Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pizzakoeken

Oregano1

Dit is een hartige pannekoek, met de ingrediënten van pizza’s. Je kan er naar eigen smaak allerlei groenten en kruiden die hier niet genoemd worden aan toegevoegen. Of weglaten uiteraard.

Ingrediënten

voor plusminus 4 koeken:
- 100 gram tarwemeel
- 100 gram kikkererwtenmeel
- 5 dl water of sojamelk
- 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
- 2 theelepels oregano
- zout
- 1 eetlepel gistpoeder
-1 eetlepel paprikapoeder
- courgette (geraspt)
- 10 gedroogde tomaten (in kleine stukjes)

Bereiding

Maak een beslag van de melen en het water of de sojamelk, het gistpoeder, de kruiden en het wijnsteenbakpoeder. Het beslag moet niet te dun zijn. Voeg eventueel nog wat meel toe. Doe de groenten erbij. Goed mengen.

Koeken bakken als pannekoeken op hoog vuur in olie.

Human-wildlife conflict in Africa

categorieën: Dieren, Landbouw algemeen

human-wildlife_conflict

Het rapport Human-wildlife conflict in Africa. Causes, consequences and management strategies van de FAO bevat een toolkit met tips, ontwikkeld voor boeren in ontwikkelingslanden die met wilde dieren op hun land te maken hebben.

Olifanten die de cassave opeten, roofdieren die het vee meenemen zijn enkele voorbeelden van situaties waar deze boeren mee te maken kunnen hebben.

Omdat de wereldbevolking steeds toeneemt wordt de ruimte, en dus ook het voedselaanbod voor wilde dieren, steeds kleiner. Deze dieren betreden steeds vaker gebieden die door mensen gebruikt worden. Om te wonen of om voedsel te verbouwen.

Bronnen:

- NRC next 23 juli 2010
- Human-wildlife conflict in Africa. Causes, consequences and management strategies (zie link onderaan pagina)