Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dadel-walnoot-muffins

Walnoot

Ingrediënten

2 koppen volkoren meel
1 kop havermout
2 eetlepels wijnsteenbakpoeder
1 theelepel kaneel
¼ theelepel piment
¼ theelepel kardamom
¼ theelepel zout
1 kop in stukjes gesneden dadels
1 kop gehakte walnoten
2 eetlepels lijnzaad
½ kop water
½ kop sojamelk
1/3 kop olie
1/3 kop rijststroop

Bereiding

Meel, havermout, bakpoeder, kaneel, piment, kardamom en zout in een grote kom goed mengen. De dadels en walnoten toevoegen en mengen tot de dadels niet meer aan elkaar plakken.
Lijnzaad in een keukenmachine heel fijn malen. Water toevoegen en 30 seconden mixen met staafmixer. Voeg melk, rijststroop en olie toe en mix nog 1 à 2 minuten. Meng met de droge ingrediënten.

Verdeel het deeg over een muffinvorm. Bak de muffins in een voorverwarmde oven op 190 graden, ongeveer 12 tot 14 minuten of tot ze mooi bruin zijn.

Hybrid

categorieën: films, Genetische modificatie

De Amerikaan Milford Beeghly geldt als een van de pioniers op het gebied van de genetische manipulatie van graankorrels. Hij begon zijn bedrijf in 1930 en deed vergaand onderzoek naar alternatieve vormen van het kruisen van koren. De graankorrel was zijn leven, en iedere afzonderlijke plant had in zijn ogen een eigen persoonlijkheid. Deze bevlogen en ietwat zonderlinge man ging echter zo op in zijn werk en zijn experimenten dat zijn familie er onder leed. Terugkijkend op haar jeugd vertelt een van zijn kinderen dat de graankorrels voor hem belangrijker waren dan zij: 'Met het graan kon vader communiceren en met zijn kinderen niet.'

In een vrij ongewone vorm, waarin animaties van rondkruipende en parende maïskolven afgewisseld worden met poëtische natuuropnames, vertelt Hybrid het verhaal van een ongewoon leven gewijd aan de graankorrel. De nu 100-jarige Milford houdt er ook op andere gebieden eigenzinnige ideeën op na, en schokte zijn familie door op 94-jarige leeftijd nog eens te hertrouwen

Bron

- IDFA