Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boskip in tomatensaus, nassa con pomodori

Handboek paddestoelen zoeken en bereiden

Boskip is een andere naam voor zwavelzwam, een in Nederland en België voorkomende paddestoel die met name groeit op oude eiken maar ook op andere loofbomen. De smaak doet denken aan die van kip, vandaar de benaming.
Dit recept heb ik (iets gewijzigd) overgenomen uit het Handboek paddestoelen van Mark Janssen. Hij heeft het weer van de Amerikaanse auteur Joe Maruca.

Ingrediënten

- 350 gram zwavelzwam
- olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalotje
- 4 tomaten
- rode wijn
- tijm
- basilicum
- oregano
- eventueel iets van room

Bereiding

Snijd de zwam in reepjes. Bak ze 10 tot 15 minuten met de knoflook op matig vuur (de zwam kleurt dan dieporanje).

Ontvel de tomaten, snijd ze klein en laat ze met de kruiden en het sjalotje sudderen in de wijn.

Voeg deze tomatensaus toe aan de zwam en  laat nog 10 tot 15 minuten sudderen.

Voeg eventueel een scheutje room toe.

Serveersuggestie

Serveer als voorgerecht met brood of als een bijgerecht bij de maaltijd.

Hondsdolheid

categorieën: Dieren, Gezondheid algemeen,

In sommige landen, met name in Zuidoost-Azië, is het normaal om dieren als honden en katten te eten.

Hoewel hondsdolheid (rabiës) meestal overgebracht wordt door beten van besmette dieren, kan het ook gebeuren dat mensen besmet raken met deze ziekten door het eten van besmette dieren. Ze kunnen hierdoor zelfs overlijden. Dit risico is het grootst bij diegene die de dieren bereiden, en daarbij in contact komen met de hersenen van de besmette dieren.

Hoewel het weinig voor lijkt te komen, zijn in maart 2009 hierdoor zeker twee mensen omgekomen in Vietnam.

Bron:

- PLoS Medicine: Furious Rabies after an Atypical Exposure