Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: couscousschotel met groenten

Courgette

Ingrediënten

(voor 4 personen)
- 2 wortels
- 2 courgettes
- 200 gram oranje pompoen
- 200 gram aardappels
- 1 liter bouillon
- 2 kaneelstokjes, gehalveerd of 1 theelepel kaneelpoeder
- theelepel komijn
- theelepel korianderpoeder
- eventueel mespuntje saffraan
- 2 eetlepels olijfolie
- schil en rasp van 1 citroen
- 2 eetlepels agavesiroop
- 300 gram couscous
- 150 gram rozijnen
- zout, peper

Bereiding

Snijd de wortels en courgettes doormidden en dan in de lengte in 4 stukken.
Borstel de pompoen of, als die oud is, schillen. Verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in grote stukken. Ongeveer hetzelfde formaat als de wortels en courgettes.
Schil de aardappels en snijd ze ook in grote stukken.

Breng de bouillon met de kruiden en de wortels aan de kook. Eventueel afschuimen en dan de olie erbij doen. Ongeveer een kwartier koken.

Voeg dan het citroensap en -schil, de pompoen, aardappels, courgettes, de agavesiroop, de rozijnen en peper en zout toe, en laat nog ongeveer 15 minuten pruttelen.

Week, stoom of kook de couscous volgens de aanwijzingen.

Schep de gare couscous op een warm, groot, bord.
Laat de groenten uitlekken maar bewaar de bouillon. Schep de groenten op de couscous en schep er nog een aantal lepels bouillon overheen.

Serveersuggestie

Lekker hierbij is plat brood met houmous en knoflooksaus.

Gratis voedsel

categorieën: filosofie, organisaties

zevenblad

Er zijn diverse (legale) manieren om aan gratis voedsel te komen naast het jezelf uitnodigen bij vrienden en bekenden.

In verschillende steden zijn groepen actief van Food Not Bombs. Deze groepen bestaan uit mensen die voedsel dat is overgebleven in winkels - omdat het niet verkocht kon worden vanwege lelijke plekjes of het verstrijken van de uiterste verkoopdatum - ophalen en daarvan een maaltijd bereiden. De maaltijden zijn over het algemeen vegetarisch of veganistisch en worden op straat uitgedeeld aan iedereen die dat wil. Dus het is niet alleen bedoeld voor daklozen en armen. Oorspronkelijk komt deze beweging uit de Verenigde Staten. Daar begon het als een protestbeweging tegen de verspilling van voedsel. Omdat er zoveel eten weggegooid werd, en wordt, terwijl er nog steeds honger is, niet alleen in zogenaamde ontwikkelingslanden.

Verwant aan de Food Not Bombs-beweging is het dumpster diving. Het zoeken van voedsel dat door winkels en bedrijven weggegooid is. Dumpster divers klimmen in afvalcontainers om daar het meestal nog perfect te eten 'afval' te verzamelen. In Nederland wordt dit steeds meer onmogelijk gemaakt. Bedrijven zetten sloten op hun containers vanwege vermeende omzetdaling.

Een andere manier om aan gratis voedsel te komen is om voedsel in het wild te zoeken.

Vrijwel gratis is het om voedsel zelf te kweken. Je kan dit zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Je kan het heel goedkoop houden door zaad te halen uit je voedselresten die je anders toch maar weg zou gooien of composteren (pompoen, tomaat, courgette en dergelijke) of te kopen (kiemzaad, tuinkers) en dat te kweken in je tuin of in een pot op het balkon.