Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tomatensalade

Tomatensalade

Een heel eenvoudige maar smakelijke en simpele salade voor in de lente en zomer. Te eten als aparte gang of als maaltijdsalade. In dat laatste geval kunnen de hoeveelheden vergroot worden.

Ingrediënten

voor de salade:
- 4 stevige, rijpe tomaten
- halve komkommer
- bosui
- verse blaadjes munt en/of basilicum

voor de dressing:
- flinke scheut olijfolie
- 2 tenen knoflook
- scheut agave- of ahornsiroop
- sap van halve citroen
- naar smaak een beetje zout en peper

Bereiding

Snijd de tomaten en komkommer in grove stukken. Knip de bosui in fijne stukjes. Meng alles en voeg de verse blaadjes er aan toe.

Maak een dressing van de overige ingrediënten en meng die door de groenten.

Hybrid

categorieën: films, Genetische modificatie

De Amerikaan Milford Beeghly geldt als een van de pioniers op het gebied van de genetische manipulatie van graankorrels. Hij begon zijn bedrijf in 1930 en deed vergaand onderzoek naar alternatieve vormen van het kruisen van koren. De graankorrel was zijn leven, en iedere afzonderlijke plant had in zijn ogen een eigen persoonlijkheid. Deze bevlogen en ietwat zonderlinge man ging echter zo op in zijn werk en zijn experimenten dat zijn familie er onder leed. Terugkijkend op haar jeugd vertelt een van zijn kinderen dat de graankorrels voor hem belangrijker waren dan zij: 'Met het graan kon vader communiceren en met zijn kinderen niet.'

In een vrij ongewone vorm, waarin animaties van rondkruipende en parende maïskolven afgewisseld worden met poëtische natuuropnames, vertelt Hybrid het verhaal van een ongewoon leven gewijd aan de graankorrel. De nu 100-jarige Milford houdt er ook op andere gebieden eigenzinnige ideeën op na, en schokte zijn familie door op 94-jarige leeftijd nog eens te hertrouwen

Bron

- IDFA