Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: ontbijtsalade

Rozijnen

Ingrediënten

water

 

gedroogde vijgen
rozijnen
sesamzaadjes
appel
sinaasappel
walnoten
venkel
bleekselderij

Bereiding

De avond ervoor de vijgen, in stukjes gesneden of geknipt, samen met de rozijnen en de sesamzaadjes weken in een schaal. Zet ze ruim onder water, als niet alle vocht wordt opgenomen is dit zeer goed nog te drinken.

's Morgens in de schaal de overige ingrediënten, in stukjes gesneden of gebroken, toevoegen.
Mengen en meteen opeten.

Herstellende landbouw: Agro-ecologie voor boeren, burgers en buitenlui

categorieën: boeken, Permacultuur

Herstellende-landbouw_Shepard_2014

Auteur: Mark Shepard
Vertaald en bewerkt door Maranke Spoor & Lucas Brouns
Oorspronkelijke titel: Restoration agriculture: Real-world permaculture for farmers, 2013.


Herstellende landbouw verschijnt het voorjaar van 2014. Het boek geeft een handleiding om natuurlijke, meerjarige agrarische ecosystemen op te bouwen, van de vierkante meter tot honderden hectares. Daarbij boots je natuurlijke ecosystemen na in een ontwerp dat een overvloed laat ontstaan. Zo laat je ecosysteemdiensten hun werk doen voor het leven op aarde, terwijl je ook voorziet in voedsel, bouwmaterialen, medicijnen en brandstoffen voor ons mensen. Repareer de planeet door wat je eet!

“De hazelnoten waren al van de struiken geoogst, net als de kersen, moerbeien, kiwi's en peren. Er werd een schat aan appels, rood en goud, in kuubskisten verzameld. Vlakbij hingen de tamme kastanjes te rijpen. Stierkalveren liepen te grazen op het rijke weiland. Varkens zochten verderop snuffelend naar gevallen hazelnoot-juweeltjes.
Ik liep over een werkzaam, voedselproducerend agrarisch bedrijf. Een boerderij met een zachte, rijke bodem, water, en een schat aan plantaardig en dierlijk leven, zelfs kikkers! Deze plek, New Forest Farm, was vijftien jaar eerder ook zo'n barregronds maïsveld geweest, maar ze was omgevormd. Ze is met onze hulp genezen, hersteld naar een productievere toestand.”

Burgers en buitenlui zien in Herstellende landbouw hoe ons voedsel wordt verbouwd en hoe je werkelijk duurzame keuzes kan maken als consument. Ook doet u talloze ideeën op voor een uitvoerbaar en duurzaam beheer van de tuin of boomgaard.

Boeren vinden in dit boek jarenlange ervaring met een veerkrachtig bedrijf. Mark Shepard laat zien wat u kunt doen om tijdens aanpassingen de inkomsten te laten doorlopen. Dit boek biedt een praktische handleiding in agroforestry en rotatiegrazen.

Meer informatie & bestellen? www.clubgroen.nl/herstellende-landbouw.