Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-radijsjes-puree

Wortel

Deze puree kan net als andere groente- en peulvruchten-purees en smeersels gebruikt worden als onderdeel in de warme maaltijd, maar ook als broodbeleg of als dipsaus. Je kan 'm dikker of vloeibaarder maken door te variëren met de hoeveelheid olijfolie.
Onderstaand gerecht kan gegeten worden van het vroege voorjaar tot in de zomer.

Ingrediënten

- 250 gram jonge worteltjes
- 250 gram radijsjes
- 2 uien
- stukje gemberwortel, geschild
- theelepel kerriepoeder of andere kruiden naar smaak
- olijfolie
- zout en peper

Bereiding

Maak de wortels en de radijsjes schoon, schil de uien en snijd alles in stukken. Kook ze gaar in een bodempje water, dit duurt een minuut of 10.
Laat ze uitlekken en bewaar het vocht voor bv. een bouillon.

Rasp de gemberwortel en fruit dit met de kruiden in een beetje olie.

Meng alle ingrediënten met een vork of een staafmixer. Giet meer olie erbij om een smeuïger smeerseltje te krijgen.

Greening the Desert

categorieën: films, Permacultuur

Greening the Desert is een korte film over het gelijknamige project met permacultuur in de woestijn van Jordanië. Het blijkt mogelijk te zijn om van een stuk dorre, droge grond, waar de temperaturen soms oplopen tot boven de 50 graden, dadels, vijgen, citrusvruchten en nog veel meer te laten groeien.

Dankzij een systeem waarbij water opgevangen en langzaam losgelaten wordt, kan er van alles groeien zonder dat er gebruik wordt gemaakt van kunstmest, plastic en chemische bestrijdingsmiddelen.