Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rodekoolsalade

Venkel

Ingrediënten

voor de salade:
rode kool
appel
venkel
geweekte rozijnen
kiemen

voor de dressing:
milde olijfolie
sojaroom
zout
knoflook
chilimosterd
citroensap of azijn
ahornsiroop

Bereiding

De rode kool raspen. De appel en de venkel in kleine stukjes snijden. De kiemen eventueel ook klein snijden. Dit alles mengen en de geweekte rozijnen toevoegen.

2 keer zoveel sojaroom als olijfolie bij elkaar voegen. De rest er ook bij en met de staafmixer mixen. Even proeven en eventueel iets toevoegen. Het zuur van de citroen of azijn is nodig om de room en de olie te binden tot een consistente massa.

De dressing door de salade mengen.

Herstellende landbouw: Agro-ecologie voor boeren, burgers en buitenlui

categorieën: boeken, Permacultuur

Herstellende-landbouw_Shepard_2014

Auteur: Mark Shepard
Vertaald en bewerkt door Maranke Spoor & Lucas Brouns
Oorspronkelijke titel: Restoration agriculture: Real-world permaculture for farmers, 2013.


Herstellende landbouw verschijnt het voorjaar van 2014. Het boek geeft een handleiding om natuurlijke, meerjarige agrarische ecosystemen op te bouwen, van de vierkante meter tot honderden hectares. Daarbij boots je natuurlijke ecosystemen na in een ontwerp dat een overvloed laat ontstaan. Zo laat je ecosysteemdiensten hun werk doen voor het leven op aarde, terwijl je ook voorziet in voedsel, bouwmaterialen, medicijnen en brandstoffen voor ons mensen. Repareer de planeet door wat je eet!

“De hazelnoten waren al van de struiken geoogst, net als de kersen, moerbeien, kiwi's en peren. Er werd een schat aan appels, rood en goud, in kuubskisten verzameld. Vlakbij hingen de tamme kastanjes te rijpen. Stierkalveren liepen te grazen op het rijke weiland. Varkens zochten verderop snuffelend naar gevallen hazelnoot-juweeltjes.
Ik liep over een werkzaam, voedselproducerend agrarisch bedrijf. Een boerderij met een zachte, rijke bodem, water, en een schat aan plantaardig en dierlijk leven, zelfs kikkers! Deze plek, New Forest Farm, was vijftien jaar eerder ook zo'n barregronds maïsveld geweest, maar ze was omgevormd. Ze is met onze hulp genezen, hersteld naar een productievere toestand.”

Burgers en buitenlui zien in Herstellende landbouw hoe ons voedsel wordt verbouwd en hoe je werkelijk duurzame keuzes kan maken als consument. Ook doet u talloze ideeën op voor een uitvoerbaar en duurzaam beheer van de tuin of boomgaard.

Boeren vinden in dit boek jarenlange ervaring met een veerkrachtig bedrijf. Mark Shepard laat zien wat u kunt doen om tijdens aanpassingen de inkomsten te laten doorlopen. Dit boek biedt een praktische handleiding in agroforestry en rotatiegrazen.

Meer informatie & bestellen? www.clubgroen.nl/herstellende-landbouw.