Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoencurry

Zapallito pompoen

Ingrediënten

- pompoen, in stukjes
- sperziebonen, gebroken
- broccoli, in roosjes en het steeltje in stukjes
- ui
- prei, in ringetjes
- wortel
- kerrie,
- koriander
- kurkuma
- knoflook
- kokosmelk

Bereiding

De pompoen, boontjes en broccoli ongeveer 10 minuten koken tot ze net niet helemaal gaar zijn. In een andere pan de ui, prei en wortel in de olie bakken.
Na ongeveer 10 minuten de kruiden en knoflook erbij. Dan de afgegoten groenten en de kokosmelk toevoegen. Ongeveer een kwartier laten sudderen. Als het te droog lijkt te worden meer kokosmelk of water toevoegen. Af en toe roeren om aanbranden te voorkomen.

Hunger

categorieën: films

Nog nooit was de voedselproductie zo hoog als nu. Toch zijn er steeds meer mensen die honger lijden.
In Haïti eten de armen in de stad taartjes met modder als belangrijkste bestandsdeel, in een gebied in Kenia sterft de helft van de kinderen aan ondervoeding.

Hunger laat mensen in vijf verschillende landen aan het woord die geen dag genoeg te eten krijgen. Ze zien de uitzichtloosheid van hun situatie goed in, maar ze hebben geen mogelijkheid er iets aan te veranderen. Hun verklaringen voor de oorzaken van hun ellende worden aangevuld door lokale experts en activisten. Deels in interviewvorm maar vooral door hen bij hun werkzaamheden te volgen.

In Brazilië worden de bezoeken van een Greenpeace-activist aan gedupeerden van de houtkap en sojateelt in de Amazone -- met schokkend materiaal over verborgen slavenarbeid -- parallel gemonteerd aan de verrichtingen van een grote sojaboer. In Kenia wordt naast de Masai, die kampen met ongelooflijke droogte, ook de rozenkwekerij bezocht die alle water uit de omgeving opgebruikt.
Voor Haïti, India en Mauritanië is een andere vertelvorm gekozen, maar de teneur is dezelfde: door globalisering, urbanisering en grootschalige genetisch gemodificeerde voedselproductie wordt de bestaande agrarische praktijk volledig ontwricht. Samenlevingen en individuen zijn niet meer in staat hun eigen eten te produceren, en erger nog: lokale kennis en gewassen raken verloren.

Bron:

- IDFA