Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: winterwraps

Ingrediënten

- 150 gram knolselderij
- 150 gram wortel
- 100 gram venkel
- 100 gram ijsbergsla
- 200 gram rooktofu
- 250 gram (halve beker) yofu (sojayoghurt)
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- scheutje olijfolie
- beetje citroensap
- peper en zout naar smaak
- 4 wraps

Bereiding

Snij de rooktofu in dobbelsteentjes en bak ze krokant aan alle kanten. Zet opzij.

Schil de knolselderij en was de wortel en venkel. Snijd deze groenten in blokjes of reepjes. Stoom ze dan ongeveer 10 minuten boven kokend water.
Snijd of scheur de ijsbergsla in reepjes en doe deze in een apart bakje.

Ondertussen in een grote schaal de yofu, de gesnipperde ui, de geperste knoflook, olijfolie, citroensap, peper en zout mengen. Hier de gestoomde groenten en de gebakken rooktofu doorroeren.

De wraps bakken volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Aan tafel de wraps beleggen met het yofu-groentemengsel en de ijsbergsla.
Oprollen en opeten.

Humist

categorieën: natuur en milieu, Permacultuur, personen

worm_kl-241x300

Iemand met kennis van het bodemvoedselweb die met gevoel voor humus er alles aan doet de bodem te behouden en te verbeteren (en dus niet ten koste van de bodem elders).

Nederlands bekendste humist is Marc Siepman, ook wel bekend als gevoel voor humus.

Marc geeft regelmatig in het hele land lezingen en cursussen over humisme, deelname is gratis. Kijk op zijn site of op de agenda voor actuele aankondigingen en meer informatie.

Een greep uit de onderwerpen die tijdens een cursus aan bod kunnen komen:

  • waar het mee begint: fotosynthese
  • (hemi)cellulose en lignine en hun belang voor humusvorming
  • exudaten
  • de koolstofcyclus
  • van actinmyceet tot zweepdiertje: wat doen ze?
  • de bodem: structuur en textuur
  • kationenomwisselingscapaciteit
  • de ethyleen-zuurstofcyclus
  • mycorrhizae en andere symbioses
  • zuurgraad en successie
  • wat is humus, hoe ontstaat het en waarom is het zo belangrijk?
  • bodem & klimaat
  • bodem & gezondheid
  • mineralen en elementen
  • water: capillariteit en adsorpsie