Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chutney van perzik en tomaat

Tomaatjes

Recept van Barbara
Genoeg voor ongeveer 3 potten.

Ingredienten en benodigdheden

- 800 gram perzik - ik had hollandse
- 400 gram tomaten - ik gebruikte trostomaten
- 1/2 (dikke) rode ui - fijngesneden
- 1 laurierblad
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels (appel)azijn
- 50 gram sjalotjes -> fijngesneden
- 1 grote appel in stukjes
- 1 (ruime) theelepel kerriepoeder
- pijpkaneel, ca. 6 cm.
- 1,5 dl inmaakazijn
- 3/4 theelepel kruidnagelpoeder
- 200 gram lichtgele basterdsuiker (of 50 gram fructose)

- schone (uitgekookte) glazen potten met goede deksels.
- pan met dikke bodem. - ik gebruik een gietijzeren braadpan
- normale pan.
- vergiet
- houten plank om de gevulde kokendhete potten op zijn kop te zetten en af te laten koelen.
- mesje
- roerlepel van kunststof of hout
- kleine soeplepel of andere komvormige lepel voor het overhevelen in de glazen potjes.

Bereiding

1. Het schillen en ontvellen van perzik en tomaat.
Ruime pan water aan de kook brengen. Perziken er in leggen en na ca 1 minuut eruit halen, in het vergiet leggen en meteen onder de koude kraan afspoelen.
Tomaten inkruisen en 35 a 40 seconden in het kokende water leggen, eruit halen, in de vergiet doen en meteen onder de koude kraan afspoelen.
De perziken en de tomaten zijn nu gemakkelijk te ontvellen/schillen.

2. Het maken van de chutney
Snijd de perziken en tomaten in stukjes. Doe ze in de dikke bodempan met de suiker, ui, sjalot, kerrie, kruidnagel, appel, kaneel, zout, azijn. Breng het geheel al roerend aan de kook. Zet de pan op het kleinste pitje (spaarbrander) en laat de massa heel langzaam indikken. Regelmatig roeren. Het kan wel 1,5 uur duren. (heb je geen spaarbrander, houd de pan dan extra goed in de gaten. ik neem aan dat de indiktijd dan minder is, en dat je frequenter moet roeren)

3. Overhevelen in de potten.
Schep de kokendhete chutney in de glazen potten; maak ze goed vol sluit de ze meteen af en zet ze op de kop op de plank. Laat ze vacuüm trekken en afkoelen.

Gouden Rijst, Genetisch Goud?

categorieën: films

Samenstelling en regie: Hansje van Etten
Research: Maarten Hidskes
Produkcie: Karin Spiegel/Madeleine Somer
Eindredactie: Hansje van Etten

Van de site noorderlicht.vpro.nl

Prof dr. Ingo Potrykus, tot voor kort hoogleraar aan de Eidgenössische Hochschule in Zürich en dr. Peter Beyer van de Universiteit van Freiburg zijn de uitvinders van 'gouden rijst', een transgene rijstsoort waaraan een voorloper van vitamine A is toegevoegd. Het zoveelste gerecht op Frankenstein's menu, of een uitkomst voor de Derde Wereld?..

De Westerse consument heeft weinig op met wat in de volksmond 'Frankenstein voedsel' is gaan heten: genetisch gemodificeerde gewassen als soja en mais. En waarom zouden we er eigenlijk ook warm voor lopen? De supermarkten liggen vol met alternatieven.

De eerste generatie genetisch gemodificeerde gewassen is dan ook vooral ontworpen om de plant zélf te versterken en zo minder vatbaar te maken voor ongedierte: handig voor de boer, maar uiteindelijk moet het wel in een winkelwagentje belanden - en wat de consument niet wil, dat eet ie niet.

'Gouden rijst' is het eerste genetisch gemodificeerde gewas dat ontworpen is met het oog op de consument - en wel de consument in de Derde Wereld. 'Gouden rijst' is een transgene rijstsoort waar een voorloper van vitamine A aan toegevoegd is. Dit zogeheten pro-vitamine A wordt, na consumptie, door het lichaam omgezet in vitamine A.

Vitamine A-gebrek leidt volgens schattingen van de World Health Organisation jaarlijks tot de dood van 1 à 2 miljoen kinderen in ontwikkelingslanden; bij nog eens 500.000 kinderen veroorzaakt het een blijvende vorm van blindheid.

Prof dr Ingo Potrykus, tot voor kort hoogleraar aan de Eidgenossische Hochschule in Zurich, en dr Peter Beyer van de universiteit van Freiburg zijn de uitvinders van deze 'gouden rijst'. Na zo'n tien jaar noeste laboratorium-arbeid zijn ze er uiteindelijk in geslaagd een rijst-variant te maken die het pro-vitamine A daadwerkelijk bevat. Het belangrijkste stukje toegevoegd DNA is afkomstig van narcissen - en dat zorgt tevens voor de opmerkelijke gele kleur.

Het planten-biotech-concern Syngenta heeft met beide uitvinders de deal gesloten dat het de rijst uitsluitend in westerse landen commercieel verhandelt; aan boeren in ontwikkelingslanden stelt Syngenta de rijst gratis ter beschikking.