Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoensaus

Pompoen1

Ingrediënten

pompoen
olijfolie
sjalot of bosui
knoflook
kerriepoeder
kurkuma
koriander
gember vers (eventueel)
gouillon
shoyu (zoute sojasaus)
water
pindakaas en/of sambal

Bereiding

Elke soort pompoen is hiervoor geschikt. De groene is wat zoeter dan de oranje en de butternut. De (verse) oranje hoeft alleen maar geborsteld te worden, tenzij de schil hard geworden is. Dan wel schillen, net als de groene en de butternut.

Met een lepel de pitten verwijderen. Deze kan je drogen en pellen. Een lastig karweitje, maar ze zijn erg lekker en gezond.

In de pan een beetje olijfolie verwarmen en hierin heel fijn gesnipperde sjalot of bosui en uitgeperste knoflook doen. Goed blijven roeren zodat de knoflook niet aanbrandt. Kerriepoeder, kurkuma, koriander en eventueel wat heel klein gesneden verse gember toevoegen.
Snijd de pompoen in kleine stukken. Doe deze in de pan en voeg water toe. De pompoen mag onder water staan.
Voeg bouillon en een scheutje shoyu toe en laat aan de kook komen. Tijdens het koken regelmatig roeren zodat de pompoen stuk gaat en de saus zacht en romig wordt. Eventueel meer water toevoegen.
Op het laatst kan er naar smaak pindakaas en/of sambal toegevoegd worden.

Serveersuggestie

Pompoensaus is niet alleen lekker bij granen zoals rijst of gierst, maar ook erg smakelijk met pasta.

Handboek paddestoelen

categorieën: boeken, Koken en eten

handboek_paddestoelen_zoeken_en_bereiden Mark_Janssen_in_frankrijk

Zoeken en bereiden

Auteur: Mark Janssen
Uitgever: AdSearch Culinair
ISBN/EAN: 978-94-90776-02-2

Dit boek is zowel een gids voor het vinden van wilde paddestoelen alsook een kookboek om te weten wat je er dan mee kan in de keuken. Dit is het meest uitgebreide receptenboek voor paddestoelen dat ik ken.

Soorten

In dit boek worden 40 soorten wilde paddestoelen besproken; hoe ze te herkennen en te bereiden. Redelijk bekende als cantharellen, eekhoorntjesbrood en oesterzwammen maar ook eikhaas, parelamoniet en meelkop.
Ook wordt aandacht gegeven aan hele giftige soorten. Ook handig om die te kunnen herkennen.

Andere titels en excursies

Van dezelfde auteur verschenen ook nog:

- Het Paddestoelen Kookboek. Voor alle gekweekte soorten
- Handboek paddestoelen zoeken en bereiden voor gevorderden
- Paddestoelendesserts

Naast het schrijven van deze boeken geeft Mark Janssen ook excursies in Nederland en Franrijk.