Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zuurkoolsalade

Zuurkoolsalade

Ingrediënten

- rozijnen en/of abrikozen in stukjes
- zuurkool
- appels
- lijnzaad
- pompoenpitjes
- walnoten

Bereiding

Week de rozijnen en/of de abrikozen in stukjes in een bakje water, hoe langer hoe zachter ze worden.

De zuurkool kan uitgeknepen worden als ie nog in de verpakking zit om zo alles wat minder zuur te laten worden. Houd je echt heel erg van zuur dan kan je het sap gewoon erin laten.

De zuurkool in een schaal doen en met twee vorken of met je handen uit elkaar trekken.
De geweekte rozijnen en/of stukjes abrikoos toevoegen, met het weekwater, als dat niet teveel is. De appels raspen. Het lekkerste is om ongeveer net zo veel appel als zuurkool te gebruiken.
De walnoten in kleine stukjes breken of malen.

Alles bij elkaar in de schaal doen, goed roeren met de twee vorken.
Als het te zuur is kan je eventueel wat diksap toevoegen.

Er kunnen natuurlijk allerlei ander ingrediënten naar smaak toegevoegd worden. Ik doe een greep: peer, gedroogde en geweekte pruimen, gedroogde incabessen, kokosrasp enz. enz.

Good Things Await

categorieën: Biologische landbouw, films

good_things_await

Originele Title: Så Meget Godt i Vente
Regiseur: Phie Ambo
Producer: Malene Flindt Pedersen

Van de idfasite

De Deense rode koe is een zeldzaam geworden ras, maar de bijna tachtigjarige Niels Stokholm heeft het zijn levenstaak gemaakt de soort in stand te houden. Dat doet hij op zijn biologisch-dynamische boerderij op het Deense platteland, samen met zijn partner Rita.

Filmmaker Phie Ambo volgde het leven van de twee tijdens een spannend jaar: overheidsinspecteurs komen regelmatig langs om Stokholm erop te wijzen dat de manier waarop hij zijn vee houdt in strijd is met de regels voor het welzijn van dieren. Grote boetes en misschien zelfs opheffing van zijn bedrijf hangen hem boven het hoofd. Maar de koppige Stokholm peinst er niet over zijn werkwijze te veranderen: deze is hem ingegeven door zijn opvattingen over het leven en de invloeden van de kosmos.

Zijn filosofie wordt wel gewaardeerd door een ondernemer uit de stad, die een aantal trendy restaurants graag wil liëren aan de boerderij – wat een welkome aanvulling op de inkomsten zou betekenen.

Ambo registreert het kalme ritme van het leven op de boerderij, de overpeinzingen van Stokholm, de bezoeken van inspecteurs en supporters. Af en toe vertraagt het tempo nog verder tot een lyrisch beeldgedicht, ondersteund door sacrale muziek, als om Stokholms mystieke ideeën tot leven te brengen.