Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met Oost-Indische kers

Verse doperwtjes in peul

De Oost-Indische kers kan uitbundig groeien en bloeien in de zomer. Niet alleen de bloemen, maar ook de bladeren zijn eetbaar. Dit recept is bij uitstek geschikt voor mensen met een (moes)-tuin.
Bij gebrek aan tuin of balkon kan in plaats van O-I kers ook spinazie of een andere bladgroente gebruikt worden.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
100 gram pasta

400 gram doperwten in de peul

olie
1 ui
1 grote of 2 kleine bieten
knoflook
4 grote handen vol blad van de Oost-Indische kers, zo jong en ongeschonden mogelijk
eetlepel tomatenpuree
paprikapoeder
chilipoeder

Bereiding

Dop de doperwten.

Kook de pasta en stoom de doperwten in een stoommandje of een vergiet in dezelfde pan. Als de pasta gaar is zijn de erwten dat waarschijnlijk ook.

Ondertussen in een bakpan de olie langzaam verwarmen met hierin de in ringen gesneden ui en de in kleine stukjes gesneden biet(en). Als de biet op deze manier langzaam gaar wordt, zal hij heerlijk zoet en zacht smaken.
De uitgeperste knoflook toevoegen.

Na ongeveer 10 à 15 minuten de gare pasta, de doperwten, de kruiden en de tomatenpuree toevoegen.
Het vuur hoger zetten en blijven roeren.
De afgespoelde bladeren van O-I kers erdoor roeren en nog ongeveer 2 minuten alles door elkaar scheppen.

Serveersuggestie

Voor wat meer hartigheid kan er gistpoeder door gedaan worden en/of een vleesvervanger meegebakken worden.

Gluten

categorieën: Brood, Gezondheid algemeen, lichaam, nutriënten

Er zijn vijf graansoorten die gluten bevatten: tarwe, haver, gerst, rogge en spelt.

Gluten is een eiwit dat vooral van belang is bij het bakken van brood en andere producten, vanwege zijn bindende, plakkende, eigenschappen. Door het steeds verder veredelen van met name tarwe is het glutengehalte steeds hoger geworden. Tegelijkertijd stijgt het aantal mensen dat gevoelig, allergisch of zelfs intolerant (coeliakie) voor gluten is. Deze laatste mensen mogen zelfs helemaal geen glutenbevattende granen meer eten.