Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kikkererwten-broccoli-stoofpot

Gedroogde tomaten

Ingrediënten voor twee personen

- 100 gram kikkererwten (gedroogd)
- 400 gram broccoli
- olie
- 1 ui
- 8 gedroogde tomaten
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 teen knoflook
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl chilipoeder

Bereiding

Week de kikkererwten een nacht en kook ze vervolgens in schoon water 1 1/2 uur of tot ze gaar zijn. Dit is afhankelijk van de ouderdom van de peulvruchten.
Week de gedroogde tomaten een paar uur, dit weekwater niet weggooien.

In een hoge bakpan de olie gieten en meteen de ui erbij doen. Langzaam laten garen.
De broccoli inclusief de (geschilde) steel in stukjes, roosjes, toevoegen. Het vuur niet te hoog zetten.
Na een paar minuten rest van de ingrediënten toevoegen. Ook het weekwater van de tomaten en eventueel nog een scheutje water.

Dit even goed heet laten worden en daarna op een laag vuur nog ongeveer 15 minuten laten sudderen.

Serveersuggestie

Als je behoefte hebt aan een graan erbij is bulghur, gierst of cous cous een goede combinatie.
Ook erg lekker hierbij is een yofuknoflooksaus.

Gratis voedsel

categorieën: filosofie, organisaties

zevenblad

Er zijn diverse (legale) manieren om aan gratis voedsel te komen naast het jezelf uitnodigen bij vrienden en bekenden.

In verschillende steden zijn groepen actief van Food Not Bombs. Deze groepen bestaan uit mensen die voedsel dat is overgebleven in winkels - omdat het niet verkocht kon worden vanwege lelijke plekjes of het verstrijken van de uiterste verkoopdatum - ophalen en daarvan een maaltijd bereiden. De maaltijden zijn over het algemeen vegetarisch of veganistisch en worden op straat uitgedeeld aan iedereen die dat wil. Dus het is niet alleen bedoeld voor daklozen en armen. Oorspronkelijk komt deze beweging uit de Verenigde Staten. Daar begon het als een protestbeweging tegen de verspilling van voedsel. Omdat er zoveel eten weggegooid werd, en wordt, terwijl er nog steeds honger is, niet alleen in zogenaamde ontwikkelingslanden.

Verwant aan de Food Not Bombs-beweging is het dumpster diving. Het zoeken van voedsel dat door winkels en bedrijven weggegooid is. Dumpster divers klimmen in afvalcontainers om daar het meestal nog perfect te eten 'afval' te verzamelen. In Nederland wordt dit steeds meer onmogelijk gemaakt. Bedrijven zetten sloten op hun containers vanwege vermeende omzetdaling.

Een andere manier om aan gratis voedsel te komen is om voedsel in het wild te zoeken.

Vrijwel gratis is het om voedsel zelf te kweken. Je kan dit zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Je kan het heel goedkoop houden door zaad te halen uit je voedselresten die je anders toch maar weg zou gooien of composteren (pompoen, tomaat, courgette en dergelijke) of te kopen (kiemzaad, tuinkers) en dat te kweken in je tuin of in een pot op het balkon.