Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wilde paddenstoelen op een mosgroen bedje

Eekhoorntjesbrood

Een typisch najaarsgerecht dankzij de wilde paddenstoelen en de palmkool.

Ingrediënten voor 2 personen

- 2 middelgrote of 1 grote, grote parasolzwam(men)
- een grote of verscheidene kleine eekhoorntjesbroodje(s)
- 1 grote rode ui, in ringen gesneden
- 2 tenen knoflook
- 400 gram palmkool
- zout, peper, gomasio, paprikapoeder, ketchup
- olijfolie

Bereiding

De palmkoolbladeren in stukken scheuren en de dikke nerf verwijderen. Afspoelen onder de kraan en met het aanhangende water en een klein scheutje olie opzetten. Het water laten koken en dan het vuur uitzetten.

Ondertussen in een ruime bakpan de rode ui in olie bakken op laag vuur.Ongeveer 10 minuten lekker laten sudderen zonder dat het aanbakt. Regelmatig doorroeren.

Van het eekhoorntjesbrood de steel verwijderen en de hoed dwars doorsnijden om te kijken of hij er mooi en onaangetast uitziet. Zo ja dan de hoed in grove stukken snijden.
Van de grote parasolzwam(men) ook de stelen verwijderen. De hoed(en) in grote repen snijden.

De stukken paddenstoel bij de ui in de pan doen. Vuur hoog zetten en onder voortdurend roeren bakken.

De knoflook, kruiden en ketchup toevoegen. Opletten dat het niet aanbrandt. De paddenstoelen moeten goed doorbakken zijn.

De kool afgieten of uit laten lekken. Gomasio er doorheen schudden.

Leg de kool op een bord en daar de paddenstoelen bovenop.

Hungry for a Change

categorieën: Gezondheid algemeen, Over gewicht

(van de site ziezozon.com)

Hungry for Change is een documentaire die onthult hoe de voedingsindustrie eet- en voedingsverslaafden creëert. De Amerikaanse documentaire ging op 21 maart 2012 online in première. Hungry for Change duurt 90 minuten.

Volgens de makers wordt het tijd dat consumenten zelf gaan zorgen voor een portie gezond voedsel op hun bord. Voedingsdeskundigen - en ook chefkok Jamie Oliver - leggen uit wat er in ons voedsel zit verwerkt en hoe weinig we nog van voeding weten.


Amerikanen eten gemiddeld 22 eetlepels suiker per dag. Niet omdat ze zelf zoveel lepels suikers tot zich nemen, maar vooral omdat suiker in zo ongeveer alle voedingsproducten wordt verwerkt.
Hierdoor raken mensen al vanaf hun jeugd verslaafd aan het eten van producten die hun gezondheid ernstige schade toebrengen. In de Verenigde Staten heeft obesitas verder zo'n epidemische vormen aangenomen, ook onder kinderen en jongeren, dat de gezondheidsrisico's en de gevolgen op lange termijn nauwelijks zijn te overzien.

Jamie Oliver

Jamie Oliver, die zich al jaren inzet voor gezonder voedsel voor met name kinderen, komt ook aan het woord in Hungry for Change. Hij toont hoeveel suiker een kind voor het vijfde levensjaar binnen krijgt, enkel en alleen door het drinken van melk. De makers van Hungry for Love verwerkten delen van zijn TedTalk Teach every child about food in de documentaire.