Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met gyros

Gyros

Ingrediënten

pasta
gyros
aubergine
olie
ui
prei
knoflook
gistvlokken
paprika
paprikapoeder
tomatenpuree

Bereiding

Kook de pasta (spaghetti, macaroni of iets anders). Als het gaar is uit laten lekken, spoelen met koud water en apart zetten.

In een bakpan de kleingesneden stukjes gyros op een hoog vuur bakken. Apart zetten.

In een bakpan de aubergine-in-plakken bakken met genoeg (veel) olijfolie. Uit laten lekken op keuken- of wc-papier. Klein snijden. Apart zetten.

In een braadpan of wok ui, paprika en prei bakken in olijfolie. Knoflook toevoegen maar opletten dat het niet aanbrandt. Paprikapoeder en gistvlokken erbij. Puree erbij. Als alles lekker smeuïg is (eventueel meer olie of een beetje water toevoegen) de aubergine, gyros en pasta toevoegen. Onder voortdurend roeren goed verhitten.

Het dierloze gerecht

categorieën: boeken

dierloze_gerecht

Auteur: Dirk-Jan Verdonk
ISBN: 978 90 8506 711 5
Prijs: € 29,50

Dirk-Jan Verdonk schrijft in ‘Het dierloze gerecht’ zes verhalen over de geschiedenis van de Nederlandse vegetarische beweging. Hij promoveert 8 april aanstaande op ‘Het dierloze gerecht’.

Verdonk schrijft hoe deze geschiedenis een belangrijke crisis blootlegt over de plaats van niet-menselijke dieren in een maatschappij die gedomineerd wordt door mensen.

Verwante wezens

In de verhouding van mensen tot dieren is voedsel verreweg de belangrijkste component: we eten dieren op en claimen landbouwgrond om er veevoer op te verbouwen. Toch wordt deze norm al vanaf het einde van de negentiende eeuw betwist door een vegetarische beweging die dieren niet als ’voedsel’, maar als ’verwante wezens’ voorstelt. De beweging toonde zich in de loop van de tijd in verschillende gedaanten: van het respectabele hotel-restaurant Pomona tot de alternatieve winkeltjes van de kabouters; van de ludieke acties van Lekker Dier tot de ‘terroristische’ aanslagen van het Dierenbevrijdingsfront. Tegen de stroom in van traditie, economie en smaakvoorkeuren veroverden vegetariërs van velerlei slag ruimte voor een vleesloos bestaan.

Over de auteur

Dirk-Jan Verdonk was verbonden aan 'Varkens in Nood', en is momenteel werkzaam bij de World Society for the Protection of Animals.

Locatie promotie

Senaatszaal, Academiegebouw - Domplein 29, Utrecht.

Bronnen:

- debeterewereld.nl
- uitgeverijboom.nl