Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gestoofde spitskool

Rodespitskool

Ingrediënten

olie
ui
verse gember
kerrie
spitskool
kokosmelk

Bereiding

De spitskool in fijne reepjes snijden.

In een pan met een dikke bodem de ui in de olie fruiten. De gember schillen en fijnsnijden of door een knoflookpers persen en meebakken. Vuur niet te hoog. Kerrie toevoegen.

De spitskool erbij doen en even meebakken. Dan de kokosmelk toevoegen. Goed roeren en met een deksel op de pan nog ongeveer 15 minuten stoven.

Serveersuggestie

Dit gerecht kan geserveerd worden als een bijgerecht bij een rijsttafel of als een hoofdgroentegerecht bij een aardappelmaaltijd.

Guerilla Gardening

categorieën: Acties, Alternatieve landbouw, filosofie

Mensen trekken er 's nachts of overdag op uit om illegaal tuintjes aan te leggen op plaatsen en stedelijke gebieden waar te weinig groen is. Het is een politieke, min of meer ludieke en geweldloze vorm van actievoeren om duidelijk te maken dat er meer ruimte voor groen moet zijn.

Guerilla Gardening is begonnen in Amerika in de jaren zeventig. Een kunstenares in New York plantte tomaten in de hopen vuilnis in haar buurt en die deden het wonderwel. Haar voorbeeld werd gevolgd door anderen in de Verenigde Staten, en later in Europa en zelfs Afrika.

Het is een actie die je alleen of met anderen kan doen, met alleen wat zaadjes en compost of met allerlei gereedschap en planten.
Mooie planten die de omgeving opfleuren zijn een mogelijkheid, maar ook eetbare planten, pompoenen, of planten met vruchten, bessen, hebben een dubbele functie. Versiering en gratis voedsel.

Benodigdheden

Er is niet veel voor nodig, zaadjes of plantjes zijn het belangrijkste.
Een zaadbom, een oude ballon of kerstbal gevuld met zaadjes, veenmos, mest en water, is een doeltreffende manier om snel te zaaien, vooral ook op plaatsen waar je niet bijkan of als het snel moet gebeuren.