Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dupuis-soep

Venkel

Ingrediënten

- dupuis-linzen
- water
- bouillon
- ao nori
- bonekruid
- selderijblad
- ui
- knoflook
- prei
- venkel
- rode paprika
- wortel

Bereiding

Kook dupuis-linzen in een pan met ruim water en bouillon, selderijblad, ao nori en bonekruid. Deze laatste twee ingrediënten geven niet alleen een lekkere smaak maar zorgen ook voor een betere vertering van peulvruchten.

Als de linzen na een minuut of dertig gaar zijn (ze zijn nog wel rond in tegenstelling tot rode linzen), de in stukken gesneden groenten toevoegen en alles nog ongeveer 10 à 15 minuten koken. Met de staafmixer min of meer glad pureren en opdienen.

Het paddenstoelenboek

categorieën: boeken, Koken en eten

het_paddenstoelenboek_Edwin_Flores

zoeken, kweken, koken

Auteur: Edwin Florès
Uitgever: Gottmer/Becht, Haarlem
ISBN: 978 90 230 1311 2

Recensie door Mirjam Vaes

Of je nou wel of niet van paddenstoelen houdt, of je ze nou wel of niet zelf wilt zoeken of kweken, dit is een prachtig boek. Om te kijken, te leren of inspiratie op te doen.

Wat zijn paddenstoelen eigenlijk?

Paddestoelen zijn schimmels, of eigenlijk de vruchten van schimmels. Ze zijn te verdelen in verschillende soorten, met plaatjes of lamellen, met buisjes of liggend op hun buik. Niet allemaal hebben ze een steel of een ring maar wel allemaal een hoed. Sommigen zijn parasitair, andere leven van dood, rottend, materiaal of in symbiose met andere levende organismen. Veel zijn giftig maar er zijn er ook behoorlijk wat wel eetbaar. En ze groeien zomaar spontaan in onze omgeving.

Eetbare soorten

In het boek staan alleen eetbare soorten vermeld, aangeraden wordt om als je het veld in gaat ook nog een andere veldgids mee te nemen om de verschillen tussen de eetbare en de giftige soorten beter te kunnen zien. Er wordt, in het kort maar heel duidelijk, aangegeven hoe en wanneer ze groeien, wat voor soorten er zijn en waar je ze kan vinden. Per soort wordt overzichtelijk uitgelegd waar ze aan te herkennen zijn. De foto's laten duidelijk zien waar je op moet letten.
Er blijken veel meer eetbare paddenstoelen te groeien dan ik in ieder geval wist. Met de mooiste kleuren, vormen en namen. De sombere honingzwam, voorjaarspronkridderzwam of porseleinzwam, ik had er nog nooit van gehoord.

Auteur

De auteur, Edwin Florès, heeft jarenlange ervaring met het determineren van paddenstoelen en met het overdragen van deze kennis aan anderen. Dit is zijn eerste boek. Dat er maar meer mogen volgen!

Meer weten

Mijn wandelingen in de natuur, maar ook in de stad, zullen weer meer gekleurd zijn, ik zal weer meer zien en genieten van alles dat spontaan groeit in onze directe omgeving.
De hoofdstukken over het zelf kweken, bewaren en uiteraard bereiden van de zwammen inspireren mij om meer te leren, meer te willen weten, meer voor mijn eigen voedsel te kunnen zorgen. Ik denk dat ik maar eens een cursus bij de auteur ga doen.