Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gestoofde groenekoolstamppot met tempeh

Groenekool

Ingrediënten

groene kool
aardappels
paprika
ui
wortel
tempeh
water
shoyu
ketchup (optioneel)
zout
olie

Bereiding

De tempeh in plakken van ongeveer een halve centimeter of minder snijden. In een diep bord marineren in shoyu en eventueel ketchup.

Bladeren van de groene kool loshalen, eventueel wassen en de harde nerf er uitsnijden. De rest in zo klein mogelijke reepjes snijden.
Beetje olie in een pan met dikke bodem, daar de reepjes kool inleggen. Het gas laag houden. Na een paar minuten een scheutje shoyu toevoegen en wat water. Deksel op de pan en laten stoven. Regelmatig even omroeren en zorgen dat het vochtig genoeg blijft. Niet nat, het moet niet koken maar stoven.

In een bakpan de paprika, ui en wortel bakken in olie.

De aardappels eventueel schillen en wassen. In kleine blokjes snijden en koken.

De tempeh bakken in olie op redelijk hoog vuur. Regelmatig keren. Ze zijn in een paar minuten klaar.

De aardappels als ze gaar zijn afgieten en bij de groene kool doen. Ook de gebakken groente erdoor. Zout toevoegen. Stampen.

Opdienen met de tempeh apart.

Het dierloze gerecht

categorieën: boeken

dierloze_gerecht

Auteur: Dirk-Jan Verdonk
ISBN: 978 90 8506 711 5
Prijs: € 29,50

Dirk-Jan Verdonk schrijft in ‘Het dierloze gerecht’ zes verhalen over de geschiedenis van de Nederlandse vegetarische beweging. Hij promoveert 8 april aanstaande op ‘Het dierloze gerecht’.

Verdonk schrijft hoe deze geschiedenis een belangrijke crisis blootlegt over de plaats van niet-menselijke dieren in een maatschappij die gedomineerd wordt door mensen.

Verwante wezens

In de verhouding van mensen tot dieren is voedsel verreweg de belangrijkste component: we eten dieren op en claimen landbouwgrond om er veevoer op te verbouwen. Toch wordt deze norm al vanaf het einde van de negentiende eeuw betwist door een vegetarische beweging die dieren niet als ’voedsel’, maar als ’verwante wezens’ voorstelt. De beweging toonde zich in de loop van de tijd in verschillende gedaanten: van het respectabele hotel-restaurant Pomona tot de alternatieve winkeltjes van de kabouters; van de ludieke acties van Lekker Dier tot de ‘terroristische’ aanslagen van het Dierenbevrijdingsfront. Tegen de stroom in van traditie, economie en smaakvoorkeuren veroverden vegetariërs van velerlei slag ruimte voor een vleesloos bestaan.

Over de auteur

Dirk-Jan Verdonk was verbonden aan 'Varkens in Nood', en is momenteel werkzaam bij de World Society for the Protection of Animals.

Locatie promotie

Senaatszaal, Academiegebouw - Domplein 29, Utrecht.

Bronnen:

- debeterewereld.nl
- uitgeverijboom.nl