Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kastanjepuree

Tamme kastanje

Ingrediënten

kastanjes
water met daarin opgelost bouillon (poeder of blokje)
sojaroom

Bereiding

Voor dit recept moet je de (tamme) kastanjes minimaal 12 minuten koken zonder ze van te voren in te kruisen. (Dit doe je normaal gesproken wel omdat ze dan makkelijker te pellen zijn.)
Na het koken afgieten en de kastanjes overdwars doorsnijden. Als ze lang genoeg gekookt hebben kan je het vruchtvlees er makkelijk uit scheppen of peuteren.
Al het vruchtvlees weer in een pan met bouillon doen zodat het net onder water staat.

Ongeveer 40 minuten op een laag vuurtje koken, het moet net niet droogkoken. Gas uitzetten.
Sojaroom toevoegen en met de staafmixer, of een vork, lekker smeuïg maken.

Serveersuggestie

Je kan deze puree zien als vervanging voor aardappels of graan. Serveer hem dan met gekookte of gestoofde groenten en gebakken tofu.

Ook lekker is het om kastanjepuree met stoofpeertjes te combineren. En misschien wat vanillevla, dan wordt het wel echt een snoeppartijtje.

Het paddenstoelenboek

categorieën: boeken, Koken en eten

het_paddenstoelenboek_Edwin_Flores

zoeken, kweken, koken

Auteur: Edwin Florès
Uitgever: Gottmer/Becht, Haarlem
ISBN: 978 90 230 1311 2

Recensie door Mirjam Vaes

Of je nou wel of niet van paddenstoelen houdt, of je ze nou wel of niet zelf wilt zoeken of kweken, dit is een prachtig boek. Om te kijken, te leren of inspiratie op te doen.

Wat zijn paddenstoelen eigenlijk?

Paddestoelen zijn schimmels, of eigenlijk de vruchten van schimmels. Ze zijn te verdelen in verschillende soorten, met plaatjes of lamellen, met buisjes of liggend op hun buik. Niet allemaal hebben ze een steel of een ring maar wel allemaal een hoed. Sommigen zijn parasitair, andere leven van dood, rottend, materiaal of in symbiose met andere levende organismen. Veel zijn giftig maar er zijn er ook behoorlijk wat wel eetbaar. En ze groeien zomaar spontaan in onze omgeving.

Eetbare soorten

In het boek staan alleen eetbare soorten vermeld, aangeraden wordt om als je het veld in gaat ook nog een andere veldgids mee te nemen om de verschillen tussen de eetbare en de giftige soorten beter te kunnen zien. Er wordt, in het kort maar heel duidelijk, aangegeven hoe en wanneer ze groeien, wat voor soorten er zijn en waar je ze kan vinden. Per soort wordt overzichtelijk uitgelegd waar ze aan te herkennen zijn. De foto's laten duidelijk zien waar je op moet letten.
Er blijken veel meer eetbare paddenstoelen te groeien dan ik in ieder geval wist. Met de mooiste kleuren, vormen en namen. De sombere honingzwam, voorjaarspronkridderzwam of porseleinzwam, ik had er nog nooit van gehoord.

Auteur

De auteur, Edwin Florès, heeft jarenlange ervaring met het determineren van paddenstoelen en met het overdragen van deze kennis aan anderen. Dit is zijn eerste boek. Dat er maar meer mogen volgen!

Meer weten

Mijn wandelingen in de natuur, maar ook in de stad, zullen weer meer gekleurd zijn, ik zal weer meer zien en genieten van alles dat spontaan groeit in onze directe omgeving.
De hoofdstukken over het zelf kweken, bewaren en uiteraard bereiden van de zwammen inspireren mij om meer te leren, meer te willen weten, meer voor mijn eigen voedsel te kunnen zorgen. Ik denk dat ik maar eens een cursus bij de auteur ga doen.