Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chutney van perzik en tomaat

Tomaatjes

Recept van Barbara
Genoeg voor ongeveer 3 potten.

Ingredienten en benodigdheden

- 800 gram perzik - ik had hollandse
- 400 gram tomaten - ik gebruikte trostomaten
- 1/2 (dikke) rode ui - fijngesneden
- 1 laurierblad
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels (appel)azijn
- 50 gram sjalotjes -> fijngesneden
- 1 grote appel in stukjes
- 1 (ruime) theelepel kerriepoeder
- pijpkaneel, ca. 6 cm.
- 1,5 dl inmaakazijn
- 3/4 theelepel kruidnagelpoeder
- 200 gram lichtgele basterdsuiker (of 50 gram fructose)

- schone (uitgekookte) glazen potten met goede deksels.
- pan met dikke bodem. - ik gebruik een gietijzeren braadpan
- normale pan.
- vergiet
- houten plank om de gevulde kokendhete potten op zijn kop te zetten en af te laten koelen.
- mesje
- roerlepel van kunststof of hout
- kleine soeplepel of andere komvormige lepel voor het overhevelen in de glazen potjes.

Bereiding

1. Het schillen en ontvellen van perzik en tomaat.
Ruime pan water aan de kook brengen. Perziken er in leggen en na ca 1 minuut eruit halen, in het vergiet leggen en meteen onder de koude kraan afspoelen.
Tomaten inkruisen en 35 a 40 seconden in het kokende water leggen, eruit halen, in de vergiet doen en meteen onder de koude kraan afspoelen.
De perziken en de tomaten zijn nu gemakkelijk te ontvellen/schillen.

2. Het maken van de chutney
Snijd de perziken en tomaten in stukjes. Doe ze in de dikke bodempan met de suiker, ui, sjalot, kerrie, kruidnagel, appel, kaneel, zout, azijn. Breng het geheel al roerend aan de kook. Zet de pan op het kleinste pitje (spaarbrander) en laat de massa heel langzaam indikken. Regelmatig roeren. Het kan wel 1,5 uur duren. (heb je geen spaarbrander, houd de pan dan extra goed in de gaten. ik neem aan dat de indiktijd dan minder is, en dat je frequenter moet roeren)

3. Overhevelen in de potten.
Schep de kokendhete chutney in de glazen potten; maak ze goed vol sluit de ze meteen af en zet ze op de kop op de plank. Laat ze vacuüm trekken en afkoelen.

Het bodemvoedselweb

categorieën: boeken, Permacultuur, Tuinieren

HetBodemvoedselweb

Alle kleine beestjes helpen

Auteurs: Jeff Lowenfels and Wayne Lewis
Uitgever: Jan van Arkel
Oorspronkelijke titel: Teaming with Microbes, A Gardener’s Guide to the Soil Food Web (2006)
Vertaling: Marc Siepman
ISBN: 9789062245345

Tekst van de uitgever:

Slimme tuiniers weten dat de bodem alles behalve een dooie boel is. Een gezonde bodem barst van het leven - niet alleen regenwormen en insecten, maar ook een verbijsterende hoeveelheid bacteriën, schimmels en andere micro-organismen.

Als we kunstmest gebruiken, dan beschadigen we het microbiële bodemleven dat zorg draagt voor gezonde planten en worden we steeds afhankelijker van een arsenaal aan kunstmatige substanties, waarvan er veel giftig zijn voor mensen en andere levensvormen.

Maar er is een alternatief voor deze vicieuze cirkel: tuinieren op een manier die het bodemvoedselweb versterkt in plaats van verzwakt. Het bodemvoedselweb is een complexe wereld vol met organismen die door hun interacties een voedende omgeving creëren voor planten.

Door jargon te vermijden maken de auteurs de voordelen van zorg voor het bodemvoedselweb voor een groot publiek bereikbaar, van ecologisch tuiniers tot weekendtuiniers die simpelweg gezonde, weelderige planten willen zonder het gebruik van chemicaliën.