-appel
rozijnen
havermout
amandelen en/of hazelnoten, gemalen
kaneel
soja-, rijst- of notenmelk
iets om te zoeten bv. diksap, jam, agavesiroop of ahornsiroop

Bereiding

Zet een steelpannetje met een bodempje water op het vuur. Gas op laagste stand.
Doe hierin de rozijnen en appel in stukjes. Laat dit een tijdje pruttelen tot het moezig wordt. Pas op dat het niet aanbrandt, voeg desnoods nog wat water toe.
De gemalen nootjes erdoor roeren. Net als de havermout. Niet te veel, want het wordt altijd meer en steviger dan je van tevoren inschat.

De melk erbij doen, zorg dat alles ruim onder staat, het dikt behoorlijk in. Hou je van betonpap dan kan je minder melk erbij doen maar vind je een vloeibare pap lekkerder, zorg dan voor voldoende vocht.

Kaneel en zoetmiddel erbij, alles goed doorroeren en op een, nog steeds, heel laag vuur al roerend aan de kook laten komen. Eventjes door laten koken en dan in een kommetje of een diep bord serveren. Nu kan er naar smaak nog meer kaneel en/of zoetmiddel toegevoegd worden.

Een stevig ontbijt dat je, dankzij de haver, verwarmt en lang een verzadigd gevoel geeft.

Glucose

categorieën: Gezondheid algemeen, lichaam, producten

Een type suiker

Koolhydraten worden omgezet in glucose, dit dient als brandstof voor de cellen. Er zijn meer brandstoffen maar dit is de belangrijkste. Voor de hersenen, die tot 20% van de totale energievoorziening en tijdens de slaap zelfs tot 66% gebruiken, is het zelfs de enig mogelijke brandstof.
Er is steeds ongeveer 5 gram glucose in het bloed.

Door het afgeven van insuline in het bloed zorgt het lichaam ervoor dat het suikergehalte na het eten constant blijft. De insuline (een hormoon) zorgt ervoor dat glucose dat niet direct nodig is, wordt omgezet in glycogeen.  Dit wordt als reserve opgeslagen in lever en spieren.
Als het bloedglucosegehalte te laag wordt, wordt de glycogeen weer omgezet in glucose.