Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: koude tomatensoep

Rozemarijn

Ingrediënten

- olijfolie (eventueel)
- ui
- knoflook
- zongedroogde tomaten in olie (in stukjes gesneden)
- olijven (gehalveerd en zonder pit!)
- blikje gepelde tomaten in stukjes
- tomatenpuree
- rozemarijn
- basilicum
- bouillonblokje
- water

- tomaten
- komkommer
- rode ui

Bereiding

De olie van het potje zongedroogde tomaten in een pan gieten, als het te weinig is aanvullen met olijfolie. Olie geeft alle gerechten meer smaak en een betere structuur, en het is nog gezond ook. Er zijn veel mensen die hier anders over denken, zij gebruiken gewoon wat minder.

Het vuur laag houden en de ui zachtjes laten garen. De knoflook, zongedroogde tomaatjes, de olijven en de takjes van rozemarijn mee laten sudderen. Na zo'n 10 minuten het blikje gepelde tomaten en de tomatenpuree erbij. Roeren, water en bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Even lekker laten doorkoken.

Het vuur uitzetten. De rozemarijntakjes verwijderen, dit gaat het makkelijkste als ze bijeengebonden zijn of als ze in een theeëi zitten. Rozemarijn blijft over het algemeen vrij hard.
Dan de basilicum erdoor doen en met de staafmixer alles glad mengen.

Als de soep afgekoeld is er de verse tomaten, de rode ui en komkommer (de tomaten en komkommer in blokjes gesneden, de ui in snippers) erdoor roeren.

Serveersuggestie

Koud opdienen met bv. geroosterd knoflook- of olijvenbrood.

Glucose

categorieën: Gezondheid algemeen, lichaam, producten

Een type suiker

Koolhydraten worden omgezet in glucose, dit dient als brandstof voor de cellen. Er zijn meer brandstoffen maar dit is de belangrijkste. Voor de hersenen, die tot 20% van de totale energievoorziening en tijdens de slaap zelfs tot 66% gebruiken, is het zelfs de enig mogelijke brandstof.
Er is steeds ongeveer 5 gram glucose in het bloed.

Door het afgeven van insuline in het bloed zorgt het lichaam ervoor dat het suikergehalte na het eten constant blijft. De insuline (een hormoon) zorgt ervoor dat glucose dat niet direct nodig is, wordt omgezet in glycogeen.  Dit wordt als reserve opgeslagen in lever en spieren.
Als het bloedglucosegehalte te laag wordt, wordt de glycogeen weer omgezet in glucose.