Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-aubergine-chilischotel

Chili con wheaty

Ingrediënten

(voor twee personen)
- 300 gram aardappels
- 1 middelgrote aubergine
- olijfolie plus frituurolie
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 pak chili con wheaty (vleesvervanger van Wheathy)
- ketchup of tomatenpuree

Bereiding

Schil of was de aardappels en snijd ze in stukken, kook deze ongeveer 5 minuten. Afgieten en droog laten worden.

Was of schil de aubergine en snijd deze in plakken van ongeveer een halve centimeter. Bak ze in veel, hete, olie. Deels frituur- en deels olijfolie, op deze manier kan de olie heter worden en krijg je tegelijkertijd de lekkere smaak van de olijfolie.

Als de aubergine zacht is de brokken aardappel toevoegen. Het vuur redelijk hoog laten zodat de aardappels bakken.
Na ongeveer 10 minuten de in ringen gesneden ui en de knoflook erbij doen. Blijven roeren.
Nu de chili en de ketchup of tomatenpuree erbij.

Als alles gaar en warm is opdienen.

Serveersuggestie

Serveren met een groene salade en yofuknoflooksaus.

Human-wildlife conflict in Africa

categorieën: Dieren, Landbouw algemeen

human-wildlife_conflict

Het rapport Human-wildlife conflict in Africa. Causes, consequences and management strategies van de FAO bevat een toolkit met tips, ontwikkeld voor boeren in ontwikkelingslanden die met wilde dieren op hun land te maken hebben.

Olifanten die de cassave opeten, roofdieren die het vee meenemen zijn enkele voorbeelden van situaties waar deze boeren mee te maken kunnen hebben.

Omdat de wereldbevolking steeds toeneemt wordt de ruimte, en dus ook het voedselaanbod voor wilde dieren, steeds kleiner. Deze dieren betreden steeds vaker gebieden die door mensen gebruikt worden. Om te wonen of om voedsel te verbouwen.

Bronnen:

- NRC next 23 juli 2010
- Human-wildlife conflict in Africa. Causes, consequences and management strategies (zie link onderaan pagina)