Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoen-linzen-appelsoep

Pompoen-linzen-appelsoep

Ingrediënten

scheutje olijfolie
1 kleine ui, in ringen of stukjes
1 tl kerriepoeder
1 tl koriander
1 tl kurkuma (= geelwortelpoeder)
snufje zout (naar smaak)
1 teentje knoflook (geperst)
kleine oranje pompoen, geschild en in blokjes van ongeveer een cm gesneden
700 ml water
1 1/2 bouillonblokje
100 gram rode linzen, gewassen en van eventuele steentjes ontdaan
1/2 zure appel, geschild en in kleine stukjes

Bereiding

De olijfolie in een pan gieten en meteen de ui toevoegen. Vuur laag laten zodat de ui zachtjes gaart. De kerrie, koriander, kurkuma, het zout en de knoflook toevoegen. Blijven roeren.
De pompoenstukjes toevoegen en even mee laten bakken. Het water en de bouillonblokjes erbij doen en aan de kook laten komen. Dan de linzen en de appel erbij doen, en alles nog ongeveer 20 minuten laten koken.

Serveersuggestie

Op het bord kan naar smaak in blokjes gesneden en knapperig gebakken (rook)-tofu en/of een scheutje (soja)-room toegevoegd worden.

Gratis voedsel

categorieën: filosofie, organisaties

zevenblad

Er zijn diverse (legale) manieren om aan gratis voedsel te komen naast het jezelf uitnodigen bij vrienden en bekenden.

In verschillende steden zijn groepen actief van Food Not Bombs. Deze groepen bestaan uit mensen die voedsel dat is overgebleven in winkels - omdat het niet verkocht kon worden vanwege lelijke plekjes of het verstrijken van de uiterste verkoopdatum - ophalen en daarvan een maaltijd bereiden. De maaltijden zijn over het algemeen vegetarisch of veganistisch en worden op straat uitgedeeld aan iedereen die dat wil. Dus het is niet alleen bedoeld voor daklozen en armen. Oorspronkelijk komt deze beweging uit de Verenigde Staten. Daar begon het als een protestbeweging tegen de verspilling van voedsel. Omdat er zoveel eten weggegooid werd, en wordt, terwijl er nog steeds honger is, niet alleen in zogenaamde ontwikkelingslanden.

Verwant aan de Food Not Bombs-beweging is het dumpster diving. Het zoeken van voedsel dat door winkels en bedrijven weggegooid is. Dumpster divers klimmen in afvalcontainers om daar het meestal nog perfect te eten 'afval' te verzamelen. In Nederland wordt dit steeds meer onmogelijk gemaakt. Bedrijven zetten sloten op hun containers vanwege vermeende omzetdaling.

Een andere manier om aan gratis voedsel te komen is om voedsel in het wild te zoeken.

Vrijwel gratis is het om voedsel zelf te kweken. Je kan dit zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Je kan het heel goedkoop houden door zaad te halen uit je voedselresten die je anders toch maar weg zou gooien of composteren (pompoen, tomaat, courgette en dergelijke) of te kopen (kiemzaad, tuinkers) en dat te kweken in je tuin of in een pot op het balkon.