Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: courgettesoep

Courgette

Zoals iedereen die een moestuin heeft wel weet, kan een courgetteplant wekenlang voedsel verschaffen.
Belangrijk om te beseffen is dat courgettes het lekkerste zijn als ze nog klein zijn. Pluk of koop ze daarom klein (10-20 cm). Hoe groter ze worden hoe wateriger.

Courgettes zijn heel geschikt om soep van te koken, van de grotere exemplaren is dat waarschijnlijk zelfs het beste wat je kan doen.

Ingrediënten

- olijfolie
- ui
- knoflook
- courgette
- bouillon (poeder of blokje)
- water
- tijm, dille, rozemarijn, bonekruid, zout, peper en/of andere kruiden
- bieslook
- sojaroom

Bereiding

Doe in een soeppan de olijfolie en daar meteen de in ringen gesneden ui bij. Gas laag laten staan. De ui moet niet bakken maar meer zachtjes gaar smoren. Na een minuut of tien de knoflook (fijngesneden of geperst) erbij en de courgette (in dobbelsteentjes). Even bakken en dan wat water erbij en de bouillon. Niet te veel water, de courgette moet net onder staan. Kruiden naar smaak, behalve de bieslook, toevoegen.

Als de courgette gaar is, dat duurt waarschijnlijk ook maar een minuut of tien, de pan van het vuur halen en met de staafmixer mooi smeuïg maken.

Serveersuggestie

Opdienen en op het bord bieslook en eventueel sojaroom toevoegen.

Deze soep kan op allerlei manieren opgeleukt worden. Door bv. andere groenten mee te bakken, paprika, tomaat en zo. Of door er gebakken tofu- of sojabrokjes door te doen. Het is het lekkerste om deze elementen apart te bakken en ze toe te voegen nadat de staafmixer door de soep gegaan is. Je krijgt op deze manier meer smaak en bite.

Gouden Rijst, Genetisch Goud?

categorieën: films

Samenstelling en regie: Hansje van Etten
Research: Maarten Hidskes
Produkcie: Karin Spiegel/Madeleine Somer
Eindredactie: Hansje van Etten

Van de site noorderlicht.vpro.nl

Prof dr. Ingo Potrykus, tot voor kort hoogleraar aan de Eidgenössische Hochschule in Zürich en dr. Peter Beyer van de Universiteit van Freiburg zijn de uitvinders van 'gouden rijst', een transgene rijstsoort waaraan een voorloper van vitamine A is toegevoegd. Het zoveelste gerecht op Frankenstein's menu, of een uitkomst voor de Derde Wereld?..

De Westerse consument heeft weinig op met wat in de volksmond 'Frankenstein voedsel' is gaan heten: genetisch gemodificeerde gewassen als soja en mais. En waarom zouden we er eigenlijk ook warm voor lopen? De supermarkten liggen vol met alternatieven.

De eerste generatie genetisch gemodificeerde gewassen is dan ook vooral ontworpen om de plant zélf te versterken en zo minder vatbaar te maken voor ongedierte: handig voor de boer, maar uiteindelijk moet het wel in een winkelwagentje belanden - en wat de consument niet wil, dat eet ie niet.

'Gouden rijst' is het eerste genetisch gemodificeerde gewas dat ontworpen is met het oog op de consument - en wel de consument in de Derde Wereld. 'Gouden rijst' is een transgene rijstsoort waar een voorloper van vitamine A aan toegevoegd is. Dit zogeheten pro-vitamine A wordt, na consumptie, door het lichaam omgezet in vitamine A.

Vitamine A-gebrek leidt volgens schattingen van de World Health Organisation jaarlijks tot de dood van 1 à 2 miljoen kinderen in ontwikkelingslanden; bij nog eens 500.000 kinderen veroorzaakt het een blijvende vorm van blindheid.

Prof dr Ingo Potrykus, tot voor kort hoogleraar aan de Eidgenossische Hochschule in Zurich, en dr Peter Beyer van de universiteit van Freiburg zijn de uitvinders van deze 'gouden rijst'. Na zo'n tien jaar noeste laboratorium-arbeid zijn ze er uiteindelijk in geslaagd een rijst-variant te maken die het pro-vitamine A daadwerkelijk bevat. Het belangrijkste stukje toegevoegd DNA is afkomstig van narcissen - en dat zorgt tevens voor de opmerkelijke gele kleur.

Het planten-biotech-concern Syngenta heeft met beide uitvinders de deal gesloten dat het de rijst uitsluitend in westerse landen commercieel verhandelt; aan boeren in ontwikkelingslanden stelt Syngenta de rijst gratis ter beschikking.