Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-asperge ovenschotel

Aardappel

Ingrediënten

voor 2 pers.
- 400 gram aardappels
- 500 gram asperges
- 1 eetlepel plantaardige margarine
- ongeveer 2 deciliter sojamelk
- 2 eetlepels bloem of meel
- snufje zout
- theelepel gistvlokken
- snufje nootmuskaat

Bereiding

De aardappels in stukjes even koken, niet helemaal gaar laten worden. Afgieten.

De asperges niet te dun schillen en het onderste deel eraf breken. (De schillen en onderkanten eventueel bewaren voor het trekken van bouillon.)
In water aan de kook brengen, vuur uitzetten en laten staan tot ze bijna gaar zijn, ongeveer tien a vijftien minuten, afhankelijk van de dikte. Afgieten.

Intussen de saus bereiden: margarine smelten in een steelpannetje, bloem of meel toevoegen. Goed roeren zodat er geen klontjes meer in zitten. In kleine scheutjes sojamelk toevoegen. Continu blijven roeren.
Zout, gistvlokken en nootmuskaat erbij. Eventueel kerrie, peper of andere kruiden naar smaak toevoegen.

De aardappels en asperges in een ovenschaal leggen. De saus eroverheen gieten.
Oven voorverwarmen op ongeveer 200 graden. Ovenschaal erin, ongeveer een half uur laten staan. Controleren of de aardappels goed gaar zijn.

Iemand zijn vet geven

categorieën: Spreekwoorden en gezegden

Betekenis

Iemand eens flink de waarheid zeggen, de les lezen.

Herkomst

Oorspronkelijk betekende de uitdrukking: aan 't gebraad, dat zichzelf niet bedruipen kan, zo veel vet toevoegen dat het smakelijk wordt. – Op personen toegepast betekende het: iemand geven wat hem toekomt. En later ook wel: iemand op zijn fouten en gebreken wijzen, eens flink onderhanden nemen dus.