Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boerenkoolstamppot

Boerenkool

Bij deze stamppot kookt de kool niet met de aardappels mee, maar wordt ze gestoofd.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 400 gram aardappels
- 300 gram boerenkool
- olijfolie
- 1 ui
- 1 prei (alleen het wit, in ringen)
- 1 teen knoflook, geperst
- scheut sojaroom
- zout en peper

Bereiding

Schil de aardappels, snijd ze in kleine stukken en kook ze net onder water ongeveer 5 minuten. Zet dan het vuur uit en laat staan.

De boerenkool van de nerven af snijden en de bladeren zo fijn mogelijk snijden of hakken.
Of de zak openknippen.

Giet de olie in een braad- of bakpan en fruit hierin de ui en de prei op een laag vuur. Voeg de gesneden boerenkool en de knoflook toe en laat een paar minuten zachtjes bakken.
Voeg een beetje water toe en laat ongeveer 20 minuten sudderen met het deksel op de pan. Af en toe omscheppen en kijken of er nog genoeg water in zit.

Als de kool zacht geworden is de aardappels afgieten en bij de kool voegen. Stampen of goed doorroeren.
Voeg de sojaroom, zout en peper toe en laat alles goed warm worden.

Glucose

categorieën: Gezondheid algemeen, lichaam, producten

Een type suiker

Koolhydraten worden omgezet in glucose, dit dient als brandstof voor de cellen. Er zijn meer brandstoffen maar dit is de belangrijkste. Voor de hersenen, die tot 20% van de totale energievoorziening en tijdens de slaap zelfs tot 66% gebruiken, is het zelfs de enig mogelijke brandstof.
Er is steeds ongeveer 5 gram glucose in het bloed.

Door het afgeven van insuline in het bloed zorgt het lichaam ervoor dat het suikergehalte na het eten constant blijft. De insuline (een hormoon) zorgt ervoor dat glucose dat niet direct nodig is, wordt omgezet in glycogeen.  Dit wordt als reserve opgeslagen in lever en spieren.
Als het bloedglucosegehalte te laag wordt, wordt de glycogeen weer omgezet in glucose.