Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bloemkoolcurry

Gember

Een recept van Andy McDonald, de tv-kok van wijlen omroep Llink.

Ingrediënten voor 4 personen

- 4 el olie  
- grote bloemkool, in roosjes
- 1 ui, in halve ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 50 g verse gemberwortel, geraspt (of 1 tl gemberpoeder)
- 2 aardappels, geschild, in blokjes
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnzaad
- ½ tl chilipoeder of cayennepeper
- 1 tl kurkuma
- eventueel 1 tl garam masala (curry specerijenmengsel, kant-en-klaar te koop)
- 1 blik kokosmelk
- zout
- peper
- 200 gram basmatirijst

Bereiding

Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de bloemkoolroosjes ± 5 minuten. Voeg de aardappelblokjes toe en bak ± 10 minuten op middelhoog vuur. Rooster de komijnzaadjes in een droge koekenpan 1 minuut.

Verhit ondertussen een andere koekenpan met 2 el olie, voeg de uien, knoflook en gember toe, en bak zachtjes 10 minuten. Voeg nu het komijnzaad, korianderpoeder, chilipoeder, kurkuma en evt. de garam masala toe. Bak 2 minuten mee. Voeg de bloemkoolroosjes, aardappelblokjes en kokosmelk toe.

Breng op smaak met zout en peper. Laat nog 10 minuten zachtjes koken.

Serveer met basmatirijst.

Handboek paddestoelen

categorieën: boeken, Koken en eten

handboek_paddestoelen_zoeken_en_bereiden Mark_Janssen_in_frankrijk

Zoeken en bereiden

Auteur: Mark Janssen
Uitgever: AdSearch Culinair
ISBN/EAN: 978-94-90776-02-2

Dit boek is zowel een gids voor het vinden van wilde paddestoelen alsook een kookboek om te weten wat je er dan mee kan in de keuken. Dit is het meest uitgebreide receptenboek voor paddestoelen dat ik ken.

Soorten

In dit boek worden 40 soorten wilde paddestoelen besproken; hoe ze te herkennen en te bereiden. Redelijk bekende als cantharellen, eekhoorntjesbrood en oesterzwammen maar ook eikhaas, parelamoniet en meelkop.
Ook wordt aandacht gegeven aan hele giftige soorten. Ook handig om die te kunnen herkennen.

Andere titels en excursies

Van dezelfde auteur verschenen ook nog:

- Het Paddestoelen Kookboek. Voor alle gekweekte soorten
- Handboek paddestoelen zoeken en bereiden voor gevorderden
- Paddestoelendesserts

Naast het schrijven van deze boeken geeft Mark Janssen ook excursies in Nederland en Franrijk.