Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: houmous

Houmous

Synoniemen: hummus, humus.

Een soort paté van kikkererwten. Overige ingrediënten zijn in ieder geval: tahin, citroensap, olijfolie, (soms verse koriander) en (vaak) knoflook. Het wordt vaak gegeten met pitabroodjes en salade, maar het is ook geschikt als dipsaus, als broodbeleg en als bijgerecht bij de warme maaltijd.

Houmous wordt veel gegeten in de keukens uit het Midden-Oosten, Zuid-Europa en Noord-Afrika maar tegenwoordig is het bij ons (West-Europa) ook steeds bekender.

Het is kant-en-klaar te koop van onder andere de (biologische) merken: Florentin, Johannesmolen en Lima.

Ingrediënten

kikkererwten (een nacht weken en daarna nog ongeveer anderhalf uur koken. Hoe ouder ze zijn hoe langer ze moetn koken. Proef er af en toe eentje om te kijken of ze al gaar zijn. Of koop een potje.)
olijfolie
tahin
knoflook
zout
iets zuurs zoals citroensap of een klein scheutje azijn
sojaroom of tomatenpuree (twee varianten, ieder met een eigen smaak)

Bereiding

Gooi alles in de keukenmachine. Malen tot een gladde massa onstaan is. Af en toe proeven of er nog iets aan de smaak gedaan moet worden, meer zout of zuur. Pas op je vingers.
Trouwens, voor iedereen zonder zo'n geweldig apparaat, kleine hoeveelheden kunnen ook met de hand en een vork geprakt worden. Ik heb het ook vaak met de staafmixer gedaan, maar die hebben bij mij de neiging om te gaan roken, en dan doen ze het vaak niet meer.

Ook voor dit recept geldt: gooi erbij wat je lekker lijkt, laat weg wat je vies lijkt. Experimenteer.
Suggesties: kruiden als (verse of gedroogde) koriander, bieslook, selderij, munt, peper en dergelijke. Gedroogde tomaatjes en wat je verder zoal lekker lijkt.

Gratis voedsel

categorieën: filosofie, organisaties

zevenblad

Er zijn diverse (legale) manieren om aan gratis voedsel te komen naast het jezelf uitnodigen bij vrienden en bekenden.

In verschillende steden zijn groepen actief van Food Not Bombs. Deze groepen bestaan uit mensen die voedsel dat is overgebleven in winkels - omdat het niet verkocht kon worden vanwege lelijke plekjes of het verstrijken van de uiterste verkoopdatum - ophalen en daarvan een maaltijd bereiden. De maaltijden zijn over het algemeen vegetarisch of veganistisch en worden op straat uitgedeeld aan iedereen die dat wil. Dus het is niet alleen bedoeld voor daklozen en armen. Oorspronkelijk komt deze beweging uit de Verenigde Staten. Daar begon het als een protestbeweging tegen de verspilling van voedsel. Omdat er zoveel eten weggegooid werd, en wordt, terwijl er nog steeds honger is, niet alleen in zogenaamde ontwikkelingslanden.

Verwant aan de Food Not Bombs-beweging is het dumpster diving. Het zoeken van voedsel dat door winkels en bedrijven weggegooid is. Dumpster divers klimmen in afvalcontainers om daar het meestal nog perfect te eten 'afval' te verzamelen. In Nederland wordt dit steeds meer onmogelijk gemaakt. Bedrijven zetten sloten op hun containers vanwege vermeende omzetdaling.

Een andere manier om aan gratis voedsel te komen is om voedsel in het wild te zoeken.

Vrijwel gratis is het om voedsel zelf te kweken. Je kan dit zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Je kan het heel goedkoop houden door zaad te halen uit je voedselresten die je anders toch maar weg zou gooien of composteren (pompoen, tomaat, courgette en dergelijke) of te kopen (kiemzaad, tuinkers) en dat te kweken in je tuin of in een pot op het balkon.