Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: courgette-amaranth soep

Amaranthvlokken

Ingrediënten (voor 2 personen)

- 1/2 liter water
- bouillonblokje
- grote courgette
- 2 eetlepels amaranthvlokken

Bereiding

Rasp de courgette, eventueel na verwijdering van de zaden bij een erg groot exemplaar, op een grove rasp.

Breng het water met de bouillon aan de kook, voeg hieraan de courgette en de amarantvlokken toe. Laat dit ongeveer 10 minuten koken.

Naar smaak kunnen er nog andere kruiden aan toegevoegd worden.

Goede bacteriën

categorieën: Gezondheid algemeen, lichaam

In de darmflora bevinden zich goede en slechte bacteriën. De goede zorgen voor je weerstand. Ze leven van (plantaardige) vezels. Die breken ze af door middel van fermentatie. Daarmee zorgen ze ervoor dat je weerstand op peil blijft. Het is daarom goed om het aantal goede bacteriën zo hoog mogelijk te houden. Dit kan onder andere door het eten van vezels (fruit en groente) en producten die probiotica en/of prebiotica bevatten.

De belangrijkste families van goede bacteriën zijn Lactobacilles en Bifidobacterium. De eerste maakt een melkzuur dat slechte bacteriën beschadigt. Ook kan het vitamine K en B12 aanmaken die we via de darmwand opnemen. (Bron: The Truth About Food)

Over dat laatste zijn wetenschappers het echter niet eens. De opname van B12 is een discussiepunt. Daarom wordt met name veganisten aangeraden deze vitamine in pilvorm te nemen.