Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoen-bonenragout

Pompoenen

Gebaseerd op een recept uit Puur vegetarisch van Peter Berley.


Ingrediënten

- 200 gram gedroogde bonen (of neem een blik of pot butterbeans, cannellinibonen of witte bonen)
- 3 el olijfolie
- 1 grote ui
- pond pompoen, eventueel geschild, in grove stukken gesneden
- 3 tenen knoflook, geperst
- stukje gemberwortel van ongeveer 2 cm, geschild en geperst (in knoflookpers)
- 2 blikken (400 gram) tomaten in stukjes
- kaneelpoeder of een stokje van 5 cm
- zout en peper

Bereiding

Week en kook de gedroogde bonen volgens de aanwijzingen.

Verwarm de olie in een zware bakpan (liefst gietijzer) met een dikke bodem op halfhoog vuur. Fruit hierin de ui met een snufje zout tot hij glazig is. Voeg dan de pompoen, de knoflook en de gember toe en bak ongeveer 5 minuten op een laag vuur.

Voeg de tomaten met het sap toe en breng aan de kook. Voeg de bonen en de kaneel toe.
Op een laag vuur laten koken tot de pompoen gaar is, voeg eventueel water toe.

Verwijder het kaneelstokje en voeg naar smaak zout en peper toe.

Serveersuggestie

Berley serveert dit gerecht met polenta, maar het combineert ook goed met een ander graan of met brood.
Ook een knoflooksaus is hier lekker bij.

Humist

categorieën: natuur en milieu, Permacultuur, personen

worm_kl-241x300

Iemand met kennis van het bodemvoedselweb die met gevoel voor humus er alles aan doet de bodem te behouden en te verbeteren (en dus niet ten koste van de bodem elders).

Nederlands bekendste humist is Marc Siepman, ook wel bekend als gevoel voor humus.

Marc geeft regelmatig in het hele land lezingen en cursussen over humisme, deelname is gratis. Kijk op zijn site of op de agenda voor actuele aankondigingen en meer informatie.

Een greep uit de onderwerpen die tijdens een cursus aan bod kunnen komen:

  • waar het mee begint: fotosynthese
  • (hemi)cellulose en lignine en hun belang voor humusvorming
  • exudaten
  • de koolstofcyclus
  • van actinmyceet tot zweepdiertje: wat doen ze?
  • de bodem: structuur en textuur
  • kationenomwisselingscapaciteit
  • de ethyleen-zuurstofcyclus
  • mycorrhizae en andere symbioses
  • zuurgraad en successie
  • wat is humus, hoe ontstaat het en waarom is het zo belangrijk?
  • bodem & klimaat
  • bodem & gezondheid
  • mineralen en elementen
  • water: capillariteit en adsorpsie