Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tapenade

Oregano1

De wikipedia zegt over tapenade:

'De tapenade is een van oorsprong Provençaals product. Het is een puree van olijven en kappertjes. Het wordt echter ook vaak gebruikt in de keuken in andere Europese landen. De naam is afkomstig van tapéno, Provençaals voor kappertjes.
Tapenade is een van de vele dikke koude sauzen die gebruikt worden in de mediterrane keuken. Veelal worden al deze sauzen (bijvoorbeeld pesto, tomatentapenade) verkocht onder de noemer tapenade.
N.B. pesto is een saus op basis van basilicum.'

Omdat al deze variaties zeer lekker zijn, typisch zomers en makkelijk zelf te maken staan hieronder een aantal mogelijkheden.
Ze kunnen niet alleen gebruikt worden op toastjes, maar ook als broodbeleg (heerlijk op geroosterd olijvenbrood, bijvoorbeeld), als saus voor de pasta, als saus op een pizza of als dressing in een salade (dan moet je er meer olie indoen zodat het wat vloeibaarder wordt).

Allerlei combinaties van ingrediënten kunnen gebruikt worden, maar vrijwel altijd zit er in ieder geval olijfolie in. Om het dikker te maken kan je er pijnboompitten indoen, eventueel geroosterd. Dit geeft ook een wat hartigere smaak, net als bv. gistvlokken.

Ingrediënten

er kan een keus gemaakt worden uit bijvoorbeeld:
olijfolie
gedroogde en geweekte tomaten
paprika (eventueel geroosterd, ook zo te koop)
kappertjes
olijven (zonder pit)
tomatenpuree
pijnboompitten
walnoten
zonnebloempitten
sojaroom

als smaakmakers kunnen toegevoegd worden:
knoflook
zout
(chili)-peper
gistvlokken
citroensap
basilicum (vers)
bieslook
bonekruid (vers)
oregano (vers)
dille
tijm
andere kruiden naar eigen smaak

Bereiding

De bereiding is vrijwel altijd hetzelfde: maal alles met een staafmixer of keukenmachine glad. Afhankelijk van de toepassing dunner (meer olie) of dikker (meer pijnboompitjes of ander noten).

Vier suggesties:

tomatentapenade: Meng met de staafmixer gedroogde en geweekte tomaatjes, olijfolie, knoflook, peper, verse basilicum en verse oregano.

pasta/pizzasaus: Meng met de staafmixer gedroogde tomaatjes in olie (potje, gebruik zowel de olie als de tomaten), knoflook, gistvlokken, tomatenpuree, sojaroom, tijm.

pesto: Meng met de staafmixer veel verse basilicum met pijnboompitjes, knoflook, gistvlokken, olijfolie en zout.

olijventapenade: Meng met de staafmixer: olijfolie, olijven (zonder pit), knoflook, pijnboompitten en zout.

Great Pacific Garbage Patch

categorieën: Acties, natuur en milieu, , water

great_pacific_garbage_patch

Het begrip Great Pacific Garbage Patch slaat op de massale hoeveelheid plastic afval die drijft in de Stille Oceaan. Kapitein Charles Moore ontdekte dit toen hij terugkwam van een zeilwedstrijd. Hij besloot terug te varen via een gyre. Dit is een plek in de oceaan waar verschillende zeestromen in een gigantische cirkelvormige beweging bij elkaar komen.
De Noord-Pacific Gyre is ongeveer 34 miljoen vierkante kilometer groot, en is het grootste afvalputje van de wereld. Alleen al het drijvende plastic beslaat een oppervlakte van twee keer de Verenigde Staten. Het heeft een gewicht van 44 miljoen kilo.

Sterven van dieren

Grote stukken plastic worden steeds kleiner en op die manier steeds moeilijker op te ruimen. Veel dieren sterven door het eten van dit plastic. Vissen, vogels en andere (zee)-dieren zoals zeeschildpadden, zeehonden en kreeften kunnen geen onderscheid maken tussen voedsel en rommel, en eten dus veel van deze stukken plastic. Ze sterven aan ondervoeding doordat het plastic in de maag het hongergevoel laat verdwijnen, of ze stikken erin.

Gif

Het plastic zorgt voor grote hoeveelheden gif in het water. Juist de kleine deeltjes zijn extreem giftig. Zij zijn drager van onder andere POP's (Persistent Organic Pollutants); giftige chemische stoffen als DDT, dioxines, pesticides en PCB's.

De massa plastic bestaat voor een groot deel uit plastic dat op de een of andere manier gebruikt is voor de vangst, verpakking, conservering en het nuttigen van voedsel. Dit zijn onder andere:
- visnetten;
- plastic tasjes;
- bekers, borden, roerstaafjes en bestek;
- verpakkingsmateriaal;
- waterflesjes;
- frisdrankflessen;
- flessendoppen;
- isolatiemateriaal;
- boterhamzakjes.

En verder veel afval dat van (visserij)-schepen, booreilanden en van het land afkomstig is.

Omdat niemand zich verantwoordelijk voelt is er geen actie om hier een einde aan te maken. Dit kost veel geld en tijd, als het al mogelijk is. Van belang is om in ieder geval te zorgen dat er niets meer bijkomt. Maar overheden, industrie en consumenten geven elkaar de schuld.

In 2009 ontdekte een wetenschappelijke expeditie dat ook in de Atlantische Oceaan, voor de kust van Florida, een enorm plastic tapijt drijft.