Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dupuis-soep

Venkel

Ingrediënten

- dupuis-linzen
- water
- bouillon
- ao nori
- bonekruid
- selderijblad
- ui
- knoflook
- prei
- venkel
- rode paprika
- wortel

Bereiding

Kook dupuis-linzen in een pan met ruim water en bouillon, selderijblad, ao nori en bonekruid. Deze laatste twee ingrediënten geven niet alleen een lekkere smaak maar zorgen ook voor een betere vertering van peulvruchten.

Als de linzen na een minuut of dertig gaar zijn (ze zijn nog wel rond in tegenstelling tot rode linzen), de in stukken gesneden groenten toevoegen en alles nog ongeveer 10 à 15 minuten koken. Met de staafmixer min of meer glad pureren en opdienen.

Het dikke afvalboek

categorieën: Afvallen algemeen

hetdikkeafvalboek

Auteur: Ivan Wolffers
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 978 90 468 0309 7

Van de achterflap:

De nuchtere waarheid over diëten, afvallen, voeding en ons schoonheidsideaal
Elke dag worden we geconfronteerd met de boodschap: we worden te dik! Kranten hebben dreigende koppen, scholen waarschuwen, supermarkten staan vol afslankproducten en veel tv-programma’s gaan over afvallen.
We doen de gekste dingen om kilo’s kwijt te raken. Massaal volgen we diëten als South Beach, Sonja Bakker en Atkins, we slikken afslankpillen of laten onze maag operatief verkleinen. Veel mensen tobben hun hele leven met hun gewicht. Ziektes als anorexia nervosa en boulimia komen steeds vaker voor. Hoe komen we aan die complexen over ons lichaam? Hoe dik is ‘te dik’, en is dat echt ongezond?

Het fenomeen afvallen van alle kanten belicht, met veel fullcolour illustraties
In Het dikke afvalboek staat alles over overgewicht en afvallen, en meer: van het ontstaan van ons westerse schoonheidsideaal tot het gevaar van een buikje, van de manier waarop de media en de voedingsindustrie ons beïnvloeden tot het verschil tussen modediëten en verstandige diëten, van de werking van transvetten tot het jojo-effect.
Ivan Wolffers geeft praktische adviezen. Op humoristische toon beschrijft hij wat we onszelf aandoen, wanneer we ons werkelijk dik moeten maken over onze omvang en hoe we succesvol in actie kunnen komen.