Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: linzen-spinazieschotel

Miniwieners

Ingrediënten

(voor twee personen)

- 100 gram dupuislinzen200 ml water½ bouillonblokjetheelepel bonekruidolijfolie
- 1 ui
- 1 stengel bleekselderij
- 2 tenen knoflook
- 6 gedroogde tomaten, in stukken gescheurd of geknipt
- flinke scheut ketchup
- 300 gram spinazie
- 6 miniwieners (tofuknakworstjes van Taifun)

Bereiding

Was de linzen en kook ze met het bouillonblokje, het bonekruid en het water tot ze gaar zijn, plusminus 25 minuten. Ze blijven heel. Zet apart.

Giet een flinke scheut olijfolie in een hoge braadpan, het vuur laag laten.
Voeg de ui in ringen toe en laat even smoren. De bleekselderij en de gedroogde tomaten in stukken erbij doen, lekker bakken. De knoflook en de ketchup er iets later bijdoen.

Van de spinazie de steeltjes verwijderen en de bladeren goed wassen.

De miniwieners apart bakken en in stukjes snijden. Deze bij de rest voegen.

Dan de gewassen spinazie handje voor handje erbij. Goed roeren met het vuur hoog. Zodra de spinazie geslonken is, en dat is snel, is het klaar.

Het dierloze gerecht

categorieën: boeken

dierloze_gerecht

Auteur: Dirk-Jan Verdonk
ISBN: 978 90 8506 711 5
Prijs: € 29,50

Dirk-Jan Verdonk schrijft in ‘Het dierloze gerecht’ zes verhalen over de geschiedenis van de Nederlandse vegetarische beweging. Hij promoveert 8 april aanstaande op ‘Het dierloze gerecht’.

Verdonk schrijft hoe deze geschiedenis een belangrijke crisis blootlegt over de plaats van niet-menselijke dieren in een maatschappij die gedomineerd wordt door mensen.

Verwante wezens

In de verhouding van mensen tot dieren is voedsel verreweg de belangrijkste component: we eten dieren op en claimen landbouwgrond om er veevoer op te verbouwen. Toch wordt deze norm al vanaf het einde van de negentiende eeuw betwist door een vegetarische beweging die dieren niet als ’voedsel’, maar als ’verwante wezens’ voorstelt. De beweging toonde zich in de loop van de tijd in verschillende gedaanten: van het respectabele hotel-restaurant Pomona tot de alternatieve winkeltjes van de kabouters; van de ludieke acties van Lekker Dier tot de ‘terroristische’ aanslagen van het Dierenbevrijdingsfront. Tegen de stroom in van traditie, economie en smaakvoorkeuren veroverden vegetariërs van velerlei slag ruimte voor een vleesloos bestaan.

Over de auteur

Dirk-Jan Verdonk was verbonden aan 'Varkens in Nood', en is momenteel werkzaam bij de World Society for the Protection of Animals.

Locatie promotie

Senaatszaal, Academiegebouw - Domplein 29, Utrecht.

Bronnen:

- debeterewereld.nl
- uitgeverijboom.nl