Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: snijbonen in vinaigrette

Ingrediënten

voor de snijbonen:
3 ½ theelepel grof zeezout
1 kleine rode ui in dunne plakjes
750 gram snijbonen
1 eetlepel azijn
snufje versgemalen zwarte peper

voor vinaigrette:
2 eetlepels versgeperst citroensap
1 eetlepel mosterd
1 klein teentje knoflook, geplet
1 eetlepel agavesiroop
½ theelepel grof zeezout
snufje peper
3 eetlepels extra vierge olijfolie

Bereiding

Spreid een schone theedoek uit op een bakplaat. Breng 3 liter water aan de kook in een grote pan en voeg 3 theelepels zout toe.

Leg de plakjes ui in een kom en overgiet ze met een halve liter kokend water. Dek de kom af met een bord en laat 10 à 15 minuten rusten.

Schep de bonen in de rest van het kokende water en laat ze in 4 à 6 minuten beetgaar koken. Laat ze hierna uitlekken en spreid ze uit over de bakplaat.

Laat de ui uitlekken en meng met azijn, de overblijvende ½ theelepel zout en peper.

Maak de vinaigrette door citroensap, mosterd, knoflook, agavesiroop, zout en peper te mengen in een grote kom. Roer alles glad en voeg de olie toe tot een romige saus ontstaat.

Laat de ui nog eens uitlekken en knijp ‘m goed droog. Voeg dit en de snijbonen bij de vinaigrette en meng alles goed door elkaar.
Laat voor het opdienen 15 minuten trekken op kamertemperatuur.

Granen

categorieën: Brood, Landbouw algemeen, producten

graan

Inleiding

Graan is een grassoort. Het is honderden jaren gecultiveerd en veredeld om het geschikter te maken voor menselijke consumptie.
Het is het belangrijkste basisvoedsel (stapelvoedsel) voor het merendeel van de bevolking op de wereld. Afhankelijk van klimaat, bodemgesteldheid en andere omstandigheden zijn dit voornamelijk tarwe (West-Europa, Noord-Amerika), maïs (Noord- en Zuid-Amerika) en rijst (Azië).
Granen worden vaak bewerkt tot andere producten zoals meel, brood, koekjes, couscous, bulghur, pasta, polenta en pap.

Het is verkrijgbaar in de volgende vormen:
- grutten (gebroken korrels)
- gries (grof gemalen korrels)
- hele korrels
- meel (volkoren, gebuild of wit (bloem))
- mout
- schroot (de grofst gemalen korrel)
- vlokken (geplette korrels)

Gezondheid

Granen zijn rijk aan koolhydraten (zetmeel), eiwitten, mineralen (vooral ijzer), vitaminen (vooral B) en vezels. Deze voedingsstoffen zitten vooral in de kiem- en zemeldelen, vandaar dat geraffineerde producten hier veel minder van bevatten.

Gluten

Er zijn een aantal graansoorten die gluten bevatten. Tarwe, gerst, rogge en spelt. (Haver bevat geen gluten maar het komt op zoveel punten vaak in aanraking met graansoorten die wel gluten bevatten dat mensen met coeliakie afgeraden wordt dit te eten. Of ze moeten zeker weten dat het glutenvrij geproduceerd is.)
Gluten is een eiwit dat vooral van belang is bij het bakken van brood en andere producten vanwege zijn bindende, plakkende eigenschappen. Door het steeds verder veredelen van met name tarwe is het glutengehalte steeds hoger geworden. Tegelijkertijd stijgt het aantal mensen dat gevoelig, allergisch of zelfs intolerant (coeliakie) voor gluten is. Deze laatste mensen mogen zelfs helemaal geen glutenbevattende granen meer eten.

Raffinage

Al sinds honderden jaren worden granen geraffineerd, gepolijst, geslepen en gezeefd om ze op die manier makkelijker te kunnen verteren, sneller te koken en makkelijker te kauwen te maken. Op deze manier leveren de granen ook meer energie en hoef je er dus minder van te eten om aan je energiebehoefte te voldoen.

Tegenwoordig is dit juist een probleem aan het worden. Niet alleen gaan bij het raffineren veel belangrijke voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen verloren. Maar doordat de meeste mensen, vooral in het zogenaamde beschaafde Westen veel te veel alleen maar geraffineerde granen eten, en doordat deze zo makkelijk naar binnen glijden zonder een langdurig gevoel van verzadiging te geven, krijgen mensen te veel energie (calorieën!) binnen waardoor ze dikker en ongezonder worden. Doordat het ook nog eens zo is dat geraffineerde granen over het algemeen goedkoper zijn dan de ongeraffineerde variant, zijn het juist de mensen die het minste te besteden hebben die hiervoor kiezen.

Toch zitten er ook voordelen aan het, enigszins, raffineren. Vooral de gespleten soorten (zie hieronder) bevatten in hun buitenste zemellaag fytinezuur. Dit verhindert de opname van calcium, ijzer en essentiele aminozuren. Als deze laag verwijderd is geeft dat dus een betere opname.
Ongepelde maïs kan, als het hoofdbestandeel van de dagelijkse maaltijd is, leiden tot een tekort aan proteïne en nicotinezuur.

In de reform- en de natuurvoedingsbeweging en de macrobiotiek wordt gewezen op het belang voor de gezondheid van de ongeraffineerde, volkoren, natuurzuivere varianten van de granen.

Soorten

Granen kunnen grofweg onderverdeeld worden in drie soorten, met drie daarbij horende kookstijlen. In willekeurige volgorde zijn dit:

De hier (Noord-Europa) van oudsher groeiende taaie gespleten soorten waar bijvoorbeeld brood, pap en bier van gemaakt worden.
Hieronder vallen onder andere:
- gerst
- haver
- kamut
- rogge
- spelt
- tarwe

De tweede soort bestaat alleen uit:
- maïs

De derde soort zijn de ronde zachte granen. Deze groeien over het algemeen in warmere streken. Ze zijn lichter verteerbaar en makkelijker te bereiden dan de andere soorten.
Hieronder vallen onder andere:
- amarant
- gierst
- quinoa
- rijst
- teff

Er is nog een soort die er eigenlijk niet bijhoort maar toch onder de noemer granen genoemd wordt. Dit zijn de pseudogranen. Ze behoren niet tot de grassen maar tot de zaden. Ze kunnen wel op dezelfde manier gebruikt worden.
Hieronder valt onder andere:
- boekweit

In de keuken

De graankorrels kunnen zo gegeten worden door ze te koken. Om een lekkere smaak en om ze sneller gaar te krijgen, kunnen ze eerst geroosterd of gebakken worden.
Door de korrels in koud water op te zetten, zullen ze meer zetmeel afgeven en dus kleveriger worden. Bovendien duurt het langer voor ze gaar zijn. Dit is wel handig als je er bijvooorbeeld kroketten van wilt maken of sushi.
Als je de korrels pas in het water doet als het water kookt worden ze luchtiger en steviger. Geschikt voor in een salade of pilav.

Boeken:

- Berley, Peter - Puur vegetarisch
- Donker, Anneke - Peulvruchten en Granen van Moeder Aarde