Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: houmous

Houmous

Synoniemen: hummus, humus.

Een soort paté van kikkererwten. Overige ingrediënten zijn in ieder geval: tahin, citroensap, olijfolie, (soms verse koriander) en (vaak) knoflook. Het wordt vaak gegeten met pitabroodjes en salade, maar het is ook geschikt als dipsaus, als broodbeleg en als bijgerecht bij de warme maaltijd.

Houmous wordt veel gegeten in de keukens uit het Midden-Oosten, Zuid-Europa en Noord-Afrika maar tegenwoordig is het bij ons (West-Europa) ook steeds bekender.

Het is kant-en-klaar te koop van onder andere de (biologische) merken: Florentin, Johannesmolen en Lima.

Ingrediënten

kikkererwten (een nacht weken en daarna nog ongeveer anderhalf uur koken. Hoe ouder ze zijn hoe langer ze moetn koken. Proef er af en toe eentje om te kijken of ze al gaar zijn. Of koop een potje.)
olijfolie
tahin
knoflook
zout
iets zuurs zoals citroensap of een klein scheutje azijn
sojaroom of tomatenpuree (twee varianten, ieder met een eigen smaak)

Bereiding

Gooi alles in de keukenmachine. Malen tot een gladde massa onstaan is. Af en toe proeven of er nog iets aan de smaak gedaan moet worden, meer zout of zuur. Pas op je vingers.
Trouwens, voor iedereen zonder zo'n geweldig apparaat, kleine hoeveelheden kunnen ook met de hand en een vork geprakt worden. Ik heb het ook vaak met de staafmixer gedaan, maar die hebben bij mij de neiging om te gaan roken, en dan doen ze het vaak niet meer.

Ook voor dit recept geldt: gooi erbij wat je lekker lijkt, laat weg wat je vies lijkt. Experimenteer.
Suggesties: kruiden als (verse of gedroogde) koriander, bieslook, selderij, munt, peper en dergelijke. Gedroogde tomaatjes en wat je verder zoal lekker lijkt.

Holzers Permacultuur

categorieën: Alternatieve landbouw, boeken, Permacultuur

holzers_permacultuur

Sepp Holzer boert al 45 jaar op de berghellingen van Oostenrijk. Zijn bedrijf, de Krameterhof, is een netwerk van terrassen, verhoogde bedden, vijvers, waterlopen en paden. Er staan talloze fruitbomen en allerlei gewassen door elkaar. Zijn bedrijf is een lusthof. Over Sepp Holzer is de film ‘Der Agrar-Rebell’ gemaakt. Zie Farming with Nature.

Permacultuur - het boek

In dit boek komen alle aspecten van Holzer’s aanpak aan bod, niet alleen hoe je een holistisch systeem opzet, maar ook allerlei praktische details:
- hoe zet je een permacultuursysteem op;
- welke planten en fruitbomen kies je;
- hoe maak je bedden en vijvers;
- hoe huisvest je dieren en laat je ze meehelpen met boeren;
- hoe kweek je gemakkelijk paddestoelen;
en nog veel, veel meer.

De waardevolle informatie van een leven lang observeren en uitproberen brengt Holzer samen in dit boek. Wie het leest zal popelen om zelf aan de slag te gaan.

Dit leest gemakkelijk, helemaal niet saai of technisch. Holzer legt zijn principes uit, die later permacultuur bleken te heten. Hij heeft goede ideeën. Je hoeft alleen de foto’s maar te zien om te weten dat ze ook echt werken.’ – Diana op Amazon.com

Peter Polder ‘ Een praktisch boek over tuinbouw zonder fossiele brandstoffen. Daar word ik als boerenzoon en olie expert enthousiast van’

Anne-Marie Pronk (Klimaatverbond) ‘ een pracht instrument voor duurzaam denken doen’

Sepp Holzer, Holzer’s permacultuur, ca 320 pagina’s, pb, geheel in kleur, 19,95
isbn 978 90 6224 517 8, mei 2012
Uitgeverij Jan van Arkel, Grifthoek 151, 3514 JK Utrecht, 030 2731 840

http://www.janvanarkel.nl/
info@janvanarkel.nl
twitter.com/JanvArkelboeken" target="blank">http://twitter.com/JanvArkelBoeken
facebook.com/UitgeverijJanvanArkel