Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gomasio

Gomasio

Gomasio is een mengsel van 5% zeezout en 95% geroosterde sesamzaadjes. Het wordt onder andere gebruikt om sauzen en soepen hartiger te maken, en als broodbeleg. Het is ook heerlijk over gebakken groenten als pompoen, pastinaak en dergelijke.

Het is te koop in biowinkels, maar je kan het ook zelf maken.

Zelf maken
Ingrediënten

8 -16 eetlepels sesamzaad
1 eetlepel wit zeezout

Bereiding

Was het sesamzaad zodat er geen steentjes en andere ongerechtigheden meer inzitten. Laat het goed drogen.

Rooster het op een vrij hoog vuur terwijl je voortdurend roert totdat het lichtbruin is. Stop op tijd want als het te donker is is het niet lekker meer. Doe het meteen uit de nog hete pan in een vijzel.

Rooster ook het zeezout, tot het goed droog is. Het moet nog wel wit zijn. Voeg het zout bij het zaad in de vijzel en roer rustig met de stamper, steeds in dezelfde richting. Het moet geen pasta maar ook niet een al te fijn poeder worden. Het is lang houdbaar maar vers is het het lekkerst.

Hungry for a Change

categorieën: Gezondheid algemeen, Over gewicht

(van de site ziezozon.com)

Hungry for Change is een documentaire die onthult hoe de voedingsindustrie eet- en voedingsverslaafden creëert. De Amerikaanse documentaire ging op 21 maart 2012 online in première. Hungry for Change duurt 90 minuten.

Volgens de makers wordt het tijd dat consumenten zelf gaan zorgen voor een portie gezond voedsel op hun bord. Voedingsdeskundigen - en ook chefkok Jamie Oliver - leggen uit wat er in ons voedsel zit verwerkt en hoe weinig we nog van voeding weten.


Amerikanen eten gemiddeld 22 eetlepels suiker per dag. Niet omdat ze zelf zoveel lepels suikers tot zich nemen, maar vooral omdat suiker in zo ongeveer alle voedingsproducten wordt verwerkt.
Hierdoor raken mensen al vanaf hun jeugd verslaafd aan het eten van producten die hun gezondheid ernstige schade toebrengen. In de Verenigde Staten heeft obesitas verder zo'n epidemische vormen aangenomen, ook onder kinderen en jongeren, dat de gezondheidsrisico's en de gevolgen op lange termijn nauwelijks zijn te overzien.

Jamie Oliver

Jamie Oliver, die zich al jaren inzet voor gezonder voedsel voor met name kinderen, komt ook aan het woord in Hungry for Change. Hij toont hoeveel suiker een kind voor het vijfde levensjaar binnen krijgt, enkel en alleen door het drinken van melk. De makers van Hungry for Love verwerkten delen van zijn TedTalk Teach every child about food in de documentaire.