Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tomatensalade

Tomatensalade

Een heel eenvoudige maar smakelijke en simpele salade voor in de lente en zomer. Te eten als aparte gang of als maaltijdsalade. In dat laatste geval kunnen de hoeveelheden vergroot worden.

Ingrediënten

voor de salade:
- 4 stevige, rijpe tomaten
- halve komkommer
- bosui
- verse blaadjes munt en/of basilicum

voor de dressing:
- flinke scheut olijfolie
- 2 tenen knoflook
- scheut agave- of ahornsiroop
- sap van halve citroen
- naar smaak een beetje zout en peper

Bereiding

Snijd de tomaten en komkommer in grove stukken. Knip de bosui in fijne stukjes. Meng alles en voeg de verse blaadjes er aan toe.

Maak een dressing van de overige ingrediënten en meng die door de groenten.

Gratis voedsel

categorieën: filosofie, organisaties

zevenblad

Er zijn diverse (legale) manieren om aan gratis voedsel te komen naast het jezelf uitnodigen bij vrienden en bekenden.

In verschillende steden zijn groepen actief van Food Not Bombs. Deze groepen bestaan uit mensen die voedsel dat is overgebleven in winkels - omdat het niet verkocht kon worden vanwege lelijke plekjes of het verstrijken van de uiterste verkoopdatum - ophalen en daarvan een maaltijd bereiden. De maaltijden zijn over het algemeen vegetarisch of veganistisch en worden op straat uitgedeeld aan iedereen die dat wil. Dus het is niet alleen bedoeld voor daklozen en armen. Oorspronkelijk komt deze beweging uit de Verenigde Staten. Daar begon het als een protestbeweging tegen de verspilling van voedsel. Omdat er zoveel eten weggegooid werd, en wordt, terwijl er nog steeds honger is, niet alleen in zogenaamde ontwikkelingslanden.

Verwant aan de Food Not Bombs-beweging is het dumpster diving. Het zoeken van voedsel dat door winkels en bedrijven weggegooid is. Dumpster divers klimmen in afvalcontainers om daar het meestal nog perfect te eten 'afval' te verzamelen. In Nederland wordt dit steeds meer onmogelijk gemaakt. Bedrijven zetten sloten op hun containers vanwege vermeende omzetdaling.

Een andere manier om aan gratis voedsel te komen is om voedsel in het wild te zoeken.

Vrijwel gratis is het om voedsel zelf te kweken. Je kan dit zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Je kan het heel goedkoop houden door zaad te halen uit je voedselresten die je anders toch maar weg zou gooien of composteren (pompoen, tomaat, courgette en dergelijke) of te kopen (kiemzaad, tuinkers) en dat te kweken in je tuin of in een pot op het balkon.