Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: snijbonen in vinaigrette

Ingrediënten

voor de snijbonen:
3 ½ theelepel grof zeezout
1 kleine rode ui in dunne plakjes
750 gram snijbonen
1 eetlepel azijn
snufje versgemalen zwarte peper

voor vinaigrette:
2 eetlepels versgeperst citroensap
1 eetlepel mosterd
1 klein teentje knoflook, geplet
1 eetlepel agavesiroop
½ theelepel grof zeezout
snufje peper
3 eetlepels extra vierge olijfolie

Bereiding

Spreid een schone theedoek uit op een bakplaat. Breng 3 liter water aan de kook in een grote pan en voeg 3 theelepels zout toe.

Leg de plakjes ui in een kom en overgiet ze met een halve liter kokend water. Dek de kom af met een bord en laat 10 à 15 minuten rusten.

Schep de bonen in de rest van het kokende water en laat ze in 4 à 6 minuten beetgaar koken. Laat ze hierna uitlekken en spreid ze uit over de bakplaat.

Laat de ui uitlekken en meng met azijn, de overblijvende ½ theelepel zout en peper.

Maak de vinaigrette door citroensap, mosterd, knoflook, agavesiroop, zout en peper te mengen in een grote kom. Roer alles glad en voeg de olie toe tot een romige saus ontstaat.

Laat de ui nog eens uitlekken en knijp ‘m goed droog. Voeg dit en de snijbonen bij de vinaigrette en meng alles goed door elkaar.
Laat voor het opdienen 15 minuten trekken op kamertemperatuur.

Hungry for a Change

categorieën: Gezondheid algemeen, Over gewicht

(van de site ziezozon.com)

Hungry for Change is een documentaire die onthult hoe de voedingsindustrie eet- en voedingsverslaafden creëert. De Amerikaanse documentaire ging op 21 maart 2012 online in première. Hungry for Change duurt 90 minuten.

Volgens de makers wordt het tijd dat consumenten zelf gaan zorgen voor een portie gezond voedsel op hun bord. Voedingsdeskundigen - en ook chefkok Jamie Oliver - leggen uit wat er in ons voedsel zit verwerkt en hoe weinig we nog van voeding weten.


Amerikanen eten gemiddeld 22 eetlepels suiker per dag. Niet omdat ze zelf zoveel lepels suikers tot zich nemen, maar vooral omdat suiker in zo ongeveer alle voedingsproducten wordt verwerkt.
Hierdoor raken mensen al vanaf hun jeugd verslaafd aan het eten van producten die hun gezondheid ernstige schade toebrengen. In de Verenigde Staten heeft obesitas verder zo'n epidemische vormen aangenomen, ook onder kinderen en jongeren, dat de gezondheidsrisico's en de gevolgen op lange termijn nauwelijks zijn te overzien.

Jamie Oliver

Jamie Oliver, die zich al jaren inzet voor gezonder voedsel voor met name kinderen, komt ook aan het woord in Hungry for Change. Hij toont hoeveel suiker een kind voor het vijfde levensjaar binnen krijgt, enkel en alleen door het drinken van melk. De makers van Hungry for Love verwerkten delen van zijn TedTalk Teach every child about food in de documentaire.