Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gegrilde courgette

Courgettebloem

Ingrediënten

courgette
cherry-tomaten
ui in ringetjes
knoflook
olijfolie
zout
peper
chilipoeder
ketchup

Bereiding

Snij de courgette in plakken van maximaal een halve centimeter dik. De tomaten halveren.
Marineer alles in olijfolie met zout, peper, chilipoeder. Laat even uitlekken en gril ze dan in een hete grilpan, een hete koekepan of op de barbeque. De pan moet goed heet zijn voor de groenten erin gaan. Beide zijden ongeveer een paar minuten tot de courgette zacht is. De courgette en tomaat uit de pan halen en nu de ui en knofook erin, even bakken en dan ketchup erbij. Dit over de courgette en tomaat gieten.

Bij hele grote courgettes kunnen eventueel de zaden eruit geschept worden. Dit gaat goed met een lepel.

Gegrilde courgette is erg lekker als broodbeleg of als bijgerecht bij pasta of aardappels.

Het dikke afvalboek

categorieën: Afvallen algemeen

hetdikkeafvalboek

Auteur: Ivan Wolffers
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 978 90 468 0309 7

Van de achterflap:

De nuchtere waarheid over diëten, afvallen, voeding en ons schoonheidsideaal
Elke dag worden we geconfronteerd met de boodschap: we worden te dik! Kranten hebben dreigende koppen, scholen waarschuwen, supermarkten staan vol afslankproducten en veel tv-programma’s gaan over afvallen.
We doen de gekste dingen om kilo’s kwijt te raken. Massaal volgen we diëten als South Beach, Sonja Bakker en Atkins, we slikken afslankpillen of laten onze maag operatief verkleinen. Veel mensen tobben hun hele leven met hun gewicht. Ziektes als anorexia nervosa en boulimia komen steeds vaker voor. Hoe komen we aan die complexen over ons lichaam? Hoe dik is ‘te dik’, en is dat echt ongezond?

Het fenomeen afvallen van alle kanten belicht, met veel fullcolour illustraties
In Het dikke afvalboek staat alles over overgewicht en afvallen, en meer: van het ontstaan van ons westerse schoonheidsideaal tot het gevaar van een buikje, van de manier waarop de media en de voedingsindustrie ons beïnvloeden tot het verschil tussen modediëten en verstandige diëten, van de werking van transvetten tot het jojo-effect.
Ivan Wolffers geeft praktische adviezen. Op humoristische toon beschrijft hij wat we onszelf aandoen, wanneer we ons werkelijk dik moeten maken over onze omvang en hoe we succesvol in actie kunnen komen.