Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: houmous

Houmous

Synoniemen: hummus, humus.

Een soort paté van kikkererwten. Overige ingrediënten zijn in ieder geval: tahin, citroensap, olijfolie, (soms verse koriander) en (vaak) knoflook. Het wordt vaak gegeten met pitabroodjes en salade, maar het is ook geschikt als dipsaus, als broodbeleg en als bijgerecht bij de warme maaltijd.

Houmous wordt veel gegeten in de keukens uit het Midden-Oosten, Zuid-Europa en Noord-Afrika maar tegenwoordig is het bij ons (West-Europa) ook steeds bekender.

Het is kant-en-klaar te koop van onder andere de (biologische) merken: Florentin, Johannesmolen en Lima.

Ingrediënten

kikkererwten (een nacht weken en daarna nog ongeveer anderhalf uur koken. Hoe ouder ze zijn hoe langer ze moetn koken. Proef er af en toe eentje om te kijken of ze al gaar zijn. Of koop een potje.)
olijfolie
tahin
knoflook
zout
iets zuurs zoals citroensap of een klein scheutje azijn
sojaroom of tomatenpuree (twee varianten, ieder met een eigen smaak)

Bereiding

Gooi alles in de keukenmachine. Malen tot een gladde massa onstaan is. Af en toe proeven of er nog iets aan de smaak gedaan moet worden, meer zout of zuur. Pas op je vingers.
Trouwens, voor iedereen zonder zo'n geweldig apparaat, kleine hoeveelheden kunnen ook met de hand en een vork geprakt worden. Ik heb het ook vaak met de staafmixer gedaan, maar die hebben bij mij de neiging om te gaan roken, en dan doen ze het vaak niet meer.

Ook voor dit recept geldt: gooi erbij wat je lekker lijkt, laat weg wat je vies lijkt. Experimenteer.
Suggesties: kruiden als (verse of gedroogde) koriander, bieslook, selderij, munt, peper en dergelijke. Gedroogde tomaatjes en wat je verder zoal lekker lijkt.

Herstellende landbouw: Agro-ecologie voor boeren, burgers en buitenlui

categorieën: boeken, Permacultuur

Herstellende-landbouw_Shepard_2014

Auteur: Mark Shepard
Vertaald en bewerkt door Maranke Spoor & Lucas Brouns
Oorspronkelijke titel: Restoration agriculture: Real-world permaculture for farmers, 2013.


Herstellende landbouw verschijnt het voorjaar van 2014. Het boek geeft een handleiding om natuurlijke, meerjarige agrarische ecosystemen op te bouwen, van de vierkante meter tot honderden hectares. Daarbij boots je natuurlijke ecosystemen na in een ontwerp dat een overvloed laat ontstaan. Zo laat je ecosysteemdiensten hun werk doen voor het leven op aarde, terwijl je ook voorziet in voedsel, bouwmaterialen, medicijnen en brandstoffen voor ons mensen. Repareer de planeet door wat je eet!

“De hazelnoten waren al van de struiken geoogst, net als de kersen, moerbeien, kiwi's en peren. Er werd een schat aan appels, rood en goud, in kuubskisten verzameld. Vlakbij hingen de tamme kastanjes te rijpen. Stierkalveren liepen te grazen op het rijke weiland. Varkens zochten verderop snuffelend naar gevallen hazelnoot-juweeltjes.
Ik liep over een werkzaam, voedselproducerend agrarisch bedrijf. Een boerderij met een zachte, rijke bodem, water, en een schat aan plantaardig en dierlijk leven, zelfs kikkers! Deze plek, New Forest Farm, was vijftien jaar eerder ook zo'n barregronds maïsveld geweest, maar ze was omgevormd. Ze is met onze hulp genezen, hersteld naar een productievere toestand.”

Burgers en buitenlui zien in Herstellende landbouw hoe ons voedsel wordt verbouwd en hoe je werkelijk duurzame keuzes kan maken als consument. Ook doet u talloze ideeën op voor een uitvoerbaar en duurzaam beheer van de tuin of boomgaard.

Boeren vinden in dit boek jarenlange ervaring met een veerkrachtig bedrijf. Mark Shepard laat zien wat u kunt doen om tijdens aanpassingen de inkomsten te laten doorlopen. Dit boek biedt een praktische handleiding in agroforestry en rotatiegrazen.

Meer informatie & bestellen? www.clubgroen.nl/herstellende-landbouw.