Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: courgettesoep

Courgette

Zoals iedereen die een moestuin heeft wel weet, kan een courgetteplant wekenlang voedsel verschaffen.
Belangrijk om te beseffen is dat courgettes het lekkerste zijn als ze nog klein zijn. Pluk of koop ze daarom klein (10-20 cm). Hoe groter ze worden hoe wateriger.

Courgettes zijn heel geschikt om soep van te koken, van de grotere exemplaren is dat waarschijnlijk zelfs het beste wat je kan doen.

Ingrediënten

- olijfolie
- ui
- knoflook
- courgette
- bouillon (poeder of blokje)
- water
- tijm, dille, rozemarijn, bonekruid, zout, peper en/of andere kruiden
- bieslook
- sojaroom

Bereiding

Doe in een soeppan de olijfolie en daar meteen de in ringen gesneden ui bij. Gas laag laten staan. De ui moet niet bakken maar meer zachtjes gaar smoren. Na een minuut of tien de knoflook (fijngesneden of geperst) erbij en de courgette (in dobbelsteentjes). Even bakken en dan wat water erbij en de bouillon. Niet te veel water, de courgette moet net onder staan. Kruiden naar smaak, behalve de bieslook, toevoegen.

Als de courgette gaar is, dat duurt waarschijnlijk ook maar een minuut of tien, de pan van het vuur halen en met de staafmixer mooi smeuïg maken.

Serveersuggestie

Opdienen en op het bord bieslook en eventueel sojaroom toevoegen.

Deze soep kan op allerlei manieren opgeleukt worden. Door bv. andere groenten mee te bakken, paprika, tomaat en zo. Of door er gebakken tofu- of sojabrokjes door te doen. Het is het lekkerste om deze elementen apart te bakken en ze toe te voegen nadat de staafmixer door de soep gegaan is. Je krijgt op deze manier meer smaak en bite.

Het verhaal van het menselijk lichaam

categorieën: boeken, Geschiedenis, Gezondheid algemeen

het_verhaal_van_het_menselijk_lichaam Daniel_Lieberman_op_blote_voeten

Evolutie, gezondheid en ziekte

Auteur: Daniel Lieberman
Uitgever: Atlas Contact
Oorspronkelijke titel: The Story of the Human Body (2013)
Vertaling: Wybrand Scheffer (2014)
ISBN: 978 90 450 2655 8

Tekst van de uitgever:

"Daniel Lieberman onderzoekt de grote transformaties die ons lichaam gedurende miljoenen jaren onderging: het ontstaan van de tweevoeter, de overgang naar een voedselpatroon dat uit meer dan fruit bestond, de ontwikkeling van ons uitzonderlijk grote brein en ons atletische vermogen.

Ons hoofd, onze ledematen, onze stofwisseling, geen deel van het lichaam blijft onbesproken. Continue adaptaties brachten ons veel voordeel, maar creëerden een omgeving waartegen ons lichaam niet bestand is, met als resultaat vermijdbare ziektes zoals obesitas en diabetes type 2. Lieberman noemt dit 'dysevolutie': we leven steeds langer, maar zijn vaker chronisch ziek. Met Darwin als leidraad propageert hij een gezondere leefomgeving, voor ons eigen bestwil.

Daniel Lieberman (1964) is hoofd van de vakgroep Human Evolutionary Biology aan Harvard. Hij publiceerde in Nature en Science en staat bekend om zijn brede kijk op de wetenschap: hij combineert paleontologie moeiteloos met fysiologie en biomechanica.
Lieberman is een groot voorstander van hardlopen op blote voeten en staat daarom ook wel bekend als barefoot professor."