Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoensaus

Pompoen1

Ingrediënten

pompoen
olijfolie
sjalot of bosui
knoflook
kerriepoeder
kurkuma
koriander
gember vers (eventueel)
gouillon
shoyu (zoute sojasaus)
water
pindakaas en/of sambal

Bereiding

Elke soort pompoen is hiervoor geschikt. De groene is wat zoeter dan de oranje en de butternut. De (verse) oranje hoeft alleen maar geborsteld te worden, tenzij de schil hard geworden is. Dan wel schillen, net als de groene en de butternut.

Met een lepel de pitten verwijderen. Deze kan je drogen en pellen. Een lastig karweitje, maar ze zijn erg lekker en gezond.

In de pan een beetje olijfolie verwarmen en hierin heel fijn gesnipperde sjalot of bosui en uitgeperste knoflook doen. Goed blijven roeren zodat de knoflook niet aanbrandt. Kerriepoeder, kurkuma, koriander en eventueel wat heel klein gesneden verse gember toevoegen.
Snijd de pompoen in kleine stukken. Doe deze in de pan en voeg water toe. De pompoen mag onder water staan.
Voeg bouillon en een scheutje shoyu toe en laat aan de kook komen. Tijdens het koken regelmatig roeren zodat de pompoen stuk gaat en de saus zacht en romig wordt. Eventueel meer water toevoegen.
Op het laatst kan er naar smaak pindakaas en/of sambal toegevoegd worden.

Serveersuggestie

Pompoensaus is niet alleen lekker bij granen zoals rijst of gierst, maar ook erg smakelijk met pasta.

Het verhaal van het menselijk lichaam

categorieën: boeken, Geschiedenis, Gezondheid algemeen

het_verhaal_van_het_menselijk_lichaam Daniel_Lieberman_op_blote_voeten

Evolutie, gezondheid en ziekte

Auteur: Daniel Lieberman
Uitgever: Atlas Contact
Oorspronkelijke titel: The Story of the Human Body (2013)
Vertaling: Wybrand Scheffer (2014)
ISBN: 978 90 450 2655 8

Tekst van de uitgever:

"Daniel Lieberman onderzoekt de grote transformaties die ons lichaam gedurende miljoenen jaren onderging: het ontstaan van de tweevoeter, de overgang naar een voedselpatroon dat uit meer dan fruit bestond, de ontwikkeling van ons uitzonderlijk grote brein en ons atletische vermogen.

Ons hoofd, onze ledematen, onze stofwisseling, geen deel van het lichaam blijft onbesproken. Continue adaptaties brachten ons veel voordeel, maar creëerden een omgeving waartegen ons lichaam niet bestand is, met als resultaat vermijdbare ziektes zoals obesitas en diabetes type 2. Lieberman noemt dit 'dysevolutie': we leven steeds langer, maar zijn vaker chronisch ziek. Met Darwin als leidraad propageert hij een gezondere leefomgeving, voor ons eigen bestwil.

Daniel Lieberman (1964) is hoofd van de vakgroep Human Evolutionary Biology aan Harvard. Hij publiceerde in Nature en Science en staat bekend om zijn brede kijk op de wetenschap: hij combineert paleontologie moeiteloos met fysiologie en biomechanica.
Lieberman is een groot voorstander van hardlopen op blote voeten en staat daarom ook wel bekend als barefoot professor."