Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortelmousse

Wortel

Deze wortelmousse is zacht en subtiel van smaak en past goed bij gerechten die een wat Indiaas karakter hebben.

Ingrediënten

500 gr wortel in stukjes
stukje verse gember
100 ml kokosmelk
1 theelepel kurkuma
1 theelepel koriander
eventueel een stukje rode peper
peper en zout of een beetje bouillonpoeder naar smaak
sesamzaad geroosterd

Bereiding

Kook de wortel gaar in wat water. Rasp een stukje verse gember.
Breng in een steelpannetje de kokosmelk aan de kook met de gemberrasp, de kurkuma en de koriander. Laat de kokosmelk zachtjes tot de helft inkoken. Snijd het stukje rode peper in fijne reepjes.

Pureer de gare wortelstukjes met de kokosmelk met een staafmixer. Breng de mousse op smaak met peper en zout of een verkruimeld bouillonblokje.

Serveersuggestie

Strooi geroosterd sesamzaad over de mousse.

Hybrid

categorieën: films, Genetische modificatie

De Amerikaan Milford Beeghly geldt als een van de pioniers op het gebied van de genetische manipulatie van graankorrels. Hij begon zijn bedrijf in 1930 en deed vergaand onderzoek naar alternatieve vormen van het kruisen van koren. De graankorrel was zijn leven, en iedere afzonderlijke plant had in zijn ogen een eigen persoonlijkheid. Deze bevlogen en ietwat zonderlinge man ging echter zo op in zijn werk en zijn experimenten dat zijn familie er onder leed. Terugkijkend op haar jeugd vertelt een van zijn kinderen dat de graankorrels voor hem belangrijker waren dan zij: 'Met het graan kon vader communiceren en met zijn kinderen niet.'

In een vrij ongewone vorm, waarin animaties van rondkruipende en parende maïskolven afgewisseld worden met poëtische natuuropnames, vertelt Hybrid het verhaal van een ongewoon leven gewijd aan de graankorrel. De nu 100-jarige Milford houdt er ook op andere gebieden eigenzinnige ideeën op na, en schokte zijn familie door op 94-jarige leeftijd nog eens te hertrouwen

Bron

- IDFA