Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: snelle pizza

Pizzabodem

Ingrediënten

pizzabodem
tomatenpuree (of pastasaus)
gistvlokken
spinazie (uit een potje en goed uitgelekt)
ui
courgette
cherrytomaatjes (gehalveerd)
aubergine (voorgebakken)
knoflook
oregano
paprikapoeder
tijm
olijfolie

Bereiding

Een laag tomatenpuree of pastasaus is de basis. Daaroverheen komt de spinazie en daarop wat gistvlokken voor de hartige smaak.
Hierop de groenten in schijfjes, en de kruiden. Op het laatst wat olijfolie overheen sprenkelen (niet te zuinig).

In de oven bakken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de bodem.

Voorgebakken bodems

Er zijn in de natuurvoedingswinkels heel lekkere voorgebakken pizzabodems te krijgen. Van volkoren, wit of speltmeel. Van bijvoorbeeld de merken La Bioidea, Terra Sana of Biona. Ze zijn heel handig om in huis te hebben voor een snelle maaltijd.

Het dierloze gerecht

categorieën: boeken

dierloze_gerecht

Auteur: Dirk-Jan Verdonk
ISBN: 978 90 8506 711 5
Prijs: € 29,50

Dirk-Jan Verdonk schrijft in ‘Het dierloze gerecht’ zes verhalen over de geschiedenis van de Nederlandse vegetarische beweging. Hij promoveert 8 april aanstaande op ‘Het dierloze gerecht’.

Verdonk schrijft hoe deze geschiedenis een belangrijke crisis blootlegt over de plaats van niet-menselijke dieren in een maatschappij die gedomineerd wordt door mensen.

Verwante wezens

In de verhouding van mensen tot dieren is voedsel verreweg de belangrijkste component: we eten dieren op en claimen landbouwgrond om er veevoer op te verbouwen. Toch wordt deze norm al vanaf het einde van de negentiende eeuw betwist door een vegetarische beweging die dieren niet als ’voedsel’, maar als ’verwante wezens’ voorstelt. De beweging toonde zich in de loop van de tijd in verschillende gedaanten: van het respectabele hotel-restaurant Pomona tot de alternatieve winkeltjes van de kabouters; van de ludieke acties van Lekker Dier tot de ‘terroristische’ aanslagen van het Dierenbevrijdingsfront. Tegen de stroom in van traditie, economie en smaakvoorkeuren veroverden vegetariërs van velerlei slag ruimte voor een vleesloos bestaan.

Over de auteur

Dirk-Jan Verdonk was verbonden aan 'Varkens in Nood', en is momenteel werkzaam bij de World Society for the Protection of Animals.

Locatie promotie

Senaatszaal, Academiegebouw - Domplein 29, Utrecht.

Bronnen:

- debeterewereld.nl
- uitgeverijboom.nl