Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chocoladekoekjes

Chocoladekoekjes

Ingrediënten

1 kop* havermout
1/4 kop + 2 eetlepels zonnebloemolie
1/2 kop + 2 eetlepels rijstemoutstroop
1/2 theelepel vanille
100 gram pure chocola (met of zonder suiker)
1 kop gebuild meel
1/2 theelepel natriumbicarbonaat
1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder
1/2 theelepel zout

Bereiding

Alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom doen. De pure chocola in kleine stukjes breken of heel kort in een keukenmachine malen en ook hierbij doen. Alles mengen.
In een andere kom alle vloeibare ingrediënten goed mengen.
De twee kommen bij elkaar voegen en alles goed roeren.

Met een eetlepel hoopjes hiervan maken op een bakplaat. Eventueel bakpapier gebruiken. De hoopjes een beetje mooi rond en plat duwen met achterkant lepel of met de hand. Leg ze niet te dicht bij elkaar want ze lopen iets uit.

Oven voorverwarmen op 180 graden. De koekjes ongeveer 15 minuten bakken in de oven, de randjes moeten lichtbruin zijn. Het is het lekkerst om ze af te laten koelen voor je ze op eet.

* Een kop is ongeveer 230 ml.

Grote groene muur

categorieën: Klimaatverandering, Mensen algemeen, natuur en milieu, wereldvoedselverdeling

grote_groene_muur droogte

De Wereldbank heeft geld beschikbaar gesteld (juni 2010) om het oprukken van de Sahara te stoppen. De bank trekt 96 miljoen euro uit om een zogenoemde groene muur van bomen te planten.

Afrikaanse landen vrezen een oprukkende Sahara. De woestijndroogte zou langzaam richting zuiden kruipen, en ten koste gaan van de vruchtbaarder Sahelgronden. Hulporganisaties slaan momenteel alarm over een dreigende hongersnood in Niger en Tsjaad. Net als in 2005, toen de ‘Grote Groene Muur’ bedacht werd.

Deze muur van bomen moet bodemerosie vertragen, wind tegenhouden en regenwater in de bodem vasthouden. Afrikaanse leiders hebben daar in Tsjaad met elkaar over gesproken. Het plan is al een paar jaar oud, maar is vanwege geldgebrek nog niet uitgevoerd. De 'Grote Groene Muur' moet ongeveer 7100 kilometer lang worden en 15 kilometer breed. Hij begint in Senegal en eindigt in Djibouti, en doorkruist daarbij elf Afrikaanse landen.

De president van Tsjaad noemde de groene muur 'de Afrikaanse bijdrage aan de strijd tegen de klimaatverandering'. De groene muur moet ook een trekpleister worden voor toerisme in het gebied en zo de lokale economieën een nieuwe impuls geven.

Voedsel

Naast bovengenoemde voordelen als het vertragen van bodemerosie, het doen afnemen van windsnelheden en regenwater de grond insturen om verwoestijning tegen te gaan zou het aanleggen van dit bos een geweldige kans zijn om voedsel te brengen in gebieden waar honger voorkomt. Het planten van een voedselbos met onder andere fruit-, noten- en olijvenbomen levert een geweldige hoeveelheid voedsel en andere producten.

Bronnen:

- ANP
- NRC