Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met gyros

Gyros

Ingrediënten

pasta
gyros
aubergine
olie
ui
prei
knoflook
gistvlokken
paprika
paprikapoeder
tomatenpuree

Bereiding

Kook de pasta (spaghetti, macaroni of iets anders). Als het gaar is uit laten lekken, spoelen met koud water en apart zetten.

In een bakpan de kleingesneden stukjes gyros op een hoog vuur bakken. Apart zetten.

In een bakpan de aubergine-in-plakken bakken met genoeg (veel) olijfolie. Uit laten lekken op keuken- of wc-papier. Klein snijden. Apart zetten.

In een braadpan of wok ui, paprika en prei bakken in olijfolie. Knoflook toevoegen maar opletten dat het niet aanbrandt. Paprikapoeder en gistvlokken erbij. Puree erbij. Als alles lekker smeuïg is (eventueel meer olie of een beetje water toevoegen) de aubergine, gyros en pasta toevoegen. Onder voortdurend roeren goed verhitten.

Human-wildlife conflict in Africa

categorieën: Dieren, Landbouw algemeen

human-wildlife_conflict

Het rapport Human-wildlife conflict in Africa. Causes, consequences and management strategies van de FAO bevat een toolkit met tips, ontwikkeld voor boeren in ontwikkelingslanden die met wilde dieren op hun land te maken hebben.

Olifanten die de cassave opeten, roofdieren die het vee meenemen zijn enkele voorbeelden van situaties waar deze boeren mee te maken kunnen hebben.

Omdat de wereldbevolking steeds toeneemt wordt de ruimte, en dus ook het voedselaanbod voor wilde dieren, steeds kleiner. Deze dieren betreden steeds vaker gebieden die door mensen gebruikt worden. Om te wonen of om voedsel te verbouwen.

Bronnen:

- NRC next 23 juli 2010
- Human-wildlife conflict in Africa. Causes, consequences and management strategies (zie link onderaan pagina)