Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dupuis-linzen met gedroogde tomaten

Dupuis linzen-1

Ingrediënten

dupuis-linzen
bouillonblokje
olie
ui
knoflook
bleekselderij
paprika
korianderpoeder
zongedroogde tomaten in een potje met olijfolie

Bereiding

De dupuis-linzen koken met een bouillonblokje en eventueel uit laten lekken.
In een andere pan de olijfolie uit het potje tomaten langzaam verhitten. Eventueel meer olie toevoegen als het te weinig is. Ui en knoflook toevoegen, doorroeren en zorgen dat de knoflook niet verbrandt. Stukjes bleekselderij en paprika meebakken. Korianderpoeder toevoegen. Zongedroogde tomaatjes in stukjes erbij en op het laatst de linzen erbij.
Goed warm laten worden.

Grote groene muur

categorieën: Klimaatverandering, Mensen algemeen, natuur en milieu, wereldvoedselverdeling

grote_groene_muur droogte

De Wereldbank heeft geld beschikbaar gesteld (juni 2010) om het oprukken van de Sahara te stoppen. De bank trekt 96 miljoen euro uit om een zogenoemde groene muur van bomen te planten.

Afrikaanse landen vrezen een oprukkende Sahara. De woestijndroogte zou langzaam richting zuiden kruipen, en ten koste gaan van de vruchtbaarder Sahelgronden. Hulporganisaties slaan momenteel alarm over een dreigende hongersnood in Niger en Tsjaad. Net als in 2005, toen de ‘Grote Groene Muur’ bedacht werd.

Deze muur van bomen moet bodemerosie vertragen, wind tegenhouden en regenwater in de bodem vasthouden. Afrikaanse leiders hebben daar in Tsjaad met elkaar over gesproken. Het plan is al een paar jaar oud, maar is vanwege geldgebrek nog niet uitgevoerd. De 'Grote Groene Muur' moet ongeveer 7100 kilometer lang worden en 15 kilometer breed. Hij begint in Senegal en eindigt in Djibouti, en doorkruist daarbij elf Afrikaanse landen.

De president van Tsjaad noemde de groene muur 'de Afrikaanse bijdrage aan de strijd tegen de klimaatverandering'. De groene muur moet ook een trekpleister worden voor toerisme in het gebied en zo de lokale economieën een nieuwe impuls geven.

Voedsel

Naast bovengenoemde voordelen als het vertragen van bodemerosie, het doen afnemen van windsnelheden en regenwater de grond insturen om verwoestijning tegen te gaan zou het aanleggen van dit bos een geweldige kans zijn om voedsel te brengen in gebieden waar honger voorkomt. Het planten van een voedselbos met onder andere fruit-, noten- en olijvenbomen levert een geweldige hoeveelheid voedsel en andere producten.

Bronnen:

- ANP
- NRC