Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: blote billetjes in het gras

Miniwieners

Blote billetjes in het gras is een oudhollands gerecht van aardappels, snijbonen, witte bonen en rookworst. De snijbonen zijn dan het gras en de witte bonen de billetjes. Vaak worden er voor dit gerecht witte bonen uit een potje gebruikt, dat kan je doen maar het hoeft niet. Als je snijbonen vers kan krijgen en ze zelf in stukken snijdt blijken er al witte bonen in te zitten.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 500 gram aardappels
- 500 gram verse snijbonen
- flinke scheut sojaroom (sojacuisine)
- zout
- witte peper
- olie
- 6 miniwieners (tofuknakworstjes van Taifun)

Bereiding

Kook de aardappels (in stukken) samen met de in grove stukken gesneden snijbonen.

Als de aardappels gaar zijn het water afgieten. Terug op een klein vuur zetten. Een klein scheutje olie en een flinke scheut sojaroom toevoegen. Het zout en peper naar smaak erbij.
Goed doorroeren zonder dat het aanbrandt.

Bak ondertussen de miniwieners in een beetje olie en op hoog vuur. Dien deze tegelijk met de stamppot op.

Humist

categorieën: natuur en milieu, Permacultuur, personen

worm_kl-241x300

Iemand met kennis van het bodemvoedselweb die met gevoel voor humus er alles aan doet de bodem te behouden en te verbeteren (en dus niet ten koste van de bodem elders).

Nederlands bekendste humist is Marc Siepman, ook wel bekend als gevoel voor humus.

Marc geeft regelmatig in het hele land lezingen en cursussen over humisme, deelname is gratis. Kijk op zijn site of op de agenda voor actuele aankondigingen en meer informatie.

Een greep uit de onderwerpen die tijdens een cursus aan bod kunnen komen:

  • waar het mee begint: fotosynthese
  • (hemi)cellulose en lignine en hun belang voor humusvorming
  • exudaten
  • de koolstofcyclus
  • van actinmyceet tot zweepdiertje: wat doen ze?
  • de bodem: structuur en textuur
  • kationenomwisselingscapaciteit
  • de ethyleen-zuurstofcyclus
  • mycorrhizae en andere symbioses
  • zuurgraad en successie
  • wat is humus, hoe ontstaat het en waarom is het zo belangrijk?
  • bodem & klimaat
  • bodem & gezondheid
  • mineralen en elementen
  • water: capillariteit en adsorpsie