Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gestoofde groenekoolstamppot met tempeh

Groenekool

Ingrediënten

groene kool
aardappels
paprika
ui
wortel
tempeh
water
shoyu
ketchup (optioneel)
zout
olie

Bereiding

De tempeh in plakken van ongeveer een halve centimeter of minder snijden. In een diep bord marineren in shoyu en eventueel ketchup.

Bladeren van de groene kool loshalen, eventueel wassen en de harde nerf er uitsnijden. De rest in zo klein mogelijke reepjes snijden.
Beetje olie in een pan met dikke bodem, daar de reepjes kool inleggen. Het gas laag houden. Na een paar minuten een scheutje shoyu toevoegen en wat water. Deksel op de pan en laten stoven. Regelmatig even omroeren en zorgen dat het vochtig genoeg blijft. Niet nat, het moet niet koken maar stoven.

In een bakpan de paprika, ui en wortel bakken in olie.

De aardappels eventueel schillen en wassen. In kleine blokjes snijden en koken.

De tempeh bakken in olie op redelijk hoog vuur. Regelmatig keren. Ze zijn in een paar minuten klaar.

De aardappels als ze gaar zijn afgieten en bij de groene kool doen. Ook de gebakken groente erdoor. Zout toevoegen. Stampen.

Opdienen met de tempeh apart.

Great Pacific Garbage Patch

categorieën: Acties, natuur en milieu, , water

great_pacific_garbage_patch

Het begrip Great Pacific Garbage Patch slaat op de massale hoeveelheid plastic afval die drijft in de Stille Oceaan. Kapitein Charles Moore ontdekte dit toen hij terugkwam van een zeilwedstrijd. Hij besloot terug te varen via een gyre. Dit is een plek in de oceaan waar verschillende zeestromen in een gigantische cirkelvormige beweging bij elkaar komen.
De Noord-Pacific Gyre is ongeveer 34 miljoen vierkante kilometer groot, en is het grootste afvalputje van de wereld. Alleen al het drijvende plastic beslaat een oppervlakte van twee keer de Verenigde Staten. Het heeft een gewicht van 44 miljoen kilo.

Sterven van dieren

Grote stukken plastic worden steeds kleiner en op die manier steeds moeilijker op te ruimen. Veel dieren sterven door het eten van dit plastic. Vissen, vogels en andere (zee)-dieren zoals zeeschildpadden, zeehonden en kreeften kunnen geen onderscheid maken tussen voedsel en rommel, en eten dus veel van deze stukken plastic. Ze sterven aan ondervoeding doordat het plastic in de maag het hongergevoel laat verdwijnen, of ze stikken erin.

Gif

Het plastic zorgt voor grote hoeveelheden gif in het water. Juist de kleine deeltjes zijn extreem giftig. Zij zijn drager van onder andere POP's (Persistent Organic Pollutants); giftige chemische stoffen als DDT, dioxines, pesticides en PCB's.

De massa plastic bestaat voor een groot deel uit plastic dat op de een of andere manier gebruikt is voor de vangst, verpakking, conservering en het nuttigen van voedsel. Dit zijn onder andere:
- visnetten;
- plastic tasjes;
- bekers, borden, roerstaafjes en bestek;
- verpakkingsmateriaal;
- waterflesjes;
- frisdrankflessen;
- flessendoppen;
- isolatiemateriaal;
- boterhamzakjes.

En verder veel afval dat van (visserij)-schepen, booreilanden en van het land afkomstig is.

Omdat niemand zich verantwoordelijk voelt is er geen actie om hier een einde aan te maken. Dit kost veel geld en tijd, als het al mogelijk is. Van belang is om in ieder geval te zorgen dat er niets meer bijkomt. Maar overheden, industrie en consumenten geven elkaar de schuld.

In 2009 ontdekte een wetenschappelijke expeditie dat ook in de Atlantische Oceaan, voor de kust van Florida, een enorm plastic tapijt drijft.