Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hopscheuten als asperges

Hop

Hop (Humulus lupulus) is een inheemse, meerjarige, klimplant die in het wild voorkomt maar ook gebruikt wordt in tuinen. Hop is vooral bekend van zijn toepassing bij het brouwen van bier. Je kan echter ook delen van deze plant eten. Bijvoorbeeld de jonge scheuten en bladeren. Doe dit het liefst voor mei.

De jonge hopscheuten kunnen bereid worden als asperges.

Bereiding

Knip scheuten tot een lengte van ongeveer 15 cm. Verwijder hiervan de grote bladeren, laat de hele kleintjes gewoon zitten.
Week de scheuten ongeveer een uur in zout water waarna je ze nog even in kokend water legt.

Doe er verder hetzelfde mee als met asperges.

Handboek paddestoelen

categorieën: boeken, Koken en eten

handboek_paddestoelen_zoeken_en_bereiden Mark_Janssen_in_frankrijk

Zoeken en bereiden

Auteur: Mark Janssen
Uitgever: AdSearch Culinair
ISBN/EAN: 978-94-90776-02-2

Dit boek is zowel een gids voor het vinden van wilde paddestoelen alsook een kookboek om te weten wat je er dan mee kan in de keuken. Dit is het meest uitgebreide receptenboek voor paddestoelen dat ik ken.

Soorten

In dit boek worden 40 soorten wilde paddestoelen besproken; hoe ze te herkennen en te bereiden. Redelijk bekende als cantharellen, eekhoorntjesbrood en oesterzwammen maar ook eikhaas, parelamoniet en meelkop.
Ook wordt aandacht gegeven aan hele giftige soorten. Ook handig om die te kunnen herkennen.

Andere titels en excursies

Van dezelfde auteur verschenen ook nog:

- Het Paddestoelen Kookboek. Voor alle gekweekte soorten
- Handboek paddestoelen zoeken en bereiden voor gevorderden
- Paddestoelendesserts

Naast het schrijven van deze boeken geeft Mark Janssen ook excursies in Nederland en Franrijk.