Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken spruiten met hazelnoten

Hazelnootblad

Ingrediënten

- 450 gram spruiten
- 60 ml olijfolie
- 60 ml water
- zout en peper
- 75 gram hazelnoten, gehakt
- 1 el balsamicoazijn of vers citroensap
- 20 gram verse munt, dille en/of peterselie, fijngehakt

Bereiding

Snij de onderkant van de spruiten en verwijder eventuele gele blaadjes, snij de spruiten in plakken. Doe de helft van de olie in een grote hapjespan en zet op matig vuur. Doe de spruiten erbij als de olie heet is en voeg 60 ml water toe. Voorzichtig.
Zout en peper toevoegen en vuur laag zetten. Met deksel op de pan ongeveer 5 minuten koken.

Verhit ondertussen de rest van de olie in een andere pan op matig vuur. Voeg dan de noten toe en bak ze, onder voortdurend roeren tot ze geuren maar nauwelijks verkleurd zijn.

Haal het deksel van de pan met spruitjes en zet het vuur weer hoog. Bak nog 5 à 10 minuten tot het water is verdampt en de spruiten zacht zijn. Roer de azijn of het citroensap door de spruiten en garneer met de noten en hun olie en de kruiden.

Suggestie

Spruiten en noten gaan goed samen met pompoengerechten.

Bron

De dikke vegetariër

Good Things Await

categorieën: Biologische landbouw, films

good_things_await

Originele Title: Så Meget Godt i Vente
Regiseur: Phie Ambo
Producer: Malene Flindt Pedersen

Van de idfasite

De Deense rode koe is een zeldzaam geworden ras, maar de bijna tachtigjarige Niels Stokholm heeft het zijn levenstaak gemaakt de soort in stand te houden. Dat doet hij op zijn biologisch-dynamische boerderij op het Deense platteland, samen met zijn partner Rita.

Filmmaker Phie Ambo volgde het leven van de twee tijdens een spannend jaar: overheidsinspecteurs komen regelmatig langs om Stokholm erop te wijzen dat de manier waarop hij zijn vee houdt in strijd is met de regels voor het welzijn van dieren. Grote boetes en misschien zelfs opheffing van zijn bedrijf hangen hem boven het hoofd. Maar de koppige Stokholm peinst er niet over zijn werkwijze te veranderen: deze is hem ingegeven door zijn opvattingen over het leven en de invloeden van de kosmos.

Zijn filosofie wordt wel gewaardeerd door een ondernemer uit de stad, die een aantal trendy restaurants graag wil liëren aan de boerderij – wat een welkome aanvulling op de inkomsten zou betekenen.

Ambo registreert het kalme ritme van het leven op de boerderij, de overpeinzingen van Stokholm, de bezoeken van inspecteurs en supporters. Af en toe vertraagt het tempo nog verder tot een lyrisch beeldgedicht, ondersteund door sacrale muziek, als om Stokholms mystieke ideeën tot leven te brengen.