Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: borsjt

Bietjes2

Borstj is een van oorsprong Russische traditionele heldere bietensoep. Er zijn veel manieren om 'm klaar te maken, hieronder staat een eenvoudige variant.

Ingrediënten

500 gram bieten, geraspt
2 wortels, fijngehakt
1 grote ui, in snippers
1 teen knoflook, geperst
eventueel 1 kruidenboeket
1 liter bouillon
2 à 3 theelepels citroensap
sojaroom

Bereiding

Breng alle ingrediënten, behalve de citroensap en de sojaroom, in een pan aan de kook. en laat het zo'n 45 minuten pruttelen.
Druk de soep door een zeef of een passe vite en voeg het citroensap en naar smaak nog peper en zout toe.
Breng het weer aan de kook en laat nog 2 minuten pruttelen.

Op het bord sojaroom toevoegen.

How Many People Can Live on Planet Earth?

categorieën: water, wereldvoedselverdeling

BBC-documentaire met David Attenborough over de consequenties van een steeds toenemende wereldbevolking. Hoe water en voedsel steeds meer een probleem beginnen te worden.

Voorbeelden van hoe (rijke) landen grond leasen in andere landen, vooral in Afrika, om op die manier voedsel te verbouwen voor de eigen bevolking. Terwijl juist in die landen de bevolking al te weinig heeft. Een moderne vorm van kolonisatie.