Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: romige slasoep

Bieslookbloem

Tegenwoordig wordt sla (kropsla, romeinse sla, bataviasla of ijsbergsla) voornamelijk rauw gegeten, in een salade. Maar vroeger werd er ook vaak soep van gemaakt. Mensen met een tuin hebben vaak veel kroppen tegelijk die snel kunnen doorschieten. In de vroege zomer kost deze groente ook vaak bijna niets. Sla in de soep is een manier om veel hiervan te verwerken.

Ingrediënten

- scheut olie
- 1 (bos-, of rode) ui
- 1 teentje knoflook
- 1 krop sla
- 2 bouillonblokjes
- liter water
- 50 gram aardappel
- peper en zout naar smaak

Bereiding

Stoof de ui (in ringen) en de gewassen of geschilde en in kleine blokjes gesneden aardappels met de olie in een pan. Voeg na een paar minuten de uitgeperste knoflook en de gewassen en grof gesneden sla toe.

Daarna het water met de bouillon erbij doen en alles nog zo'n 10 minuten doorkoken. In een stukje aardappel prikken of die gaar is en als dat het geval is met de staafmixer de soep pureren. Eventueel peper en zout toevoegen.

Serveersuggesties

- Op het bord kleingeknipte bieslook over de soep strooien.
- In plaats van aardappel kan ook sojaroom of bloem gebruikt worden om een romige structuur te krijgen.

Glucose

categorieën: Gezondheid algemeen, lichaam, producten

Een type suiker

Koolhydraten worden omgezet in glucose, dit dient als brandstof voor de cellen. Er zijn meer brandstoffen maar dit is de belangrijkste. Voor de hersenen, die tot 20% van de totale energievoorziening en tijdens de slaap zelfs tot 66% gebruiken, is het zelfs de enig mogelijke brandstof.
Er is steeds ongeveer 5 gram glucose in het bloed.

Door het afgeven van insuline in het bloed zorgt het lichaam ervoor dat het suikergehalte na het eten constant blijft. De insuline (een hormoon) zorgt ervoor dat glucose dat niet direct nodig is, wordt omgezet in glycogeen.  Dit wordt als reserve opgeslagen in lever en spieren.
Als het bloedglucosegehalte te laag wordt, wordt de glycogeen weer omgezet in glucose.