Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: borsjt

Bietjes2

Borstj is een van oorsprong Russische traditionele heldere bietensoep. Er zijn veel manieren om 'm klaar te maken, hieronder staat een eenvoudige variant.

Ingrediënten

500 gram bieten, geraspt
2 wortels, fijngehakt
1 grote ui, in snippers
1 teen knoflook, geperst
eventueel 1 kruidenboeket
1 liter bouillon
2 à 3 theelepels citroensap
sojaroom

Bereiding

Breng alle ingrediënten, behalve de citroensap en de sojaroom, in een pan aan de kook. en laat het zo'n 45 minuten pruttelen.
Druk de soep door een zeef of een passe vite en voeg het citroensap en naar smaak nog peper en zout toe.
Breng het weer aan de kook en laat nog 2 minuten pruttelen.

Op het bord sojaroom toevoegen.

Green Gold

categorieën: films, Permacultuur

Environmental filmmaker John D. Liu documents large-scale ecosystem restoration projects in China, Africa, South America and the Middle East, highlighting the enormous benefits to people and planet of undertaking these efforts globally.

The film takes you to China, Jordan, Ethiopia, Rwanda and Bolivia, and features the PRI’s own Geoff Lawton, who adds impetus and technical know-how to John’s impressive toolbox.

It’s the story of healing landscapes at scale, and, with it, restoring life, livelihoods, security and a future. This documentary is not just a tale of hope, it’s evidence of hope – it’s proof that we do not need to give in to apathy and despair. Instead, we see we have the simple solutions right in front of us.